26. júna 2024

Video: Fico po atentáte nepripravuje diktatúru, sú to Soltészove rozprávky

Roman Michelko: Na otázku moderátora, čo hovorí na nedávne vyjadrenie Arpáda Soltésza, že “Fico má po atentáte licenciu na to, aby vytvoril na Slovensku diktatúru”, reagoval, že ide o “rozprávky a katastrofické scenáre”

Zdielajte

Roman Michelko: Na otázku moderátora, čo hovorí na nedávne vyjadrenie Arpáda Soltésza, že “Fico má po atentáte licenciu na to, aby vytvoril na Slovensku diktatúru”, reagoval, že ide o “rozprávky a katastrofické scenáre” tohto kontroverzného liberálneho novinára a scenáristuŠesťdesiate deviate vydanie Diskusie na palete s poslancom NR SR za SNS Romanom Michelkom. Na úvod rozhovoru zhodnotil voľby o Európskeho parlamentu. Konštatoval, že Progresívne Slovensko, ktoré získalo najviac mandátov, dosiahlo Pyrrhovo víťazstvo, pretože vytesnilo z opozičného rámca SaS či “dýchavičné” KDH. Očakávania koaličného Hlasu-SD sa ukázali ako nadhodnotené, keď namiesto troch europoslancov získalo jedného.

Priznal a analyzoval i neúspech národniarov

, za ktorých sám v eurovoľbách kandidoval. Ako dodal, ukázalo sa, že hlasy radikálne vlastenecky orientovaných voličov “efektívne vychytalo” hnutie Republika, ktoré dosiahlo väčší percentuálny zisk, aký im predpovedal akýkoľvek predvolebný prieskum, a disponuje v Bruseli dvomi poslaneckými kreslami. Zdôraznil, že dôvodom úspechu tohto politického subjektu bola otvorená kandidátna listina, na ktorej spolu so straníkmi figurovali aj ďalšie osobnosti národnej scény.

Model, keď kandidovali aktívni vládni politici v exekutívnych funkciách sa SNS podľa neho nevyplatil. Lepšou alternatívou by podľa neho bolo, keby bola strana nasadila do európskych volieb známe osobnosti, ktoré doteraz nepôsobili v aktívnej politike. Navyše, niektorí z kandidujúcich politikov za SNS sa v médiách jasne nevyjadrili, či v prípade zvolenia prijmú mandát v EP. To podľa neho zneisťovalo voličov a malo to vplyv na ich rozhodovanie pri volebnej urne.

Konštatoval, že opozícia získala v europarlamente sedem kresiel

, koalícia spolu s Republikou, ktorá má k nej bližšie, majú osem kresiel, čiže väčšinu. Smer-SSD aj oproti vlastným očakávaniam dostal päť mandátov, čo je zatiaľ najviac v histórii strany. Získali ich známe osobnosti, z ktorých väčšina má skúsenosti v reálnej politike, kým v prípade PS ide predovšetkým o osoby, prejavujúce sa politickým aktivizmom.

Venoval sa tiež zloženiu novozvoleného európskeho zákonodarného zboru, v ktorom kresťanskí demokrati, socialisti a liberáli majú stále väčšinu, oproti minulosti sú však už oslabení. Vďaka väčšiemu počtu europoslancov reprezentujúcich “rozumný hlas”, najmä z vlasteneckých strán, je veľká šanca, že sa budú minimálne revidovať snahy o zrušenie práva veta, Green Deal či migračný pakt. Nebude to nijaká revolúcia, bude to mierna evolúcia, poznamenal. Súhlasil, že výsledky eurovoľby “zamávali” aj vnútropolitickým dianím v niektorých členských štátoch – napríklad vo Francúzsku, kde prezident Emmanuel Macron po úspechu Le Penovej strany rozpustil parlament a vyhlásil predčasné voľby.

V ďalšej časti rozhovoru sa venoval vnútropolitickému dianiu po atentáte na premiéra Roberta Fica

, najmä v súvislosti s pripravovanou právnou normou “lex atentát”. Vládna koalícia podľa jeho slov pôjde rázne, no v zákonných medziach, za napĺňaním svojho programu. “Skončili sa časy, keď opozícia mávala s koalíciou, ako sa jej zachcelo, a znemožňovala napĺňanie programu koaličných strán,” povedal.
Na otázku moderátora, čo hovorí na nedávne vyjadrenie Arpáda Soltésza, že “Fico má po atentáte licenciu na to, aby vytvoril na Slovensku diktatúru”, reagoval, že ide o “rozprávky a katastrofické scenáre” tohto kontroverzného liberálneho novinára a scenáristu. To isté si myslí aj o Szoltésových výrokoch o tom, ako “dramaticky klesne životná úroveň” u nás, keď v roku 2027 skončia eurofondy. Podľa Michelka to nemá nič spoločné s realitou. Uznal, že po triapolročnom “bačovaní” matovičovsko-hegerovskej vlády je ekonomická situácia vážna a nie je ľahké budovať sociálny štát a zároveň udržiavať financie v stabilnej kondícii. Vláda sa však všemožne snaží o naštartovanie ekonomického rastu a o to, aby sa hospodárske opatrenia čo najmenej dotkli bežných ľudí.

Na záver interview sa dotkol témy prezidentského úradu na Slovensku. Verí, že na rozdiel od odchádzajúcej Zuzany Čaputovej nebude novozvolená hlava štátu Peter Pellegrini aktivistickým prezidentom – dúfa, že miera sporov s vládnou mocou bude neporovnateľne menšia, ako to bolo doteraz. Očakáva pokojné vládnutie, keď bude prezident pomáhať, nie škodiť. Aj keď politicky orientované mimovládky stratili svoj vplyv na Prezidentský palác, na Slovensku budú fungovať ďalej. Keby však uskutočňovali operácie za hranicou zákonnosti, podľa jeho názoru sa to bude musieť zo strany štátu riešiť.

Diskusia na palete


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *