29. júna 2024

Zelenského zatrpknutosť: Odmietli ho a chcú pozvať Rusov

Zelenského zatrpknutosť: Odmietli ho a chcú pozvať Rusov

Zdielajte

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vložil veľa energie do organizácie a propagácie veľkého mierového summitu vo Švajčiarsku, ktorý mal načrtnúť myšlienky mieru, nielen ruského prímeria, ktoré má prinútiť Rusov pokračovať vo vraždení ukrajinských mužov, žien a detí. Na summite sa zúčastnilo približne 100 krajín, ale nemecký denník Bild poukázal na to, že záverečné vyhlásenie hovorí najmä o podmienkach pre Rusko ako stranu, ktorá začala vojnu. Podľa denníka Bild má však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj veľký dôvod byť zatrpknutý.

Záverečné komuniké nepodpísalo 13 krajín vrátane šiestich krajín skupiny G20.

To už dokazuje, že to neboli len tak hocijaké krajiny. Brazília, Mexiko, Saudská Arábia, Južná Afrika, India a Indonézia). Arménsko, Bahrajn, Thajsko, Líbya a Spojené arabské emiráty, Kolumbia a Vatikán sa tiež stiahli.

Záverečná deklarácia tiež opätovne potvrdzuje „princípy suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých štátov vrátane Ukrajiny“. Inými slovami, invázia do inej krajiny s cieľom rozšíriť vlastné hranice je nesprávna.

Ukrajinci tiež požadujú výmenu zajatých vojakov a návrat deportovaných ukrajinských detí. Viacerí účastníci, vrátane kancelára Olafa Scholza, vyzvali Rusov, aby sa tiež zúčastnili na budúcich konferenciách.

„Tento summit hovorí, že medzinárodná podpora (pre Ukrajinu) neklesá,“

Povedal Zelenskyj podľa BBC po stretnutí a dodal, že do procesu sa zapojili aj štáty, ktoré sa predtým nepodieľali na diplomatickom úsilí. „Rusko môže začať rokovania zajtra, ak sa stiahne z našich území,“ dodal Zelenskyj s odkazom na výzvu kancelára Scholza.

Medzitým Washington Post informoval, že tisíce ukrajinských väzňov požiadali o prepustenie a narukovali do armády. K 25. máju dostalo súdnictvo 4 300 žiadostí a väčšinu z nich už posudzuje, povedal pre New York Times ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maljuska. „Motivácia našich väzňov je silnejšia ako motivácia našich bežných vojakov,“ povedal Maljuska v rozhovore pre Washington Post.

Odsúdení prepustení na základe nového zákona budú slúžiť v oddelených jednotkách ukrajinskej armády.

V súčasnosti vojaci absolvujú výcvik. Podľa nového zákona môžu byť väzni vybraní do programu amnestie pridelení len do útočných brigád. Osoby, ktoré zavraždili viac ako jednu osobu, spáchali sexuálne násilie alebo porušili zákony o národnej bezpečnosti, nemôžu narukovať.

Každý väzeň, ktorý sa prihlási do boja, musí byť fyzicky zdatný, musí prejsť psychologickými testami a nesmie mať viac ako 57 rokov, čo mu umožní slúžiť najmenej tri roky pred dosiahnutím veku 60 rokov.

„28-ročný Dmytro bol v roku 2021 odsúdený na 4 a pol roka za mrežami za krádež telefónu. Na začiatku trestu bol ženatý a mal dve deti, ale minulý mesiac bol prepustený bez rodiny: Jeho manželka a deti vo veku 2 a 7 rokov boli zabité pri leteckom útoku na ich bytový dom v Izjume v apríli 2022,“ uviedol Washington Post jeden príklad vojakov naverbovaných do armády. „Pomstiť ich smrť bojom vo vojne ma motivuje, “ povedal Dmytro. “ Na vine je Ruská federácia.“

35-ročný Edward, ktorý bol v roku 2019 odsúdený na sedem rokov a sedem mesiacov za ozbrojenú lúpež, povedal, že ako malý chlapec sníval o vstupe do armády, ale vyrastal v chudobe a upadol do zločinu. Od ruskej invázie v roku 2022 Edward údajne dúfal, že zákon sa zmení tak, aby umožnil mužom ako on bojovať

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *