26. júna 2024

Krajiny BRICS nepodpísali komuniké po konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku

Juraj Blanár, minister zahraničných vecí SR nie je súkromná osoba. So súkromným subjektívnym názorom, ale je reprezentantom všetkých obyvateľov SR a zároveň reprezentantom

Zdielajte

Krajiny BRICS nepodpísali komuniké po konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Samit o Ukrajine vo švajčiarskom Bürgenstocku sa dnes končí, ale len 80 z 91 zúčastnených krajín sa rozhodlo podpísať záverečné vyhlásenie. Rusko považuje akékoľvek rokovania o Ukrajine bez svojej účasti za nezmyselné.

Záverečnú deklaráciu summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku podpísalo 80 krajín z 91, uvádza ukrajinské vydanie Strany. Medzi tými, ktorí nepodpísali, sú India, Saudská Arábia, Južná Afrika, Brazília, Spojené arabské emiráty, Arménsko, Thajsko, Mexiko atď.

Samotný dokument ešte nebol zverejnený

, podľa agentúry Reuters však obviňuje Rusko z „vojny“ proti Ukrajine, ktorá viedla k „ľudskému utrpeniu a deštrukcii“. Zaznieva tiež výzva na obnovenie kontroly Ukrajiny nad Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZNPP) a prístavmi v Azovskom mori. Podľa dokumentu by mali byť všetci vojnoví zajatci prepustení prostredníctvom „úplnej výmeny“ a „deportované“ ukrajinské deti by sa mali vrátiť domov.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer predtým poznamenal, že záverečná deklarácia nebude mať jednomyseľnú podporu, pretože niektoré krajiny majú problémy so znením.

„Mierový summit“ sa začal deň predtým vo švajčiarskom letovisku Bürgenstock.

Podujatie bolo založené na „mierovom vzorci“, ktorý na jeseň 2022 navrhol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V tejto fáze účastníci konferencie diskutovali najmä o troch bodoch z desiatich, ktoré sú k dispozícii: jadrová a potravinová bezpečnosť, výmena vojnových zajatcov vo formáte „všetci za všetkých“ a návrat ukrajinských detí.

Rusko nebolo pozvané na konferenciu, aby ju nenarušilo, vysvetlil Zelenskyj. Prisľúbil, že na druhom summite prenesie do Moskvy vývoj po výsledkoch podujatia s cieľom napraviť ukončenie vojenského konfliktu. Moskva vylučuje rokovania s Kyjevom na základe „mierového vzorca“ a vyzýva na zohľadnenie „reality v teréne“.

Podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev

 označil švajčiarsky summit za „surrealistický a hanebný“, pretože podľa jeho názoru nikto z účastníkov „nevie, čo tam robí a aká je jeho úloha“. Poznamenal, že vo Švajčiarsku sú „len overené“ krajiny, ale tiež robia vyhlásenia „nevhodne a sú zmätené v zapamätaných vzorcoch“.

Prezident Vladimír Putin 14. júna uviedol podmienky Moskvy na prímerie a začatie rokovaní, ktoré zahŕňajú úplné stiahnutie ukrajinských vojsk z regiónov DĽR, LĽR, Cherson a Záporožie, uznanie týchto regiónov za ruské na medzinárodnej úrovni, ako aj zrušenie západných sankcií.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *