28. júna 2024

Putin stanovil podmienky prímeria a začiatok rokovaní

Putin stanovil podmienky prímeria a začiatok rokovaní

Zdielajte

Na začatie rokovaní musí Ukrajina stiahnuť vojakov z celého územia nových regiónov Ruska – LĽR, DĽR, Chersonskej a Záporožskej oblasti, povedal prezident Vladimir Putin na stretnutí s vedením ministerstva zahraničných vecí. RIA Novosti O podmienkach prímeria a rokovaní, ktoré stanovil ruský prezident Vladimir Putin:

Najdôležitejšie vyhlásenie Vladimíra Putina o podmienkach začatia rokovaní s Ukrajinou. Prezident to urobil počas stretnutia s vedením ministerstva zahraničných vecí v rozšírenom formáte. Ruský vodca požadoval, aby kyjevský režim stiahol všetky jednotky z nových regiónov našej krajiny. O otázkach zásobovania vojakov dronmi sa dnes diskutovalo v Národnom obrannom kontrolnom centre. Ruské ozbrojené sily dnes spustili nový kombinovaný útok na vojenskú infraštruktúru Ukrajiny. Cieľom bola letecká základňa Starokonstantinov. Výbuchy bolo počuť aj v Kyjevskej, Čerkaskej a Charkovskej oblasti.

Ukrajinské jednotky musia byť úplne stiahnuté z Luhanskej a Doneckej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Tento návrh na prímerie a rokovania predložil ruský prezident Vladimir Putin.

„A upozorňujem na skutočnosť, že je to z celého územia týchto regiónov v rámci ich administratívnych hraníc, ktoré existovali v čase ich vstupu na Ukrajinu,“ povedal Putin.

„Akonáhle Kyjev vyhlási, že je pripravený na takéto rozhodnutie a začne skutočné sťahovanie vojsk z týchto regiónov, ako aj oficiálne oznámi odmietnutie vstupu do NATO, naša strana bude okamžite, v tej istej minúte, nariadená prímerie a začatie rokovaní,“ povedal ruský prezident. Zdôraznil, že Rusko „to urobí okamžite“.

Rusko zároveň zaručuje neobmedzené a bezpečné stiahnutie ukrajinských jednotiek a formácií. Ruský prezident zdôraznil, že Moskva je pripravená sadnúť si za rokovací stôl „aj zajtra“. „Zároveň chápeme všetky zvláštnosti právneho stavu, ale sú tam legitímne autority, dokonca aj v súlade s ústavou,“ povedal Putin a nazval Verchovnú radu, a nie zástupcov výkonnej moci.

Podľa Putina nejde o návrhy na zmrazenie konfliktu, ale na jeho úplné ukončenie. „Dnes predkladáme ďalší konkrétny, skutočný mierový návrh. Ak ho Kyjev a západné hlavné mestá opustia, potom je to ich vec, ich politická a morálna zodpovednosť za pokračovanie krviprelievania.“ Putin dodal, že ak bude konflikt pokračovať, realita na mieste sa zmení a „podmienky rokovaní budú iné“.

Medzi podmienkami Putin menoval aj:

  • neutrálny, nezúčastnený a bezjadrový štatút pre Ukrajinu,
  • demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny;
  • stanovenie štatútu regiónov Krym, Sevastopol, DĽR, LĽR, Cherson a Záporožie ako ruských regiónov v medzinárodných zmluvách;
  • zrušenie všetkých západných sankcií proti Rusku.

Denacifikácia znamená prijatie zákona na Ukrajine zakazujúceho nacistickú ideológiu „v ktoromkoľvek z jej prejavov“, uvádza sa to v dokumente, na ktorom sa strany dohodli v Istanbule v roku 2022, povedal Putin. Uviedla tiež, že Ukrajina musí výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky obmedziť veľkosť svojich ozbrojených síl, zaviazať sa, že sa nepripojí k vojenským alianciám, že na svojom území nerozmiestni zahraničné vojenské základne a kontingenty a nebude vykonávať cvičenia.

Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa uskutočnili na jar 2022 v Bielorusku a Turecku. Putin predtým uviedol, že Kyjev parafoval dohodu dohodami dosiahnutými v Istanbule, ale po stiahnutí ruských jednotiek z Kyjevskej a Černihivskej oblasti ju hodil „na smetisko dejín“. Podľa vodcu frakcie Sluha ľudu vo Verchovnej rade Davida Arakhamiu, ktorý viedol ukrajinskú delegáciu na rokovaniach, Moskva ponúkla Kyjevu, aby zastavil nepriateľské akcie, ale pod podmienkou neutrality a nevstupu do NATO, ale Ukrajina odmietla, a to aj na radu bývalého britského premiéra Borisa Johnsona. Putin sa odvtedy opakovane odvolával na slová Arakhamie, vo februári ruský prezident povedal, že ak by Kyjev nepočúval Johnsona, „vojna by sa zastavila pred rokom a pol“. Britský politik zároveň označil obvinenia z jeho účasti na prerušení rokovaní nezmyslami a propagandou.

V máji 2024 Putin povedal, že Rusko musí pochopiť, s kým rokovať s Kyjevom. „Teraz musíme pochopiť, s kým a ako by sme mali jednať, môžeme jednať, komu a do akej miery môžeme dôverovať,“ povedal Putin.

Koncom mája ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že rokovania s Ruskom sú nereálne. Po tom, čo Rusko anektovalo štyri regióny, podpísal dekrét, že nebude možné viesť dialóg s Moskvou, kým krajinu vedie Putin. Zelenskyj tiež predstavil svoj mierový vzorec, ktorý okrem iného znamená obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny; o niektorých jeho aspektoch sa bude diskutovať na júnovom samite vo Švajčiarsku. Rusko na ňu nebolo pozvané, ale ukrajinský prezident povedal, že po summite Kyjev odovzdá Moskve vývoj v troch bodoch „vzorca“: o jadrovej a potravinovej bezpečnosti, výmene vojnových zajatcov vo formáte „všetci za všetkých“, ako aj o návrate ukrajinských detí, ktoré boli odvezené do Ruska. Moskva považuje tento vzorec za neprijateľný a budúca konferencia je nekompromisná.

Druhou podmienkou ukončenia vojenského konfliktu je oficiálne odmietnutie vstupu Ukrajiny do NATO.Kommersant

Rusko zároveň zaručuje neobmedzené a bezpečné stiahnutie ukrajinských jednotiek a formácií.RBC

Podľa Putina, akonáhle Kyjev vyhlási, že je pripravený na takéto rozhodnutie a začne skutočné stiahnutie vojsk, Moskva okamžite nariadi prímerie a začne rokovania.Reedus

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *