28. júna 2024

Putin vystrašil USA z viacerých dôvodov

Putin vystrašil USA z viacerých dôvodov

Zdielajte

Pred svojou cestou do Severnej Kórey napísal ruský prezident Vladimir Putin text, v ktorom chválil Severnú Kóreu za jej dlhodobú opozíciu voči Spojeným štátom. Po KĽDR bude pokračovať do Vietnamu, s ktorým Ruská federácia udržiava pozitívne vzťahy. Ian J. Storey, vedúci pracovník ISEAS Yusof Ishak Institute v Singapure, poznamenal. Putin ide do Severnej Kórey a Vietnamu, aby ukázal, že Rusko rozhodne nie je v medzinárodnej izolácii v reakcii na mierový summit Ukrajiny vo Švajčiarsku.

Ruský prezident „ocenil Kim Čong-una za jeho oddanosť odkazu svojho otca a starého otca a ocenil „solídny rovnako zmýšľajúci“ národ, ktorý stojí pri Rusku v opozícii voči kolektívnemu Západu. Putin poznamenal, že Rusko, rovnako ako Severná Kórea, si napriek západným sankciám udržiava svoju silnú ekonomiku a nezávislosť a ocenil dlhodobý boj Severnej Kórey proti Západu,“ napísal ruský vládca o jednej z najchudobnejších krajín na svete podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone.

Ruský prezident Vladimir Putin pristál v Pchjongjangu 18. júna prvýkrát za 24 rokov. Putin, ktorého na móle privítal severokórejský diktátor Kim Čong-un, „prechádzal okolo mesta plného ruských vlajok a obrovských portrétov ruského vodcu, vyzerajúc šťastne – navštívil krajinu, ktorá stále považuje Rusko za dôležitého spojenca. Tentoraz však Rusko potrebovalo Severnú Kóreu rovnako, ak nie viac, ako kedykoľvek predtým,“ napísal o Putinovej ceste Kyiv Independent.

Yong-Chool Ha, riaditeľ Centra kórejských štúdií na Fakulte medzinárodných štúdií Henryho M. Jacksona na Washingtonskej univerzite, povedal, že len čas ukáže, ako ďaleko zájde ruská strana v podpore diktátorského režimu. Severná Kórea poslala ruskej armáde približne päť miliónov delostreleckých granátov, dodal Ha.

Agentúra Reuters poznamenala, že Putin sa skutočne ocitol v izolácii, pretože už musel ísť navštíviť severokórejského vládcu, a tak sa spoločne snažia demonštrovať existenciu nového multipolárneho sveta.

Partnerstvo oboch krajín je „motorom urýchlenia budovania nového multipolárneho sveta“

Putinova návšteva demonštruje neporaziteľnosť a trvácnosť ich priateľstva a jednoty, informovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. „Lídri, ktorí v noci kráčali pôvabne osvetlenými ulicami Pchjongjangu, si vymenili svoje skryté myšlienky a otvorili svoje mysle pre rozvoj vzťahov medzi KĽDR a Ruskom,“ pokračovala KCNA.

Hovorca americkej národnej bezpečnosti John Kirby na tlačovej konferencii povedal, že USA sú znepokojené prehlbovaním rusko-severokórejských vzťahov, a to tak kvôli dôsledkom na Ukrajine, ako aj pre bezpečnosť Kórejského polostrova.

Spojené štáty a ich spojenci sa obávajú, že Rusko by mohlo poskytnúť pomoc severokórejskému raketovému a jadrovému programu, ktoré sú zakázané rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, a obvinili Pchjongjang z poskytovania balistických rakiet a delostreleckých granátov, ktoré Rusko použilo vo vojne na Ukrajine.

Moskva a Pchjongjang transfery zbraní popreli.

Rusko od septembra dostalo zo Severnej Kórey viac ako 10 000 prepravných kontajnerov, čo je ekvivalent 260 000 metrických ton munície alebo materiálu súvisiaceho s muníciou, uvádza sa vo februárovom vyhlásení USA. Ruské sily tiež od septembra vypálili na Ukrajinu najmenej 10 rakiet vyrobených v Severnej Kórei, uviedol v marci americký predstaviteľ.

Zbrane môžu byť nižšej kvality ako zbrane Ruska, ale podľa pozorovateľov pomohli Rusku doplniť zmenšujúce sa zásoby a držať krok so zbrojnou podporou, ktorú Ukrajina dostáva od Západu.

„Putin zdôrazňuje, že Rusko má priateľov – a šíri myšlienku, že Ukrajina nemôže vyhrať vojnu, pretože Rusku nedôjdu zbrane,“ povedal John Erath, hlavný politický riaditeľ Centra pre kontrolu zbraní a nešírenie zbraní.

Medzitým zdroj v Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU) povedal ukrajinským médiám, že ukrajinské sily vykonali útoky dronmi na ropné terminály Azovskaja a Azovnaftoprodukt v Azove v Rostovskej oblasti a geolokované zábery ukazujú, že výsledný požiar horel v noci zo 17. na 18. júna a do 18. júna. Úrady Rostovskej oblasti oznámili, že útoky zapálili ropné nádrže. Zdroje SBU uviedli, že sklady majú celkovo 22 palivových nádrží a krymská služba Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedla, že týmito skladmi prejde až 60 ton ropných produktov mesačne a že skladovacie nádrže môžu pojať až 30 000 metrov kubických ropných produktov.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *