28. júna 2024

Poľská armáda mala veľmi rušnú noc, vzlietli stíhačky

Poľská armáda mala veľmi rušnú noc, vzlietli stíhačky

Zdielajte

Volný preklad: Poľská armáda oznámila „veľmi napätú noc“ kvôli výbuchom na Ukrajine. Operačné velenie poľských ozbrojených síl sa na sociálnej sieti X (predtým Twitter) sťažovalo, že noc z 21. na 22. júna bola pre systémy protivzdušnej obrany krajiny náročná, pretože pohraničné oblasti boli tiež napadnuté. Upozorňujeme vás, že v juhovýchodnej časti krajiny môže dôjsť k zvýšenej hladine hluku, pretože poľské a spojenecké lietadlá boli zdvihnuté na oblohu v našom vzdušnom priestore. Operačné velenie poľských ozbrojených síl. Poľské stíhačky a lietadlá spojeneckých krajín boli zdvihnuté do neba kvôli „intenzívnej aktivite“ ruského diaľkového letectva. O dve hodiny neskôr sa vrátili na základňu, pretože hrozba útokov na pohraničné oblasti klesla.

Vo všetkých regiónoch Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach

V noci 22. júna bol dvakrát vyhlásený letecký poplach vo všetkých regiónoch Ukrajiny. Výbuchy boli hlásené v Pavlohrade v Dnepropetrovskej oblasti, vo Volyňskej oblasti, ako aj vo Vinnyckej oblasti a Charkove. Zariadenia vojenskej infraštruktúry boli poškodené v šiestich regiónoch.

Neskôr sa objavili informácie o poškodení zariadení energetickej infraštruktúry, najmä o štrajku v oblasti letiska v Lutsku. Podľa koordinátora Nikolajevského podzemia Sergeja Lebedeva bol výbuch silný a mohol by ovplyvniť podzemný bunker nachádzajúci sa v oblasti letiska.

Je známe, že letisko má vážny podzemný bunker, klenuté prístrešky pre lietadlá a dva veľké sklady s palivom a mazivami

Sergej LebedevKoordinátor mykolajivského podzemia

Ozbrojené sily RF vykonávajú cielené údery v reakcii na útoky ozbrojených síl Ukrajiny na civilné ciele

V reakcii na útoky Ozbrojených síl Ukrajiny na civilné ciele ruské ozbrojené sily pravidelne uskutočňujú cielené útoky na miesta personálu a vybavenia ukrajinskej armády, ako aj na infraštruktúru.

Tlačový tajomník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov opakovane uviedol, že ruská armáda nezasahuje do obytných budov a sociálnych inštitúcií.

Foto: Kacper Pempel / Reuters

7. júna ministerstvo obrany oznámilo, že v reakcii na pokusy Kyjeva zasiahnuť ruské energetické zariadenia začali ruské ozbrojené sily 27 skupinových útokov na ciele na Ukrajine.

Počas útokov boli zasiahnuté energetické zariadenia patriace do vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny, arzenály so západnými zbraňami a muníciou, ako aj sklady rakiet, bezpilotných lodí a miesta dočasného nasadenia zahraničných žoldnierov a jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že všetky určené ciele útokov boli dosiahnuté.

Poľsko obvinilo Rusko z útoku na krajinu raketami

Večer 15. novembra 2022 sa dozvedelo o páde dvoch rakiet na územie Poľska. Bolo hlásené, že spadli na sušiareň obilia v poľskej dedine Przewodów v Lubelskom vojvodstve.

Ruské ministerstvo obrany označilo incident za provokáciu a zdôraznilo, že trosky na mieste pádu granátov nie sú súčasťou ruských rakiet. Bolo tiež poznamenané, že ozbrojené sily RF zasiahli len na území Ukrajiny – miesta ničenia sa nachádzali vo vzdialenosti od ukrajinsko-poľskej hranice.

„Chceme zdôrazniť, že vysoko presné údery boli vykonané na ciele iba na území Ukrajiny a vo vzdialenosti nie menšej ako 35 kilometrov od ukrajinsko-poľskej hranice,“ uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Podpredseda Rady federácie Konstantin Kosachev zase poznamenal, že Západ „cez zaťaté zuby“ uznáva, že fragmenty rakiet nepatria Rusku, ale Ukrajine. Senátor poukázal na to, že trosky dvoch ukrajinských systémov S-300, ktoré používajú systémy protivzdušnej obrany, spadli na územie Poľska.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *