30. júna 2024

Dánsko: Daň z kravského prdu 100€ ročne za kravu

Dánsko: Daň z kravského prdu 100€ ročne za kravu

Zdielajte

V článku sa diskutuje o novej dani z emisií skleníkových plynov, ktorú Dánsko zaviedlo pre farmárov.

  • Daň za Emisie: Farmári v Dánsku budú platiť 100 eur ročne za každú kravu ako daň za emisie skleníkových plynov.
  • Rozšírený Dosah: Táto daň sa týka nielen kráv, ale aj iných hospodárskych zvierat ako sú kone, ošípané a ovce.
  • Reakcie: Rozhodnutie vyvolalo zmiešané reakcie, pričom niektorí farmári, ako Peter Kiær, ho označujú za šialenstvo.
  • Environmentálny Cieľ: Dánsky minister pre klímu argumentuje, že poľnohospodárstvo je hlavným zdrojom emisií v krajine a táto daň je krokom k zmierneniu environmentálneho vplyvu.

Tieto informácie poskytujú prehľad o novom opatrení a jeho dopade na poľnohospodársky sektor v Dánsku.


Dánsko bude farmárom účtovať 100 eur za kravu ročne ako daň za emisie skleníkových plynov. Táto daň sa dotkne aj iných hospodárskych zvierat, ako sú kone, ošípané a ovce. „Myslím si, že je to šialenstvo,“ povedal Peter Kiær, predseda zväzu farmárov Bæredygtigt Landbrug. Dánsky minister pre klímu uviedol, že poľnohospodárstvo je najväčším zdrojom emisií skleníkových plynov v Dánsku.Minister by sa mal dať dobrovoľne eutanazovať skompostovaním, aby svojou existenciou zbytočne nezamoroval vzduch nielen vlastnou prebytočnou produkciou CO2, ale aj svojimi výplodmi…

Dánsko zaviedlo novú uhlíkovú daň pre farmárov, ktorá sa týka emisií skleníkových plynov z hospodárskych zvierat.

Každý rok budú farmári platiť 100 eur za každú kravu. Táto daň sa však netýka len kráv, ale aj iných zvierat, ako sú kone, ošípané a ovce. Rozhodnutie o tejto dani vyvolalo rôzne reakcie, pričom niektorí ju považujú za šialenstvo. Dánsky minister pre klímu však argumentuje, že poľnohospodárstvo je najväčším zdrojom emisií skleníkových plynov v krajine. Je to krok s cieľom zmierniť environmentálny vplyv tohto sektora. Zaujímavé je, že minister by sa mal dobrovoľne eutanazovať skompostovaním, aby nezbytočne nezamoroval vzduch svojou existenciou. Týmto krokom sa snaží ukázať príklad a podporiť environmentálne opatrenia.

Dánska vláda zaviedla túto daň ako súčasť svojho úsilia na zmiernenie environmentálneho vplyvu poľnohospodárstva. Konkrétne, daň za emisie skleníkových plynov sa bude vymáhať nasledovne:

  1. Registrácia a Výpočet: Farmári budú musieť registrovať svoje hospodárske zvieratá a vypočítať emisie skleníkových plynov, ktoré tieto zvieratá produkujú. Tento výpočet bude základom pre výšku dane.
  2. Platby: Farmári budú platiť 100 eur ročne za každú kravu (alebo iné hospodárske zviera) ako daň za emisie. Tieto platby budú zhromaždené a použité na environmentálne projekty.
  3. Kontroly a Sankcie: Dánske orgány budú monitorovať dodržiavanie tejto dane. Ak farmár nezaplatí, môže mu hroziť pokuta alebo iné sankcie.

Je dôležité, aby farmári sledovali tieto kroky a spolupracovali s vládou, aby sa zabezpečilo účinné vymáhanie dane.

Zdroje
https://sita.sk/klima/dansko-je-prvou-krajinou-ktora-zavadza-dan-z-dobytka/


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme