30. júna 2024

14 zastrelených v Prahe. Vyšetrovacia komisia po pol roku

14 zastrelených v Prahe. Vyšetrovacia komisia po pol roku

Zdielajte

Poslanecká snemovňa zriadila vyšetrovaciu komisiu na vyšetrenie tragickej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Návrh opozičného hnutia podporila aj koalícia. „Nevidíme žiadny reálny dôvod na vytvorenie parlamentnej vyšetrovacej komisie. Napriek tomu sme sa rozhodli umožniť opozícii, aby ho vytvorila. Nechceme, aby verejnosť pochybovala o tom, že sme neurobili všetko pre objasnenie okolností tejto tragédie, ktorá svojím spôsobom zasiahla takmer každého,“ povedal český minister vnútra Vít Rakušan.

Článok o vyšetrovacej komisii, ktorá bola zriadená na vyšetrenie streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe.

  • Zriadenie Komisie: Opozičné hnutie navrhlo a koalícia podporila zriadenie vyšetrovacej komisie.
  • Stanoviská Politikov: Rôzni politici vyjadrili podporu komisii, zdôrazňujúc jej dôležitosť pre transparentnosť a prevenciu budúcich tragédií.
  • Priebeh Vyšetrovania: Polícia a vnútorné inšpektoráty už vyšetrovali zásah a nenašli žiadne zásadné chyby.
  • Cieľ Komisie: Poskytnúť podrobné informácie o zásahu a zlepšiť prácu orgánov na predchádzanie podobným udalostiam v budúcnosti.

Tento súhrn poskytuje prehľad o hlavných aspektoch a stanoviskách súvisiacich s vyšetrovacou komisiou.

Klára Kocmanová a ja sme podporili vytvorenie komisie

na vyšetrenie zásahu proti strelcovi na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Komisia sa však nesmie stať nástrojom žiadnej politickej hry. Preto má obmedzené trvanie, aby mohlo plniť svoj účel – poskytnúť pozostalým, a nielen im, čo najpodrobnejšie informácie o celom zásahu a poučiť sa z neho.

Je pre nás tiež dôležité, aby sme dokázali predchádzať podobným tragédiám v budúcnosti, aj keď, žiaľ, nikdy nemožno úplne vylúčiť,“ povedala Oľga Richterová, podpredsedníčka Poslaneckej snemovne a poslankyňa za Pirátov.

Podporil som zriadenie vyšetrovacej komisie streľby na Filozofickej fakulte.

Rodičia obetí si zaslúžia všetky odpovede na svoje otázky. Na druhej strane je dôležité si uvedomiť, že minister spravodlivosti nekontroluje súdy, rovnako ako minister vnútra nekontroluje políciu,“ povedala poslankyňa Renáta Zajíčková (ODS).

„Vítam, že Poslanecká snemovňa schválila návrh hnutia ANO na zriadenie vyšetrovacej komisie pre streľbu na Filozofickej fakulte. Je to jasný signál pre verejnosť, že zásah bude zmapovaný a vyhodnotený s maximálnou vážnosťou. Je len jeden cieľ: zlepšiť prácu všetkých orgánov a potrebné zákony tak, aby sa takáto tragédia už nikdy nezopakovala,“ povedala poslankyňa za hnutie ANO Alena Schillerová.

„Podporil som aj vytvorenie komisie. Verejnosť má právo klásť otázky a má právo na odpovede. Polícia otvorene komunikuje o okolnostiach streľby a jej konanie preskúmal vnútorný inšpektorát aj GIBS. Verím, že komisia bude ďalším prostriedkom na objasnenie, nie lacným zbieraním bodov,“ povedala poslankyňa STAN Michaela Šebelová.

Postup a zásah polície pri streľbe na Filozofickej fakulte vyšetroval vnútorný inšpektorát aj GIBS.

Nenašli v ňom žiadnu zásadnú chybu. Na základe ich záverov a informácií, ktoré vyplynuli z vyšetrovania, je, žiaľ, jasné, že tragédii sa nedalo zabrániť. Polícia transparentne komunikovala a naďalej komunikuje o okolnostiach prípadu v medziach zákona. Chcel by som poďakovať policajtom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na zásahu a riešení tohto prípadu, za ich nasadenie a profesionalitu.

Verím, že sa im podarilo zabrániť ešte väčším stratám na životoch a zdraví, ako spôsobil decembrový útok. Nevidíme žiadny skutočný dôvod na vytvorenie parlamentnej vyšetrovacej komisie. Napriek tomu sme sa rozhodli umožniť opozícii, aby ho vytvorila. Nechceme, aby verejnosť pochybovala o tom, že sme neurobili všetko pre objasnenie okolností tejto tragédie, ktorá svojím spôsobom zasiahla takmer každého.

Verím, že sa komisia nezneužije na spochybnenie dôveryhodnosti polície, spolitizovanie tragédie a ďalšiu traumatizáciu pozostalých a všetkých ostatných, ktorých sa to osobne dotklo,“ povedal český minister vnútra Vít Rakušan s tým, že ak by komisia nebola umožnená, politici by boli obvinení z toho, že niečo skrývajú.

„Vítam vytvorenie vyšetrovacej komisie Poslaneckej snemovne pre tragédiu na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Samozrejme, takáto komisia nebude nič vyšetrovať, napriek názvu, ale aspoň všetky okolnosti zásahu sa podrobne prediskutujú. Pretože verejnosť má jednoducho právo na to, aby v tom nezostali žiadne čierne diery,“ píše senátor Zdeněk Hraba.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *