28. júna 2024

CHMELÁR: PS DOKÁŽE PORAZIŤ V EP VOĽBÁCH JEDINE SMER-SD

Článok od Eduarda Chmelára, ktorý diskutuje o politickom zmierení a súčasnom stave slovenských médií.

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Tento článok od Eduarda Cmelára sa zaoberá voľbami do Európskeho parlamentu a politickými stranami na Slovensku.

  • Hnutie Zjednotení za mier sa rozhodlo nepodporiť konkrétne strany, ale stanoviť kritériá pre politikov, aby ich mohli označiť za mierových[^1^][1].
  • Progresívne Slovensko (PS) je v týchto voľbách hlavným súperom Smer-SD[^2^][2]. Ak PS prehrá, môže to mať vplyv na budúcnosť strany.
  • Autor odporúča venovať aspoň jeden preferenčný hlas žene, aby sa zvýšila zastúpenosť žien v politike.
  • Výsledok volieb do Európskeho parlamentu môže ovplyvniť atmosféru v EÚ a prispieť k hľadaniu mierových riešení.

Eduard Cmelár: V hnutí Zjednotení za mier sme sa po zrelej úvahe rozhodli nepodporiť konkrétne strany, ale skôr vymenovať kritériá, ktoré kladieme na politikov tak, aby ste ich mohli označiť za mierových. Ale k tejto pomôcke pripájam svoj osobný postoj, na ktorý mnohí z vás čakáte.

Je úplne jasné, že existujú ľudia a strany, ktorí môžu donekonečna vykrikovať, že aj oni sú za mier, ale ich konkrétne činy a slová ich veľmi rýchlo usvedčia, že predstavujú tábor vojny. Je úplne jedno, či ich nazvete militantnými, bojachtivými alebo vojnovými štváčmi, ich zámery sú ľahko čitateľné. Keď šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný celé týždne falošne presviedča, že veď predsa všetci chcú mier, a potom náhle vybuchne, že tí, ktorí volajú po mierových rokovaniach, sú zbabelci, ktorým sa nechce bojovať, nie je potrebné k tomu dodávať vôbec nič. Azda len tých neskôr narodených treba upozorniť, že toto je človek, ktorý si v roku 2003 ako zahraničný spravodajca denníka Sme vymýšľal o zbraniach hromadného ničenia v Iraku, no namiesto toho, aby ho vyhodili, ho povýšili (krásna správa o stave slovenskej žurnalistiky).

No dnes stojíme pred niečím dôležitejším ako usvedčovať militaristov z podlých klamstiev (Mimochodom, líder eurokandidátky za progresívcov Ľudovít Ódor v debate na JOJ24 celkom vážne tvrdil, že Spojené štáty nemajú na území EÚ žiadne vojenské základne… No čím začať jeho osvetu? Rammsteinom? Predstavitelia „strany odborníkov“ sú zjavne zorientovaní v základných veciach asi tak ako Mrs. Vajany.). Pred nami je rozhodujúca bitka, v ktorej ide o historickú porážku Progresívneho Slovenska, ktoré vnucuje našej spoločnosti ideologický extrémizmus, ktorý väčšina populácie odmieta.

Veľmi rád by som si doprial ten luxus a volil nejakú malú idealistickú stranu, ako napríklad hnutie Socialisti.sk, ktoré mi je svojím ľavicovým étosom najbližšie. Ale v tejto vyhrotenej dobe je kľúčové poraziť progresívcov, ktorí vedome škodia záujmom Slovenska i mieru v Európe. Jediným skutočným súperom Progresívneho Slovenska v týchto voľbách je Smer-SD. Matematika nepustí. Buď vyhrá PS alebo Smer. Progresívcov nedokáže poraziť ani Hlas-SD, ani Republika a už vôbec nie Socialisti.sk. Ide naozaj o veľa. Ak Progresívne Slovensko, ktoré notoricky prehráva všetky voľby, prehrá aj tie do Európskeho parlamentu, stane sa legitímnou otázka, či Michal Šimečka, ktorý PS zradikalizoval, vedie túto stranu dobrým smerom.

Stotožňujem sa s výrokom česko-slovenského publicistu Ivana Hoffmana (autora hymny Nežnej revolúcie „Sľúbili sme si lásku“), ktorý obvinil opozičných politikov, novinárov a hercov, že všetkými frázami o ohrození demokracie odvádzajú pozornosť od toho, že stvorili vraha. V tom, že Robert Fico prežil, je dôležitá symbolika: vrah nemal posledné slovo. Atentát však ukázal, že zápas s fanatikmi, ktorí mu nabíjali zbraň, je zápasom na život a na smrť. A je to stále zápas s otvoreným koncom. V spoločnosti, v ktorej sa jedni obávajú toho, po čom druhí túžia, sa nedajú projektovať dlhodobé ciele.

Nech sa už rozhodnete akokoľvek, chcem vás poprosiť o jednu vec: pri zvažovaní, komu dáte svoj preferenčný hlas (máte dva krúžky), venujte aspoň jeden žene. Nie preto, že by bola zárukou mieru (taká Miriam Lexmann z KDH alebo Ľubica Karvašová z PS dokazujú, ako veľmi môže byť realita vzdialená od tejto predstavy). Ale preto, že je spravodlivé, aby polovica ľudstva prevzala svoj diel zodpovednosti za túto planétu. Dávam vám do pozornosti dve, pri ktorých sa určite nemôžete pomýliť. Lucia Hubinská je najväčší objav Socialistov.sk. Je mladá, výnimočne vzdelaná, so zahraničnými školami a v hlave to má ideologicky upratané ako presvedčená autentická ľavičiarka. Vidím v nej obrovský potenciál a nádej pre budúcnosť slovenskej ľavicovej politiky. Katarína Roth Neveďalová zo Smeru-SD si to v Európskom parlamente päť rokov tvrdo odmakala, no strana ju nespravodlivo odsunula na piate miesto. Poznám ju už od čias jej angažovanosti v mládežníckych ľavicových organizáciách, bola mojou študentkou (dobrou študentkou) a dynamický štýl prejavu, akým vie aj v angličtine upratať svojich oponentov dáva záruku, že vás bude zastupovať viac ako efektívne.

Nemôžem vám odporučiť nič iné, než to, aby ste v sobotu prišli voliť za mier v Európe. Nedajte sa odradiť a oklamať opozičnými novinármi a politikmi, že tým nič neovplyvníte. Zloženie Európskeho parlamentu bude mať zásadný význam pre atmosféru v EÚ a môže vytvárať tlak na hľadanie mierových riešení. A keď sa nazbiera v europarlamente kritické množstvo takýchto zástupcov ľudu, verte tomu, že aj váš hlas môže zabrániť globálnej vojne, aj váš hlas môže prispieť k tomu, že spoločná Európa bude opäť mierovým projektom. Šťastnú voľbu!

Eduard Cmelár


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *