28. júna 2024

Kolaps Ukrajiny. Zostáva už len pár týždňov?

Kolaps Ukrajiny. Zostáva už len pár týždňov

Zdielajte

Okrem ťažkostí vojny čelí Ukrajina, zdecimovaná ruskou armádou, aj ekonomickým ťažkostiam. Bez pomoci západných partnerov a medzinárodných inštitúcií by napadnutá krajina nebola schopná udržať sa nad vodou. A teraz sa zdá, že sa potápa. Ukrajinskej vláde sa nedarí rokovať o reštrukturalizácii dlhu krajiny. Na druhej strane sa Ruskej federácii darí.

Agentúra Reuters poukazuje na to, že dohoda s medzinárodnými držiteľmi dlhopisov

, ktorá umožnila Ukrajine pozastaviť platby po ruskej invázii do krajiny v roku 2022, sa končí v auguste. Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko uviedol, že rokovania budú pokračovať a očakáva, že vláda dosiahne dohodu s veriteľmi do 1. augusta. Zdôraznil tiež, že bez pomoci svojich partnerov to ukrajinská ekonomika poškodená ruskou agresiou nezvládne.

„Včasná reštrukturalizácia dlhu je kritickou súčasťou tejto podpory,“ povedal. „Silné armády musia byť podporované silnými ekonomikami, aby vyhrali vojny.“

Rokovania o reštrukturalizácii prebiehajú približne dva týždne.

„Vládny návrh a protinávrh držiteľov dlhopisov však ukázali, ako ďaleko sú strany od seba a ako bude Ukrajina v nadchádzajúcich týždňoch čeliť ťažkému boju, aby dospela k reštrukturalizácii dlhu,“ uviedla agentúra a dodala, že požiadavky Ukrajiny na reštrukturalizáciu príliš ohrozujú záujmy veriteľov, čo môže v konečnom dôsledku príliš oslabiť pozíciu krajiny na medzinárodných trhoch. A tak to bude aj v budúcnosti. „Ukrajina už v skutočnosti nemá prístup na medzinárodné kapitálové trhy, ale nesplácanie úverov by mohlo skomplikovať potenciálne spôsoby financovania, vrátane niektorých multilaterálnych a komerčných úverov,“ uviedla agentúra Reuters.

Na druhej strane by Rusi mohli prezentovať bankrot Ukrajiny ako svoje symbolické víťazstvo.

Krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu aj finančne, či už sú to Spojené štáty alebo EÚ ako celok, však nie sú práve nadšené, keď ich peniaze nejdú na pomoc štátu všeobecne a konkrétnejšie napríklad armáde, ale na splatenie starších dlhov.

Naopak, ruská ekonomika rastie. Britská verejnoprávna televízia BBC s odvolaním sa na údaje Medzinárodného menového fondu (MMF) uviedla, že ekonomika útočiacej krajiny rastie o viac ako 3 percentá.

O dvadsaťsedem mesiacov neskôr vojna stále zúri

Ruská ekonomika, ktorá ani zďaleka nie je paralyzovaná, rastie. Medzinárodný menový fond predpovedá, že Rusko tento rok zaznamená hospodársky rast na úrovni 3,2%. … To je stále viac ako v ktorejkoľvek z vyspelých ekonomík sveta,“ uviedla BBC.

Podľa BBC ani sankcie nepriniesli to, čo sa očakávalo. Regály ruských obchodov nie sú prázdne. Ide len o to, že niekedy obsahujú iný tovar ako pred ruskou inváziou do svojich slobodných susedov.

„Organizátori tohtoročného Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (kedysi označovaného ako ruský Davos) hovoria, že sa na ňom zúčastňujú delegáti z viac ako 130 krajín a území,“ dodala stanica.

Ruskej federácii pomáha najmä skutočnosť, že je jedným z najväčších hráčov na svetovom trhu s energiou. Vďaka tomu Rusko naďalej zarába peniaze.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *