30. júna 2024

Video: Súdy rozhodli. Výsledok je 8:0 v prospech ministerstva

Všetkých osem krajských súdov rozhodlo, že ministerstvo vnútra neporušilo zákon pri postavení čurillovcov mimo službu.

Zdielajte

  • Rozhodnutia Súdov: Všetkých osem krajských súdov rozhodlo, že ministerstvo vnútra neporušilo zákon pri postavení čurillovcov mimo službu.
  • Vrátenie Financií: Ministerstvo vnútra si bude vyžadovať vrátenie neoprávnene vyplatených mzdových nárokov od dotknutých vyšetrovateľov.
  • Diskriminácia: Krajský súd konštatoval, že pri vydaní personálnych rozkazov nedošlo k diskriminácii čurillovcov.
  • Pokuta a Odvolanie: Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 90-tisíc eur od Úradu na ochranu oznamovateľov, plánuje sa odvolať. Minister vnútra verí, že súd dá za pravdu ministerstvu.

Tieto body poskytujú prehľad o aktuálnom vývoji situácie súvisiacej s ministerstvom vnútra a čurillovcami.


Aká zodpovednosť bude vyvodená? Pýtam sa vás všetkých. K dispozícii máte čierne na bielom rozhodnutia všetkých ôsmich krajských súdov o tom, že v prípade postavenia čurillovcov mimo službu nebol porušený zákon, vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) počas piatkovej tlačovej konferencie. Politicky je vraj realista a preto neočakáva ospravedlnenie od opozície. „Nie je toho schopná,“ dodal minister a predseda Hlasu.

„Rovnako to nečakám ani od médií. Budem iba rád, ak budú pravdivo a objektívne informovať o týchto ôsmych policajtoch,“ uviedol Šutaj Eštok a dodal, že rozhodnutie Úradu na ochranu oznamovateľov ho neprekvapilo.

Počas konferencie sa v úvode vrátil do záveru roka 2023, keď bolo v Národnej rade SR na programe jeho odvolávanie ako ministra vnútra. „Napriek tomu, že v tom čase bolo dva dni po vyslovení dôvery vlády,“ pokračoval šéf rezortu vnútra.

O nepravdivosti tvrdenia v dvoch neprávoplatných rozhodnutiach, v ktorých dal súd za pravdu dvom trestne stíhaným vyšetrovateľom, aby sa mohli vrátiť späť do práce, vraj hovoril už vtedy.

Šutaj Eštok: Je to debakel pre čurillovcov

K dnešnému dňu máme k dispozícii právoplatné rozhodnutia ôsmych krajských súdov voči týmto neodkladným opatreniam. O každom z opatrení rozhodoval odvolací krajský súd v trojčlenných senátoch.

„V ôsmych prípadoch z ôsmych dal krajský súd za pravdu ministerstvu vnútra. Keby som chcel parafrázovať neúspešného advokáta Kubinu, mohli by sme konštatovať 8:0 pre ministerstvo vnútra. Je to finálne skóre. Všetky súdy rozhodli jednomyseľne,“ zdôraznil minister a dodal, že od dotknutých vyšetrovateľov, ktorým boli pred vydaním konečných rozhodnutí krajského súdu vyplatené mzdové nároky neoprávnene, si bude ministerstvo vnútra žiadať vrátiť tieto finančné prostriedky späť.

„Inak ich budeme v zmysle zákona súdne vymáhať, keďže by išlo o bezdôvodné obohatenie na strane týchto policajtov,“ dodal Šutaj Eštok.

K diskriminácii zo strany ministerstva nedošlo, konštatuje súd

Krajský súd vo svojom rozhodnutí konštatuje, že k diskriminácii žalobcov, teda čurillovcov, konaním ministra pri vydaní personálnych rozkazov nedošlo. Súd ďalej taktiež uvádza, že žalobcovia neučinili kvalifikované oznámenie o závažnej protispoločenskej činnosti.

Súd taktiež v rozhodnutí rozhodol, že postup voči čurillovcom zo strany ministerstva nemá žiadnu príčinnú súvislosť.

„To, že čurillovci podali trestné oznámenia a potom im bola priznaná ochrana Úradu špeciálnej prokuratúry, že sú chránení svedkovia, nemá žiadnu príčinnú súvislosť,“ objasnil ďalej minister vnútra a dodal, že ide len o súbor tých najzásadnejších konštatovaní odvolacieho krajského súdu.

„Nijako som zákon neporušil. Také sú fakty,“ dodal Šutaj Eštok s tvrdením, že nemal inú možnosť a pokiaľ je vo funkcii, zákony budú platiť pre každého rovnako.

Ministerstvo sa vo veci udelenia pokuty zo strany úradu vo výške 90-tisíc eur plánuje odvolať. Očakáva, že neuspeje, pretože o výsledku rozhoduje úrad na čele s jeho šéfkou Zuzanou Dlugošovou. Napriek tomu sa plánujú ďalej odvolať na súd. Minister si je istý, že dá za pravdu ministerstvu.

Sme presvedčení o zaujatosti predsedníčky Dlugošovej

Šéf rezortu vnútra počas tlačovej konferencie taktiež uviedol presvedčenie, že predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov je v spomínanom prípade zaujatá.

„Tá sa na mnohých tlačových konferenciách vyjadrovala, že sme porušili zákon bez toho, aby si naštudovala spis. Neviem, ako chce táto osoba objektívne rozhodnúť v druhom kole. Sme presvedčení o jej zaujatosti,“ tvrdí minister, ktorý je zvedavý, ako sa s tým jej úrad vysporiada. Zároveň sa vyjadril, že chce, aby vo veci rozhodol nezávislý súd.

Čurillovci postavení mimo službu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok postavil dva dni po nástupe do funkcie takzvaných čurillovcov mimo službu. Policajti NAKA trvajú na tom, že minister vnútra ich odvolal z pomsty. Úrad na ochranu oznamovateľov udelil rezortu pokutu vo výške 90-tisíc eur, keďže rozkaz vydal bez súhlasu úradu a čurillovci získali krátko pred odvolaním status chránených oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

To znamená, že Šutaj Eštok ich mohol z funkcie odvolať len so súhlasom Úradu na ochranu oznamovateľov. To minister neurobil. Ministerstvo sa chce voči rozhodnutiu úradu odvolať.

Šutaj Eštok argumentoval tým, že dotknutí policajti sú trestne stíhaní, a teda má podľa zákona povinnosť odstaviť ich. Čurillovci sú obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a manipulovania veľkých káuz. Policajná inšpekcia koncom mája navrhla podať na nich obžalobu.

Štandart


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *