28. septembra 2024

Čaputová s partnerom Rizmanom na plážach v Normandii

Čaputová s partnerom Rimanom v Normandii

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Vylodenie v Normandii, známe ako Deň D, bolo kľúčovým momentom druhej svetovej vojny a malo významný dopad nielen na oslobodenie Európy od nacistického Nemecka, ale aj na budúcnosť Slovenska. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení pripomenula, že boje na plážach Normandie boli vedené aj za slobodu Slovenska a za mier na celom európskom kontinente. Jej účasť na pietnych aktoch, na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pri príležitosti 80. výročia týchto udalostí, zdôrazňuje dôležitosť medzinárodnej spolupráce a spoločnej histórie v boji za slobodu a demokraciu. Toto vyhlásenie a účasť na pietnych aktoch sú dôkazom trvalého významu Deň D pre Slovensko a jeho miesto v širšom kontexte európskej histórie.

Fakty o vylodení v Normandii počas druhej svetovej vojny a porovnáva ho s inými vojenskými operáciami. Tu je súhrn kľúčových bodov:

  • Účastníci vylodenia: Spomína sa, že vylodenie v Normandii zahŕňalo 159 tisíc mužov a žien, čo je označované za najväčšie bojové vylodenie v dejinách, hoci plánované vylodenie Červenej armády na ostrove Hokkaido malo zahŕňať takmer 400 tisíc vojakov.
  • Porovnanie s inými operáciami: Text uvádza, že v roku 1940 sa uskutočnila väčšia operácia v kanáli La Manche, kde bolo z Dunkerque do Británie presunutých 338 tisíc vojakov.
  • Vplyv na vojnu: Vylodenie v Normandii bolo dôležité pre urýchlenie kapitulácie Nemecka, ale v lete 1944 už bola porážka Nemecka nezvratná, keďže Červená armáda bojovala na územiach Nemeckej ríše.
  • Historický kontext: Diskutuje sa o tom, ako niektorí „prepisovači histórie“ nesprávne zveličujú význam vylodenia v Normandii v kontexte celkovej vojny.

Priebeh Deň D bol nasledovný:

  • Predpolnocové zoskoky: Ešte pred polnocou sa začali zoskoky výsadkárov, ktorí mali za úlohu destabilizovať nepriateľa.
  • Vylodenie na plážach: O pol siedmej ráno sa americké jednotky vylodili na plážach Utah a Omaha. Britské a kanadské jednotky nasledovali o hodinu neskôr na úsekoch Gold, Juno a Sword.
  • Účastníci: Vylodenie zahŕňalo približne 156-tisíc spojeneckých vojakov³.
  • Boje: Najťažšie boje prebiehali na pláži Omaha, kde sa neskôr uskutočnil aj hlavný program osláv 80. výročia vylodenia.

Aký bol vplyv tohto dňa na Slovensko?

Deň D, ktorý sa odohral 6. júna 1944, mal významný vplyv na Slovensko, ako aj na celú Európu. Vylodenie spojeneckých vojsk v Normandii bolo kľúčovým momentom v boji proti nacistickému Nemecku a prispelo k oslobodeniu okupovaných európskych krajín. Pre Slovensko, ktoré v tom čase zažívalo nacistickú okupáciu a domáci odboj, znamenal Deň D nádej na oslobodenie a koniec vojny.

Okrem toho, Deň D mal aj dlhodobé dopady na politickú a spoločenskú štruktúru Slovenska po vojne, keďže krajina sa postupne integrovala do európskych a transatlantických štruktúr, čo ovplyvnilo jej ďalší vývoj až do súčasnosti. Tento deň je pripomínaný ako dôležitý míľnik v histórii Slovenska a jeho význam pre slobodu a demokraciu je zdôrazňovaný aj v moderných politických diskusiách a vzdelávacích programoch.

O počte vojakov zapojených do vylodenia v Normandii sa údaje rôznia. Najčastejšie sa však hovorí, že sa na vstupnom vylodení zúčastnilo 159 tisíc mužov a žien. Hovorí sa, že ide o najväčšie bojové vylodenie v dejinách. Aby sme boli presní, -hovorí sa, že ide najväčšie uskutočnené vylodenie. Vylodenia Červenej armády na japonskom ostrove Hokkaido sa malo zúčastniť takmer 400 tisíc vojakov. Toto vylodenie sa však napokon nekonalo, lebo Japonci poučení totálnou porážkou v Mandžusku sa stretu s ČA vyhli a radšej pár dní pred vylodením podpísali úplnú a bezpodmienečnú kapituláciu.

Invázia Američanov a Britov /a ich spojencov/ do Normandie bola najväčšou bojovou vyloďovacou operáciou. Nešlo však o najväčší presun vojakov cez more v dejinách. V kanáli La Manche sa v 1940 odohrala oveľa väčšia čiastočne bojová operácia. Pod nemeckou paľbou sa pri nej podarilo z francúzskeho Dunkerque do Británie presunúť 338 tisíc britských a francúzskych vojakov. Teda dvojnásobne vyšší počet vojakov, ako sa potom o 4 roky presúval cez more opačným smerom.

Vylodenie v Normandii bola dôležitá operácia, ktorá urýchlila kapituláciu Nemecka. Dnešní prepisovači histórie však z nej urobili úplne tú najväčšiu a najdôležitejšiu operáciu 2.sv.vojny – čo je samozrejme, nezmysel. Operácia sa odohrala poriadne po termíne splatnosti, -keď mohla rozhodnúť o osude vojny. V lete 1944 síce pomohla, no porážka Nemecka bola vtedy už nezvratná. Veď Červená armáda už bojovala na územiach Nemeckej ríše, vo Východnom Prusku a za pár týždňov bola „na predmestí“ Berlína.

Východný front t.j. front nemecko-sovietsky viazal v 1944-5 spolu 72% nemeckých divízií. Západný front a ostatné fronty /Afrika, Balkán, južné Taliansko, Nórsko…/ viazal 28% nemeckých divízií. Nemecké divízie na Západe boli zložené z prestarnutých vojakov a dobrovoľníkov z rôznych kolaborujúcich krajín. Jediná skutočne kvalitná pešia nemecká divízia bránila pláž neskôr nazvanú Omaha. Nečudo, že práve na tejto pláži sa invázia takmer nepodarila.

Medzi dobrovoľníkmi, bojujúcimi na strane Nemecka z kolaborujúcich krajín boli aj banderovci a príslušníci Waffen SS z Ukrajiny. – Ktovie, koho a prečo bude dnes na slávnosti v Normandii oslavovať ukrajinský prezident Zelenskij. – Budú to jeho krajania – banderovci v nemeckých uniformách alebo tí, čo ich tam porazili, – Američania a Briti bojujúci vtedy ako spojenci Ruska, resp. ZSSR ?

Výsledkom operácie Overlord bolo oslobodenie Francúzska a napokon aj porážka nacistického Nemecka. Deň D zdôrazňuje, že sloboda a mier často vyžadujú odvahu a obete.

Zdroje:
(1) Spojením síl dobra sa poráža zlo: Pred 80. rokmi sa začal Deň D …. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/712711-spojenim-sil-dobra-sa-poraza-zlo-pred-80-rokmi-sa-zacal-den-d-o-normandiu-bojovali-sa-ceskoslovenski-vojaci/.
(2) Deň D: Od vylodenia v Normandii uplynulo 80 rokov – Správy RTVS. https://spravy.rtvs.sk/2024/06/jedna-z-najdolezitejsich-udalosti-druhej-svetovej-vojny-od-vylodenia-v-normandii-uplynulo-80-rokov/.
(3) Pripomíname si Deň D. Vylodenie v Normandii sa považuje za prelomový okamih 2. svetovej vojny. https://www.ta3.com/clanok/942799/pripominame-si-den-d-vylodenie-v-normandii-sa-povazuje-za-prelomovy-okamih-2-svetovej-vojny.
(4) Vylodění v Normandii – Wikipedie. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vylod%C4%9Bn%C3%AD_v_Normandii.
(5) Deň-D – Wikipédia. https://sk.wikipedia.org/wiki/De%C5%88-D.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.