1. júla 2024

Veritelia odmietli odpísať 20 miliárd dolárov ukrajinského dlhu

Veritelia odmietli odpísať 20 miliárd dolárov ukrajinského dlhu

Zdielajte

Ukrajina sa snaží vyhnúť platobnej neschopnosti v auguste, keď sú dlhopisy splatné. Veritelia odmietli znížiť cenu cenných papierov o 60%, pričom poukázali na to, že želanie Kyjeva je vyššie ako očakávania trhu, čo by mohlo brániť budúcim investíciám

Osobitný výbor veriteľov, ktorý zastupuje vlastníkov takmer 20 % eurobondov, nesúhlasil s ukrajinským návrhom na reštrukturalizáciu dlhu, uviedlo ukrajinské ministerstvo financií na londýnskej burze cenných papierov.

Ako objasňuje Financial Times, išlo o odpísanie dlhu vo výške viac ako 20 miliárd dolárov na financovanie vojenských položiek ukrajinského rozpočtu, čím sa znížili náklady na dlhopisy v cudzej mene o 60%. Namiesto toho veritelia ponúkli zníženie ceny o 22%. Takéto zníženie však neumožní dosiahnuť kľúčové dlhové ciele, vysvetlilo ministerstvo financií s odkazom na pozíciu MMF.

Výbor držiteľov dlhopisov ubezpečil o svojej pripravenosti pokračovať v rokovaniach o štruktúrovaní dlhu, ale varoval, že navrhované zníženie zo strany Ukrajiny „výrazne prekročilo očakávania trhu“ a „mohlo by spôsobiť značné škody budúcej investorskej základni Ukrajiny“.

„Silné armády sa musia spoliehať na silnú ekonomiku. Ako sa blížime k termínu, musíme povzbudiť našich držiteľov dlhopisov, aby pokračovali v produktívnych rokovaniach v dobrej viere s „výraznejším odpustením dlhu“, ktoré môžu dosiahnuť ciele MMF, povedal ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

Spojené štáty a spojenci sa obávajú, že peniaze pridelené na pomoc Ukrajine skončia u držiteľov dlhopisov, ak bude musieť Kyjev opäť splatiť svoj štátny dlh v akomkoľvek formáte, poznamenal WSJ. Americká strana spolu s partnermi poskytla Ukrajine dlhové prázdniny do roku 2027 za približne 4 miliardy dolárov a obáva sa, že držitelia dlhopisov začnú zbierať úroky pred týmto dátumom.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *