30. júna 2024

Ukrajina chce ďalší mierový summit.

Ukrajina chce ďalší mierový summit.

Zdielajte

  • Mierový summit: Ukrajinský prezident plánuje usporiadať ďalší mierový summit, pretože vojna si vyžaduje veľké straty a Ukrajina nemá veľa času.
  • Straty vojakov: Denné straty na oboch stranách sú vysoké, pričom Rusko podľa rôznych zdrojov stráca 1000 až 1200 vojakov denne a Ukrajina okolo 31 000 celkovo.
  • Ruská stratégia: Rusko sa snaží viesť opotrebovávajúcu vojnu, pričom regrutuje nových vojakov vrátane väzňov a žoldnierov zo zahraničia.
  • Podpora Západu: Inštitút pre štúdium vojny vyzýva Západ, aby proaktívne poskytol Ukrajine potrebné vybavenie a zbrane na oslobodenie okupovaných území.

Ukrajinský prezident má v úmysle usporiadať ďalší mierový summit. Podľa neho v súčasnej vojne zomiera príliš veľa ukrajinských vojakov a civilistov a Ukrajine nezostáva veľa času. New York Times zároveň tvrdí, že v máji bolo na frontovej línii každý deň zabitých alebo zranených 1000 ruských okupačných vojakov. Podľa britských zdrojov to bolo až 1200 vojakov.

Vojna na Ukrajine trvá už 856 dní The New York Times tvrdí

, že v máji bolo v bojoch na Ukrajine každý deň zabitých alebo zranených viac ako tisíc ruských vojakov. Ale buďte opatrní. Rusi strácajú 30 000 vojakov mesačne, ale podľa New York Times Kremeľ verbuje každý mesiac 25 000 až 30 000 vojakov. Takže sily, ktoré Rusi strácajú na bojisku, sú schopné kompenzovať mesiac čo mesiac. Hoci v praxi to znamená, že ruskí velitelia posielajú pechotné jednotky do mlynčeka na mäso v nádeji, že Ukrajinci sa jedného dňa unavia, alebo im dôjde munícia a Rusi prejdú.

A už prešli dvakrát. Zajali Bakhmut. A zajali Avdiivku. Britskí vojenskí spravodajskí analytici však tvrdia, že počas májových útokov Rusi stratili na bojisku až 1 200 ľudí denne. Sú to buď zranení alebo zabití okupační vojaci. Podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina stratili Rusi od začiatku vojny najmenej 350 000 vojakov. Podľa britských odhadov je to viac ako pol milióna.

Rusi majú k dispozícii väzenských odsúdencov aj regrútov z chudobnejších oblastí Ruskej federácie

, ktorých Kremeľ láka vysokými mzdami. A po tretie, Kremeľ priťahuje žoldnierov zo zahraničia, napríklad z Afriky.

„Prezident Putin a Moskva sa naozaj pokúsili dosiahnuť veľké zisky, prelomiť frontovú líniu na jar tohto roku,“ povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre The New York Times. „Snažili sa a zlyhali. Dosiahli veľmi malé zisky a platia veľmi vysokú cenu.“

Míny a kazetová munícia robia pohyb na otvorenom priestranstve takmer samovražedným úsilím. Zároveň nie je jasné, koľko sily Ukrajinci stratili. Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že zabitých alebo zranených bolo približne 31.000 ľudí. Podľa amerických analytikov je však toto číslo podhodnotené.

A faktom je, že Rusi okupujú čoraz viac metrov ukrajinského územia.

„Ruské sily udržiavajú tempo svojich útočných operácií v toretskom smere,“ napísal Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone a dodal, že Rusi do tejto operácie nasadili len obmedzený počet vojakov, čo naznačuje, že okupanti naďalej uprednostňujú vytvorenie nárazníkovej zóny pred veľkým úspechom prelomenia ukrajinských obranných línií v jednom konkrétnom smere.

„Ruské útočné operácie v toreckom smere naznačujú, že ruské vojenské velenie nepovažuje rozsiahlu operáciu na postup na Kostyantynivku z viacerých operačných smerov za uskutočniteľnú,“ uviedol inštitút.

Podľa ISW plán ruských síl zodpovedá zámeru ruského prezidenta Vladimíra Putina postupne zmenšovať ukrajinské územie a zároveň účinne zabrániť Ukrajincom vo vedení vlastných útočných operácií, aby neoslobodili kedysi stratené územia. Inými slovami, ruská armáda uskutočňuje plán na vedenie opotrebovávacej vojny.

Môže byť tento plán narušený? Podľa ISW áno.

„Západ musí proaktívne poskytnúť ukrajinským silám potrebné vybavenie a zbrane v rozsahu, načasovaní a pravidelnosti, ktoré umožnia ukrajinským silám oslobodiť významné časti okupovanej Ukrajiny,“ poznamenal inštitút.

Zelenskyj medzitým pripravuje druhý mierový summit.

„Nemáme veľa času. Máme veľa zranených, zabitých, vojakov a civilistov. Takže nechceme, aby táto vojna trvala roky. Preto musíme pripraviť tento plán a predstaviť ho na druhom mierovom summite,“ povedal ukrajinský prezident.

O jeho vystúpení informovala tlačová agentúra Ukrainform. Správu prevzal aj Kiv Independent.

Kyjev plánuje usporiadať druhý globálny mierový summit do konca roka 2024. Ukrajinci dúfajú, že nový spoločný mierový plán bude vypracovaný na základe desaťbodového mierového návrhu Zelenského, ale sú otvorení názorom iných krajín.

Chce, aby nasledujúci samit vypracoval akčný plán na dosiahnutie mieru.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *