28. júna 2024

Hlboká kríza a úpadok, to je hnutie Matoviča, uteká kto môže

Hlboká kríza a úpadok, to je hnutie Matoviča, uteká kto môže

Zdielajte

Všetko nasvedčuje tomu, že hviezdne chvíle hnutia pod vedením Igora Matoviča sa nadobro končia. A to je vlastne veľmi dobrá správa pre Slovensko. Mohlo to síce prísť aj skôr, ale radšej neskôr ako nikdy.
Politickí oponenti ich ostrakizujú (oprávnene), doterajší spojenci s nimi prestávajú spolupracovať (tiež oprávnene) a odišli od nich viacerí členovia, naposledy jeden zo zakladateľov. Hnutie Igora Matoviča sa nachádza v hlbokej kríze a úpadku. Konečne.

Matovič končí

Kým vlani hnutie Slovensko vtedy ešte ako OĽaNO volilo do parlamentu 264-tisíc ľudí, v tohtoročných dvoch voľbách, prezidentských aj európskych, zaznamenalo niekoľkonásobný pokles voličov. Nakoniec aj prieskumy verejnej mienky potvrdzujú, že hnutie oproti voľbám stratilo desaťtisíce voličov a spadlo pod hranicu zvoliteľnosti.

Fico sa zbabelo skrýva niekde v nemocnici-to sa nedá ani komentovať

Hnutie Slovensko v najnovšom prieskume agentúry Focus získalo len 4,1 percenta hlasov, čiže kleslo od začiatku apríla o viac ako dve percentá. To znamená, že stratilo tretinu voličov. Je to zároveň viac než 50-percentný pokles oproti parlamentným voľbám.

Podľa analýzy pre denník SME až tri štvrtiny voličov Matovičovho hnutia neprišli voliť v druhom kole prezidentských volieb (teda Matovičove výzvy neuposlúchli) a odlev voličov sa ukázal aj v eurovoľbách. Hnutie získalo iba 29-tisíc hlasov, čo nestačilo ani na dve percentá. Prišlo tak aj o svoje kreslo europoslanca. Navyše aj teraz pomáhali hnutiu hlasy z rómskych osád, bez ktorých by sa vlani hnutie do parlamentu zrejme ani nedostalo.

Hnutie minulý týždeň navyše opustil jeden zo zakladateľov OĽaNO a bratranec Igora Matoviča, Jozef Viskupič. Trnavský župan sa pridal k Progresívnemu Slovensku. Z hnutia však v poslednom období neodišiel len on. Pre nekritický prístup vedenia, netransparentné skladanie kandidátky či pre politickú izoláciu požiadali o ukončenie členstva Peter Kremský, Ján Marosz, Peter Liba, Veronika Gmiterko či Mária Šofranko, ktorá bola v roku 2020 dokonca volebnou líderkou hnutia.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že hviezdne chvíle hnutia pod vedením Igora Matoviča sa nadobro končia. A to je vlastne veľmi dobrá správa pre celé Slovensko. Mohlo to síce prísť aj skôr, ušetrilo by nám to mnoho nervov a podľa všetkého aj značnú časť štátneho dlhu, ale radšej neskôr ako nikdy.

Zdroj: Postoj, TVnoviny, SME, eReport


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *