28. septembra 2024

Automobilky sa zrazili s realitou a menia plány

Automobilky sa zrazili s realitou a menia plány

Zdielajte....

Namiesto elektromobilov si pozície upevňujú spaľovacie koncepcie všetkého druhu, či už im hovoríme benzíny, nafťáky, mild-hybridy alebo hybridy. Tieto vozidlá dnes predstavujú 81 percent všetkých predaných áut.

  • Realita vs. Plány: Automobilky menia svoje stratégie, pretože pôvodné plány na masívny prechod na elektromobily sa ukázali ako nerealistické.
  • Predaj Elektromobilov: Elektromobily tvoria len malý podiel na trhu, s VW dosahujúcim 8,9% a Mercedes 14,5% v Európe.
  • Pokles Záujmu: Záujem o elektromobily v Európe klesá, s celkovým poklesom trhu o 3% a poklesom elektromobilov o 12%.
  • Dominancia Spaľovacích Motorov: Spaľovacie vozidlá vrátane hybridov dominujú trhu s 81% podielom na predaji áut.

Už dávno je celkom zjavné, že automobilkami plánovaná „elektrická revolúcia” je napriek extrémnej politickej podpore tohto zámeru úplnou utópiou. Potvrdzujú to dáta.

Nereálne plány

Stačí sa pozrieť na predchádzajúce zámery automobilových firiem. Napríklad v New York Times sa dočítate, ako Mercedes v roku 2025 „presunie svoju pozornosť výhradne k elektrickým autám a bude pripravený do roku 2030 predávať len tie“. Motley Fool zdokumentovalo, ako VW plánoval v roku 2025 predávať pätinu áut s elektrickým pohonom a môžeme pripomenúť, ako Ford sám použil slová o tom, že ide do elektromobilov „all-in“ a od roku 2026 nebude ponúkať nič ako elektrické a plug-in hybridné autá.

Autoforum pripomína, že toto všetko svojho času komentovali ako nezmysly a všetky tieto plány sú dnes v koši. Mercedes otočil , VW kapituloval a Ford si sype popol na hlavu .

Dnes môžeme povedať, že napríklad VW ako značka dosiahol v prípade elektromobilov podľa dát JATO Dynamics s elektromobilmi v Európe podiel na trhu vo výške 8,9 percenta a musel by počas 6 mesiacov viac ako zdvojnásobiť odbyt týchto áut, aby dosiahol svoje ciele. Reálne však predaj takmer všetkých jeho elektrických modelov o desiatky percent klesá. Mercedes je potom s ich podielom na vlastných predajoch na 14,5 percentách a je na hony vzdialený tomu, aby si za 6 mesiacov mohol dovoliť „presunúť svoju pozornosť výhradne k elektrickým autám”.

Tvrdý stret s realitou

Niečo podobné platí prakticky naprieč trhom, čo nakoniec najlepšie dosvedčujú čerstvé čísla európskej asociácie výrobcov áut ACEA , ktorá konštatuje, že elektromobily sa už naprieč celou Európou stretávajú s poklesom záujmu. Medziročne klesol celý trh o 3 percentá, elektromobily sú ale dole až o 12 percent. Ich trhový podiel sa tak zmrštil o desatinu z 13,8 na 12,5 percenta, čo naozaj nenaznačuje nič o skvelých vyhliadkach do budúcnosti. ACEA navyše v komentári k výsledkom predpokladá, že nové clá vo výške až 38,8 percenta na elektromobily z Číny môžu ich pozíciu elektromobilov na trhu ešte viac oslabiť.

Ešte horšie sú na tom plug-in hybridy, ktoré v máji predstavovali na trhu už iba 6,5 ​​percenta predaných áut a klesajú na obľube podobne ako elektromobily. Ešte vlani v máji tvorili 7,4 percenta trhu. Vládu si tak upevňujú dominantne spaľovacie koncepcie všetkého druhu, či už im hovoríme benzíny, nafťáky, mild-hybridy alebo hybridy. Tieto vozidlá dnes predstavujú 81 percent všetkých predaných áut, navyše treba dodať, že aj dobíjací hybrid je stále v prvom rade spaľovacie auto.

Zdroj: Autoforum/eReport/JNS



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.