28. júna 2024

M. Kéry: Čekovský a SAS, práve vy ste boli proti verejnoprávnosti

M. Kéry: Čekovský a SAS, práve vy ste boli proti verejnoprávnosti

Zdielajte

Marián Kéry: ZABUDLI ČEKOVSKÝ, AJ TAKÁ SASKA, ŽE PRÁVE ONI UROBILI KROK PROTI VEREJNOPRÁVNOSTI NA SLOVENSKU? Marián Kéry, člen Národnej rady Slovenskej republiky a zástupca strany SMER-SD, je známy svojou politickou kariérou a účasťou v lokálnej politike už od mladého veku. V súvislosti s verejnoprávnosťou na Slovensku, je dôležité poznamenať, že verejnoprávnosť predstavuje základ demokratického štátu. Zahŕňa princípy ako sloboda prejavu, nezávislosť médií a právo na informácie.

Takže podľa mediálnych vyhlásení, manažment RTVS vraj rešpektuje schválenie zákona o STVR v parlamente, ale vníma ho ako krok proti verejnoprávnosti. Je to čierny deň pre mediálny priestor a pre občiansku spoločnosť na Slovensku, reagoval riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Na základe čoho toto tvrdíte, pán Machaj? Len tak, lebo kričia opozícia a liberálne médiá? Prečo ste ale boli všetci ticho, keď Saska bez hlbšej spoločenskej a politickej diskusie presadila v parlamente, spolu s Matovičovcami, zrušenie platieb za služby verejnosti, poskytované verejnoprávnymi médiami, laicky nazývané koncesionárske poplatky. Nie práve poslanci Saskay urobili de iure nie krok, ale obludný skok proti verejnoprávnosti? Kde boli vtedy všetci obhajcovia verejnoprávnej televízie a rozhlasu, obhajcovia objektívneho a vyváženého spravodajstva?

Všetci títo hlasno trúbiaci oponenti nového zákona akoby zabudli na to, že po roku 2010 urobila Radičovej vláda

, v čase, keď ministerstvo kultúry riadil Daniel Krajcer, oveľa vážnejší zásah do fungovania verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Ona ich vtedy vyslovene účelovo spojila, len aby mohla odvolať vtedajšieho generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského a zvoliť si svojho generálneho riaditeľa RTVS.
My teraz nejdeme RTVS opäť rozdeľovať. Len meníme jej názov a napríklad pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Preto, aby sme posilnili jej vyváženosť a jej verejnoprávny charakter. Aby sa nová STVR stala rešpektovaným a zdrojovým médiom, na ktorého spravodajstvo či publicistiku sa budú odvolávať ako na príklady objektívnej žurnalistiky nielen odborné kapacity, ale celkovo výrazná časť verejnosti.

Kristián Čekovský, momentálne zo strany Demokrati. Predtým člen OľaNO, tvrdí, že sa práve ide rúcať všetko to, čo je potrebné k špičkovej úrovni RTVS – politicky nezávislé vedenie, pravidelné príjmy a kvalitní ľudia. Ako prosím? Politicky nezávislé vedenie bolo doteraz čistou chimérou, možno aj preto, lebo pod ním pôsobili politickí, často extrémne závislí, redaktori a moderátori! Nie je jednou z nových europoslankýň za Progresívne Slovensko práve jedna z nich? Ako politicky nezávislé sú diskusné relácie Michala Havrana, keď do nich pri politicky či spoločensky citlivých témach často pozýva len názorovo blízkych hostí, ktorí si pri debate viacmenej iba mastia egá, pritakávajú si a nejaká argumentačná výmena názorov je ničím iným, len nikdy nenaplneným prianím?

Ako prosím, pravidelné príjmy?

Tie boli, aj z hľadiska posilnenia nezávislosti, zabezpečované roky (a v mnohých krajinách Európy to tak je dlhé desaťročia doteraz) práve koncesionárskymi poplatkami! Teraz, tranžami zo štátneho rozpočtu, sa aj z RTVS (a novej STVR) stala, minimálne z hľadiska financovania, štátna televízia. Naplno je v rukách vždy vládnucej politickej moci. V čom je tento aspekt zárukou zvyšovania rešpektu verejnoprávneho média? Prečo ste, pán Čekovský, súhlasili so zrušením koncesií bez akejkoľvek verejnej diskusie?

A kvalitní ľudia? To, či takých nová STVR bude mať, a to aj z tých kvalitných ľudí, ktorých mala RTVS doteraz, je otázkou manažmentu, vízie firmy, toho, aké hodnoty bude zdieľať. Pri všetkej úcte, tu je irelevantný akýkoľvek populizmom voňajúci politický názor opozičného politika, či novinára z liberálneho média. Nech hodnotia nový manažment podľa skutkov.

Kristián Čekovský píše vo svojom statuse na Instagrame viacero ďalších nezmyslov

, ako „túto vládu už možno nikdy nikto nevymení“, či nového riaditeľa si prakticky vyberie „Martinka z Kittsee“. Proste, bývalý šéf Výboru pre kultúru a médiá NR SR za bývalej vládnej koalície ukazuje, že zjedol všetku múdrosť sveta, len akosi už bola po záruke. Gól do vlastnej siete si strieľa na koniec. Vraj – nový, politicky dosadený riaditeľ STVR nebude mať žiadnu legitimitu a bude musieť po najbližších parlamentných voľbách okamžite skončiť, a spolu s ním aj celá Rada STVR. Dobre čítate, Čekovský sa tu nehrá na „nejakú“ parlamentnú demokraciu, schválenie zákona v NR SR nepovažuje za dôkaz legitimity.

Proste ak vyhrajú nasledujúce voľby, naznačuje, že takáto vláda zložená zo súčasných opozičných strán urobí revolúciu v STVR v čo najkratšom čase, bez rukavičiek. Asi si berú príklad z vlády Donalda Tuska v Poľsku. Ktorá násilné prevzatie moci v poľských verejnoprávnych médiách zrealizovala takto na hulváta po parlamentných voľbách, len asi týždeň po ujatí sa funkcie. Opakujem, my sme však takto nikdy nechceli postupovať, ani takýmto brachiálnym spôsobom nepostupujeme. Zmeny vo verejnoprávnom telerozhlase robíme legitímne, predložením a schválením príslušného zákona v NR SR.

Táto „dokonalá“, protislovenská, liberálna a progresívna opozícia

, jednoducho opäť bojuje, krytá spriaznenými liberálnymi médiami, na fronte, ktorý je umelo vytvorený. Bijú nás vopred za to, čo sa nedá porovnať s politikou. Okolo verejnoprávnych médií za Radičovej vlády, kedy boli takmer všetci títo politici aj liberálne médiá skôr ticho. Za možné zneužitie verejnoprávneho priestoru nás vopred kritizujú tí, ktorí adorujú RTVS pod vedením Machaja. Hoc, práve pod týmto vedením odvysielala RTVS naživo prejav Roberta Fica zo snemu. Vtedy opozičného SMERu-SSD, za čo musela letieť šéfka spravodajstva. To sme si akože vtedy tiež vedeli vybaviť? Netvrdia tu Čekovský a spol. skôr vždy to, čo im v danú chvíľu vyhovuje, a inak nič iné, len vajatajú?

Ak tu Čekovský tvrdí, že vraj hneď po nasledujúcich parlamentných voľbách. Ak by v nich vyhrali opozičné strany, vrátia verejnoprávne médium späť ľuďom, mali by sme už teraz spozornieť. Oni sú schopní naozaj všetkého. Aj toho, vrátiť verejnoprávne médium „obyčajným ľuďom“, tým okolo Matoviča a Naďa. Neskutočná dvojtvárnosť a arogancia ľudí, ktorí nám tu vládli od roku 2020 do septembra 2023 a nemajú ani štipku sebareflexie.

Marián Kéry FB


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *