30. júna 2024

Gen. Gašpar: Česi si myslia, že na čele máme vytetované „blázon“.

Tibor Gašpar: Rozhodnutie policajného vyšetrovateľa Polície Českej republiky o tom, že schvaľovanie atentátu na premiéra Fica a výzva na jeho dokonanie nie je v ČR trestný čin

Zdielajte

Tibor Gašpar: Rozhodnutie policajného vyšetrovateľa Polície Českej republiky o tom, že schvaľovanie atentátu na premiéra Fica a výzva na jeho dokonanie nie je v ČR trestný čin ale že je je to legitímny prejav slobody názoru je podľa niektorých českých publicistov iba právny názor tohto policajta. Podľa českých publicistov a politických komentátorov to nie je názor českej vlády ani českých orgánov činných v trestnom konaní alebo sudcov. Je to iba vec názoru jedného malého českého policajtíka.

Prehľad o obsahu a hlavných témach článku.

  • Policajné Vyšetrovanie: Rozhodnutie českého policajta, že schvaľovanie atentátu na premiéra Fica nie je trestný čin, vyvolalo kritiku.
  • Reakcia Slovenska: Slovenská vláda považuje postoj českého premiéra za neúctivý a škodlivý pre dobré susedské vzťahy.
  • Právne Postupy: Existuje možnosť autoremedúry, kde prokurátor môže zrušiť rozhodnutie policajta, čo zabezpečuje dodržiavanie právnych noriem[^1^][1].
  • Objektivita Polície: Kritika bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara poukazuje na potrebu oddelenia politiky od práce polície.

Česi si z nás Slovákov robia zase „srandu“.

Podľa nich si politicky silnú a verejne sledovanú tému policajtík nekonzultoval so svojimi nadriadenými. Česi nás chcú presvedčiť, že zamietnutie stíhania českého občana za schvaĺovanie vraždy premiéra spriateleného štátu nebolo konzultované so žiadnym českým politikom.

Pravdu mal dnes generál Gašpar. Česi si pravdepodobne myslia, že sme veľmi naivní a nerozumieme veciam. Asi si o nás fakt myslia, že máme na čele vytetované označenie „blázon“.

Česká polícia sa vyjadrila k obvineniam zo strany Smeru, že nestíha riešiť schvaľovanie atentátu na premiéra Roberta Fica. Podľa polície ide o vlastné vyjadrenie používateľa sociálnych sietí, ktoré spadá pod slobodu prejavu. Úrad vlády Slovenskej republiky nepovažuje vyjadrenie českého premiéra Petra Fialu za úctivé a napomáhajúce dobrým susedským vzťahom. Česká vláda je na Slovensku vítaná s plným respektom a úctou k rozdielnym názorom, ktoré by nemali zaťažovať slovensko-české spolužitie.

Je dôležité si na pamätať, že rozhodnutia policajného vyšetrovateľa nie sú vždy konečné. Môžu podliehať ďalšiemu preskúmaniu.

V trestnom konaní existuje možnosť autoremedúry, kedy prokurátor môže zrušiť uznesenie policajta. Táto inštančnosť je charakteristická pre celé trestné konanie a zabezpečuje dodržiavanie právnych noriem².

Zároveň je dôležité, aby polícia nezneužívala svoje právomoci a aby sa neangažovala v politických komentároch. Kritika zo strany bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara poukazuje na potrebu zachovať objektivitu a oddelenie politiky od práce polície

Zdroje:
(1) Česká polícia reaguje na obvinenia Smeru | TVNOVINY.sk. https://tvnoviny.sk/domace/clanok/907668-ceska-policia-reaguje-na-obvinenia-smeru-ze-nestiha-schvalovanie-atentatu-na-fica.
(2) Ústavný súd SR o ustanovení § 363 Tr. por. vo veci obvinených …. http://www.pravnelisty.sk/rozhodnutia/a1118-ustavny-sud-sr-o-ustanoveni-363-tr-por-vo-veci-obvinenych-vysetrovatelov.
(3) Nezákonné rozhodnutie v trestnom konaní a dôsledky pre policajta. https://poradcapolicajta.sk/nezakonne-rozhodnutie-v-trestnom-konani-a-dosledky-pre-policajta/.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *