30. júna 2024

Video: Vezenie pre Generála Zúñiga, za pokus o prevrat v Bolívii

Vezenie pre Generála Zúñiga, za pokus o prevrat v Bolívii

Zdielajte

  • Zadržanie Generála Zúñiga: Bolívijský generál Juan Jose Zúñiga bol zadržaný na príkaz generálnej prokuratúry po tom, ako viedol armádu pred vládnou budovou v pokuse o prevrat.
  • Obvinenia: Zúñiga a ďalší účastníci sú obvinení z teroristických činov a ozbrojeného povstania proti verejnej bezpečnosti a štátnej suverenite.
  • Reakcia Prezidenta: Bolívijský prezident Luis Arce oznámil pokus o štátny prevrat a po stretnutí s povstaleckým generálom nariadil novému veleniu ozbrojených síl vrátiť vojakov do kasární.

Bolívijský generál Juan Jose Zúñiga, ktorý viedol armádu na námestie pred vládnou budovou, bol zadržaný na príkaz generálnej prokuratúry. Informovala o tom bolívijská televízia.

Na záberoch, ktoré boli premietané vo vzduchu, Zúñiga opustil budovu generálneho štábu v sprievode policajtov, ktorí ho posadili do auta, píše TASS.

Podľa televízneho kanála sú Zúñiga a ďalší účastníci pokusu o prevrat podozriví zo „spáchania teroristických činov, ako aj ozbrojeného povstania proti verejnej bezpečnosti a štátnej suverenite„.

Na základe obvinení bolo orgánom činným v trestnom konaní, je nariadené generála zadržať a uvezniť.

Pripomeňme, že v stredu sa skupina vojakov vedená nedávno odvolaným generálom Juanom Jose Zúñigom vlámala do bolívijskej vládnej budovy. Podľa samotného generála plánoval zmeniť kabinet ministrov, prepustiť politických väzňov a obnoviť demokraciu v krajine.

Bolívijský prezident Luis Arce prehovoril k národu a oznámil pokus o štátny prevrat v krajine. Stretol sa tiež s povstaleckým generálom a požiadal ho, aby sa stiahli vojaci z centra La Paz, ale bol odmietnutý.

Potom Arce usporiadal zasadnutie vlády. Bolo oznámené, že sa vymenuje nové velenia ozbrojených síl. Nový veliteľ armády okamžite nariadil armáde, aby sa vrátila do kasární. Potom vojaci začali opúšťať námestie hlavného mesta.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *