29. júna 2024

Šéfredaktorka SME Balogová a svet intelektuálnych liliputánov

Šéfredaktorka SME Balogová a svet intelektuálnych liliputánov

Zdielajte

Peter Tóth: Aj keby ste sa za bieleho dňa poprechádzali po hlavnom meste progresívnej bublinky s naplno rozsvieteným LED lampášom. Ťažko by ste našli ešte viac rozumovo obmedzené stvorenie, ako je šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

Kritický komentár na tému zmeny vedenia verejnoprávneho vysielateľa RTVS a jeho vplyvu na slovenskú žurnalistiku.

  • Personálne Zmeny: Peter Tóth diskutuje sa o vymenovaní nového vedenia RTVS a jeho potenciálnom vplyve na objektivitu vysielania.
  • Kritika Šéfredaktorky: Článok obsahuje ostrú kritiku šéfredaktorky denníka SME Beaty Balogovej a jej komentárov o RTVS.
  • Ideologická Okupácia: Autor článku Peter Tóth tvrdí, že RTVS bola dlhodobo ovplyvnená ideologickými skupinami. Čo malo negatívny dopad na jej neutralitu.
  • Verejnoprávnosť vs. Vplyv: Rozoberá sa obava, že aktuálne zmeny v RTVS môžu viesť k strate ideologickej a politickej neutrality vysielateľa.

Rozsiahly oceán fondu dôkazov tejto poľutovaniahodnej okolnosti bol rozšírený o ďalší inkriminujúci skutok vo forme komentára pod titulkom „Kedy nastúpi demolačná čata RTVS?“ s honosným podtitulkom „Komentár šéfredaktorky“.

Slečna Balogová lamentuje, pochopiteľne, nad zrušením RTVS a vznikom STVR úvodným konštatovaním, že „na začiatku zrodenia propagandistického impéria bude personálne rozhodnutie“. Rozumej, ako to vyplýva z ďalšieho znenia hlúpučkej makulatúry šéfredaktorky, vymenovanie nového vedenia televízora a rádia.

Nie som naivný, a preto som aj opatrný.

Netuším, ako budú vyzerať verejnoprávni vysielatelia po schválených zmenách. Samozrejme, či je to pravda, ukáže až prax. Keďže žijeme na Slovensku, určitá miera zdravej skepsy je vždy na mieste.

Napriek tomu je nárek slečny Balogovej smiešny, trápny a najmä novinársky nepoctivý. RTVS pôsobila nielen v uplynulom volebnom období, ale aj v časoch vlády Smeru ako propagandistické impérium progresívnym politických síl. Dokonca ani riaditeľ Jaroslav Rezník, ktorého nie je možné podozrievať z progresívnej inklinácie, nedokázal zabrániť všetkým prejavom tohto typu propagandy vo vysielaní televízora a rádia. To, čo nasledovalo po voľbách 2020, bolo už len posilnením a vyvrcholením už existujúcich zhubných tendencií.

RTVS bola alebo je už dávno propagandistickým impériom.

Takým zakrpateným duchom, ako sú slečna Balogová a spoločníci to nielen neprekážalo, ale dokonca aj vyhovovalo, pretože verejnoprávny vysielateľ v zajatí jednej ideológie bol mocným spojencom. Aktuálna zmena, nech už bude z objektívneho hľadiska akákoľvek, toto spojenectvo naruší alebo dokonca úplne anuluje. Nie obava o verejnoprávnosť, ale strach zo straty vplyvu viedla ruku slečny Balogovej pri písaní citovaného komentára.

Ak by nielen SME, ale všetky najväčšie korporátne médiá viedli poctivú diskusiu na tému verejnoprávneho vysielania. Museli by začať konštatovaním, že RTVS bola dlhodobo okupovaná ideologickými a propagandistickými úderkami. Vrátane obdobia pod vedením Ľuboša Machaja. Hlavnou témou tejto diskusie by potom malo byť úsilie dosiahnuť ideologickú a politickú neutralitu verejnoprávnych vysielateľov. Lenže k tomu sa nikdy nedostaneme, lebo s progresívnymi slečnami sa jednoducho nedá zhodnúť ani len na základnej diagnóze pacienta.

Za všetky zhovädilosti vyberám z komentára už len jeden odsek. Hovorí o tom, akých ľudí dosadí do vedenia STVR nová parlamentná väčšina:

„Ochotných vypínať nežiaduce programy, posielať preč nepoučiteľných novinárov, dvíhať telefóny z úradu vlády. Ochotných uveriť, že verejnoprávna televízia nemá kontrolovať mocných alebo vládu.“

Ťažko nájsť výrečnejší dôkaz o intelektuálnej zakrpatenosti slečny Balogovej. Tri roky jej neprekážalo, že verejnoprávny vysielateľ pod vedením Ľuboša Machaja „kontroloval“ predovšetkým opozíciu a tri vlády Zuzany Čaputovej nežne hladkal po hlávke. V čase pandemického šialenstva, v čase vypínania nepohodlných webov, v čase očividného zneužívania orgánov vyšetrovania a trestného práva na dosahovanie politických cieľov.

Vtedy sa možno v RTVS nedvíhali telefonáty z úradu vlády

, nepochybne však z centrály Progresívneho Slovenska, z tretieho poschodia Prezídia Policajného zboru, kde sídlilo komando čuríll bratislavského útvaru NAKA, a podobne. A, samozrejme, dvíhali sa telefonáty kolegov z redakcií SME, N a Aktualít. Pretože tam sa tvrdila muzika a tam boli a stále sú produkované základné komunikačné reťazce (ak chceme naratívy), šíriace sa verejným priestorom ako informačný mor či slovná dyzentéria.

P. S.: Istá ZKH musela naozaj odísť z RTVS za Jaroslava Rezníka. Bola z toho taká malá revolúcia. Aj keď odchod aktivistky pod krycou legendou reportérky bol vynútený predovšetkým jej hlúposťou, nekompetentnosťou a neschopnosťou referovať nestranne o materiálnej realite. Ak o tom niekto pochyboval, ďalšie pôsobenie ZKH v SME je studnicou nespočetného množstva dôkazov o jej hlúposti. Preto v tomto ohľade odkazujem na archív. A dávam do pozornosti: Nie je náhodou, že intelektuálna liliputánka ZKH sa stala obľúbenkyňou rovnako znevýhodnenej (či postihnutej) slečny Balogovej.

Peter Tóth TG


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *