30. júna 2024

Martiška: DEMAGÓGOM UŽ NEMÔŽU VERIŤ ANI VLASTNÍ!

Komentár Romana Martišku, ktorý diskutuje o subjektivite a objektivite v žurnalistike, a kritizuje konkrétne príklady slovenských komentátorov a ich prístup k aktuálnym politickým a spoločenským témam.

Zdielajte

Komentár Romana Martišku, ktorý diskutuje o subjektivite a objektivite v žurnalistike, a kritizuje konkrétne príklady slovenských komentátorov a ich prístup k aktuálnym politickým a spoločenským témam.

  • Subjektivita v Komentároch: Martiška poukazuje na to, že komentáre sú vždy subjektívne a vyberajú fakty, ktoré podporujú názor autora.
  • Kritika Demagógie: Autor kritizuje komentátora Martin Behul za jeho argumenty v súvislosti s politickým bojom a obvinenia z demagógie.
  • Otázky Morálky a Zákona: Diskutuje o morálke a zákone v kontexte odosielania Migov na Ukrajinu a vládneho postupu.
  • Manipulácia a Pandémia: Venuje sa tiež manipulácii v médiách a otázkam súvisiacim s pandémiou a jej vplyvom na Slovensko.

Roman Martiška: Komentár je žurnalistický žáner, v ktorom autor skladá argumenty tak, aby vyjadril svoj názor. V žiadnom prípade komentár nikdy nebude objektívny. Vždy pôjde o subjektívne vybrané fakty, ktorými chce autor poukázať na spoločenský jav a možno priliať olej do ohňa, či utvrdiť svoju názorovú skupinu v správnom postoji. Lenže môže komentátor argumenty a fakty ohýbať až tak, že týmto argumentom dá prvok sci-fi? Môže, ale potom stráca nielen mienkotvornosť, ale stáva sa demagógom!

V snahe zastať sa Jaroslava Naďa a Eduarda Hegera a urobiť z trestných oznámení z ministerstva obrany súčasť politického boja

sa komentátor Aktualít Martin Behul dopustil nasledujúceho argumentačného faulu: “Zďaleka nie každé protiprávne konanie je trestné.” Behul si asi prečítal príspevky pod videami Naďa a Demokratov, kde sa šíri argument, že možno poslanie Migov na Ukrajinu bolo v rozpore so zákonom, ale bolo v súlade s morálkou. Fanúšikom Naďa, Behulovi a samotnému Naďovi by vyhovovalo. Keby dokázali vyhlásiť, že odoslanie Migov bol morálny čin roka a súd prijal stanovisko, že v tomto prípade je morálka nad zákonom, lenže to sa nestane.

Heger a jeho vláda, ktorá nemala dôveru mohla o súhlas odovzdania Migov požiadať parlament. Ale neurobila tak, lebo právny základ tohto úkonu blokovala napr. dohoda s Ruskom, ktorá vyžadovala súhlas Ruska k odovzdaniu Migov inej krajine. Ak sa už budeme rozprávať o morálke, tak by bolo morálne, keby Naď a jeho kumpáni z vlády začali splácať 20 miliardovú sekeru, ktorú za tri roky zaťali. Lenže morálka už v tomto prípade Naďovi a demagógovi Behulovi nevyhovuje.

Do fantasy žánru sa naplno vložila aj šéfredaktorka SME Beata Balogová, ktorá v texte “Kto fackuje lekárov?” dodáva “a čo s tým má Kotlár?”. Komentár Balogovej sa venuje narastajúcemu násiliu proti zdravotníkom a konštatuje v ňom aj nasledovné “veda nemá alternatívu”.

Ide o veľmi podlé spojenie narastajúceho násilia na zdravotníkov so splnomocnencom vlády Petrom Kotlárom. Samozrejme, Balogová nenapíše, že Kotlár je zodpovedný za agresiu voči lekárom priamo, ale podsunie to otázkou “čo s tým má Kotlár?”. Za prvé Kotlár o zdravotníkoch nehovorí nič a jeho splnomocnenie sa týka vyšetrovania pandémie. Za druhé, ak nejako súvisí násilie na zdravotníkov s vedením štátu, tak prvou na pranieri by mala byť ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. V ktorej kompetencii už priamo sú napr. dlhé čakacie lehoty na zdravotnícke úkony, ktoré sú frustrujúce a priamo súvisia s agresivitou pacientov…

Veda podľa Balogovej nemá alternatívu. Naozaj?

Kotlár jej poslednými vystúpeniami dokázal, že má, a dokonca môže slúžiť na likvidáciu slobôd a práv, ktoré garantujú medzinárodné dohody. “Pandémia na Slovensku nebola,” povedal Kotlár a pobúril tých, ktorí na pandémii zarobili a počas nej mali moc. Kotlár ďalej vysvetlil, že na základe incidencie a čísel o pandémii na Slovensku nebolo možné hovoriť. A čo 20-tisíc mŕtvych? Kotlár sa vraj vymočil na ich hroby, čo už je mimoriadne hrubá manipulácia! Prvá otázka: Naozaj zomreli všetci na kovid alebo aj na zanedbanie zdravotnej starostlivosti? Druhá otázka: Je 20-tisíc mŕtvych číslo, ktoré hovorí o pandémii? Toto Balogová sa pýtať nemusí a nemôže, nakoľko ona a jej médium tri roky rozdeľovali spoločnosť na poslušných a neposlušných, a to bez toho, aby umožnili diskusiu odborníkov!

Ak podľa Behula “Zďaleka nie každé protiprávne konanie je trestné,” a podľa Balogovej “veda nemá alternatívu”, tak diskusia s nimi je nemožná a nemožný je aj zmier…

Roman Martiška TG


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *