23. júna 2024

Video: Mediálne kampane o „jedinej alternatíve” zakopli. Šimečkovi hrozí izolácia

Šimečka ihneď po inaugurácii útočí na prezidenta Petra Pellegriniho

Zdielajte

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o tom, ako PS porazilo opozíciu v eurovoľbách; o raste národných síl v Európe, ktorý (žiaľ) stále nestačí na obrat; o tom, ako ombudsman vyzliekol Jaroslava Naďa a pripomenul protiústavné darovanie migov Ukrajine a o nových veľkých nákupoch vakcín v réžii EÚ a vlády Spojených štátov.

1. Utrpeli víťazstvo

Eurovoľby 2024 dopadli na Slovensku čarovne. Líder opozície dokázal veľmi presvedčivo poraziť opozíciu.

V úsmeve víťaza chýba jeden podstatný detail – zuby. Áno, progresívci vyhrali. No na strane porazených nie je národný tábor. Ten získal väčšinu hlasov aj väčšinu nových europoslancov (v pomere 8:7). Na strane porazených je opozícia. Tri strany celkom vyhoreli a neprešli volebným sitom. Popri nafúknutých progresívcoch prežilo len KDH, aj to s rozsiahlymi stratami. Bude mať len jedinú poslankyňu.

Ak budú tieto trendy pokračovať, Šimečkovi dosť vážne hrozí, že skončí v politickej izolácii. Bez partnerov. Znie to paradoxne, ale Ficov Smer má dnes oveľa širší koaličný potenciál ako PS. Pri Ficovi stojí Hlas Šutaja Eštoka, SNS, do istej miery aj Republika. A v zálohe aj únia maďarských strán… Pri Šimečkovi stojí len strana veriacich (KDH). Aj to len ostýchavo a jednou nohou… Ostatní sú v rizikovej zóne – buď na hranici päť percent alebo pod ňou.

Samozrejme, tento bezprizorný stav opozície nemôžeme vyčítať vedeniu PS. Každá strana sa snaží získať maximum možného pre seba. V tomto si PS splnilo politickú úlohu – a naplno mobilizovalo sily.

Koho vlastne progresívci porazili …Ak progresívci niekoho porazili, tak vlastných politických partnerov. Takto to dopadne, ak niekoho mediálny mainstream označí za „jedinú alternatívu“.

Za volebnou nehodou opozície sú dva hlavné faktory.

Prvým a priamym vinníkom sú tí porazení. Je to ich zlyhanie a ich zodpovednosť. Špeciálne to platí o dvoch bývalých premiérskych stranách – Obyčajných a Demokratoch. Ak strany s bohatým rozpočtom, ktoré boli nie tak dávno jadrom vlády, nedokážu vo voľbách uhrať jediného poslanca, potom v politike nemajú čo robiť. Len prekážajú ostatným a potápajú hlasy voličov.

Demokrati utopili voličské hlasy už druhýkrát. Ich prínos pre opozíciu je čisto záporný. Rovnako stratený je aj Matovič. Boduje už len v rómskych osadách. Smutné.

Pokiaľ ide o SaS alebo KDH, tieto strany nedokázali obsadiť svoj vlastný priestor. SaS nevie presadzovať liberálne témy (ochrana slobody a špeciálne slobody slova) a necháva sa požierať silnejšími progresívcami. KDH je zas celkom nespôsobilé obsadiť národno-konzervatívny terén. A biť sa o voličov SNS, Harabina, Republiky, Smeru… Obmedzuje sa len na kostolné témy. A na sekundovanie progresívcom na protestoch či v prezidentských voľbách.

Druhým faktorom, ktorý prispel k vypáleniu pravicovej opozície, je mediálny mainstream.

Za silou PS totiž nie je prirodzený, organický rast. Za silou PS je prevažne masívny mediálny doping. Bez neho by boli progresívci len jedna z viacerých opozičných strán. Nie hegemón, ktorý úspešne požiera staršie partnerské strany.

Malá vzbura v Európe

Celoeurópsky výsledok eurovolieb je celkom iný ako ten slovenský. Hlavným porazeným sú európski progresívci a zelení. Hlavným skokanom sú národné sily. Narástli. No nie natoľko, aby to nabúralo zabehané európske koalície a schémy rozhodovania.

Exminister Naď opäť narazil

Vyzerá to tak, že o bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa sa budú zaujímať vyšetrovatelia.

Nové vakcíny pre EÚ

V prehľade ešte musíme spomenúť spory o politiku Petra Kotlára, ktorý v mene vlády odmietol podporiť Pandemickú zmluvu WHO (tú zablokovala aj Británia, prevažne z finančných dôvodov). Slovensko zároveň odstúpilo od nových zdravotných predpisov WHO.

Kotlár uviedol dôvody. Pandemickej zmluve vyčíta, že má podpísať „bianko šek“ pre šéfa WHO. Mal by zásadne posilnené pandemické a preventívne právomoci. Jeho rozhodnutia by boli pre zmluvné strany (štáty) záväzné. Kotlár pripomína, že WHO financujú a do veľkej miery ovládajú farmaceutické spoločnosti.

Dag Daniš


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *