7. júla 2024

Stanovisko MV SR k pondelkovému letu špeciálu do Nemecka

Stanovisko MV SR k pondelkovému letu špeciálu do Nemecka

Zdielajte

Stanovisko MV SR k pondelkovému letu vládneho špeciálu do Nemecka. Návšteva úvodného zápasu našej futbalovej reprezentácie na ME vo futbale v Nemecku sa uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu a aj Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) pre zástupcov vlády SR a NR SR, čo je bežné všade vo svete na podporu národného mužstva na takomto významnom športovom podujatí. V nijakom prípade to teda nebola voľnočasová aktivita ústavných činiteľov.

Vládnym špeciálom cestovali do Nemecka zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi spolupodieľajú na bezpečnostných opatreniach v rámci futbalového šampionátu. Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia NR SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev.

Súčasťou cesty boli aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády, ako aj s primátorom mesta Frankfurt nad Mohanom.

Rozhodnutie letieť hromadne do Frankfurtu vládnym špeciálom sa udialo po dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení a náklady na let vládneho špeciálu budú proporčne rozdelené medzi 5 rezortov.

Tento druh dopravy je v našich podmienkach úplne bežný. Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru MV SR na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet.

Účel včerajšieho letu bol teda absolútne neporovnateľný napríklad s pravidelnými papalášskymi letmi bývalého prezidenta Andreja Kisku, ktorý vládny špeciál využíval na týždennej báze na svoje súkromné cesty domov za rodinou do Popradu, pričom takto prelietal viac ako milión eur z peňazí daňových poplatníkov.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading