30. júna 2024

Zdesenie nad Bidenom v diskusii: Úplná katastrofa

Zdesenie nad Bidenom v diskusii: Úplná katastrofa

Zdielajte

  • Debatný Výkon: Joe Biden sa počas prezidentskej debaty javil dezorientovaný, čo vyvolalo znepokojenie medzi jeho priaznivcami a diskusie o jeho vhodnosti na kandidatúru.
  • Trumpove Argumenty: Donald Trump kritizoval Bidena za ekonomický chaos a situáciu na južnej hranici, čím získal výhodu v debate.
  • Veková Otázka: Bidenov vek (82 rokov) bol zrejmý počas debaty, čo prispelo k negatívnemu vnímaniu jeho výkonu.
  • Reakcie a Dôsledky: Komentátori a politológovia hodnotili Bidenov výkon ako slabý, čo môže viesť k diskusiám o zmene kandidáta zo strany demokratov.

Američania mohli sledovať prvú televíznu debatu medzi tohtoročnými prezidentskými kandidátmi – Joeom Bidenom a Donaldom Trumpom. Medzi českými pozorovateľmi vyvolal Bidenov výkon zdesenie. Dokonca aj v Amerike sa začínajú diskutovať o tom, či by mal byť vylúčený z prezidentských pretekov.

Rok 2020 sa opakuje. Prezidentské voľby sa blížia a pred televíznymi kamerami v dlho očakávanej debate sú americký prezidentský kandidát Donald Trump a demokrat Joe Biden. Je tu však jeden rozdiel. Obaja páni sú o štyri roky starší. Biden bude mať v novembri 82 rokov. Trump má 78 rokov.

Tradičná debata medzi kandidátmi dvoch hlavných strán sa považuje za dôležitý moment, ktorý niekoľkokrát dokázal výrazne ovplyvniť konečný výsledok. Úplne prvá debata v roku 1960 podľa mnohých vyhrala kľúčové hlasy v tesnom súboji o pekného Johna Kennedyho proti unavenému Richardovi Nixonovi.

Tento rok sa prvá debata uskutočnila nečakane skoro, zvyčajne na jeseň, keď boli obaja kandidáti potvrdení na straníckych konferenciách.

Prezident Joe Biden v debate vysvetlil, že v roku 2021 prevzal ekonomiku od Trumpa v úplnom chaose. Trump oponoval, že to bol Biden, kto viedol krajinu do chaosu. Stačí sa pozrieť na mieru inflácie, imigráciu na južnej hranici USA a tak ďalej. Biden tiež trval na tom, že za štyri roky svojho prezidentovania dokázal postaviť americkú ekonomiku späť na nohy.

Biden sa počas diskusie niekoľkokrát javil dezorientovaný, nedokončil svoje myšlienky, nebol schopný reagovať. V jednom momente ho Trump zjavne šokoval, keď mu po dlhom prejave na tému multikultúrnej spoločnosti krátko pripomenul svoje bývalé hanlivé poznámky o černochoch.

Screenshot

V opačnom prípade sa Biden snažil upozorniť na Trumpove procesy, ale niekedy sa do jeho slov zamotal. Debata bola posúdená ako pokojnejšia ako zvyčajne a Bidenov vek bol ešte zrejmejší, ako sa očakávalo.

Čo šokovalo Bidenových priaznivcov.

Politológ Tomáš Klvaňa však v rozhovore pre CNN Prima News poznamenal, že medzi priaznivcami Demokratickej strany úradujúceho prezidenta Bidena vládne „v podstate zdesenie“.

„Naozaj katastrofa pre prezidenta Bidena, ktorý si v tejto debate počínal veľmi zle. V komentároch sa začínajú šíriť špekulácie o tom, či je vôbec možné, aby prezident Biden kandidoval v týchto voľbách. Ale ak by sme to mali analyzovať analyticky, Donald Trump naozaj klame v každej tretej vete,“ povedal Klvaňa. „Problém je však v tom, že na druhej strane nemal súpera, ktorý by dokázal efektívne reagovať,“ pokračoval Klvaňa s tým, že hoci sa Bidenovi pravdepodobne podarilo absorbovať veľa informácií, nedokázal ich využiť. „Bývalý prezident Trump dnes vyhral na body,“ povedal Klvaňa.

Podľa jeho názoru bude teraz medzi demokratmi prebiehať diskusia o tom, či vylúčiť Bidena z prezidentského súboja a prenechať delegátov, ktorých získal, niekomu energickejšiemu.

Podľa Klvanu Trumpovi pomohol aj fakt, že situácia na južnej hranici USA je naozaj zlá.

„Južná hranica s Mexikom je v naozaj škaredej a zlej situácii. Prezident Biden a viceprezidentka Harrisová podcenili tunajšiu situáciu,“ povedal Klvaňa. „Myslím si, že Donald Trump skóroval, keď povedal, že južná hranica dnes v podstate neexistuje,“ dodal.

Podľa neho bol Biden v debate skutočne slabý.

„Zamotal sa do toho, koktal, vyzeralo to, akoby nebol sám sebou. V jeho tábore sa hovorí o tom, že môže byť chorý, že môže mať chrípku, čo je samozrejme možné, ale bohužiaľ sa to stáva prezidentom a Biden nebol schopný presvedčiť voličov, že je energickým prezidentom,“ povedal Klvaňa.

Je známy ako podporovateľ demokratov a populárny hosť na ČT24 v americkej agende. Jeho pohľad na katastrofu potvrdzuje aj množstvo amerických komentátorov. Podľa CNN po debate vypukla panika aj v Demokratickej strane.

Viceprezidentka Kamala Harrisová sa snažila brániť svojho šéfa: „Ľudia môžu diskutovať štýlom, ale na konci dňa musia byť tieto voľby prezidenta Spojených štátov o podstate. A kontrast je jasný.“ Povedaný.

Novinári si všimli, že zástupcovia Bidenovej strany po debate ani neprišli do tlače, ako je zvykom.

„Bidenov katastrofálny výkon vo včerajšej prezidentskej debate vedie vystrašených demokratov k otázke, či ho nakoniec vymenia za iného kandidáta. Po včerajšku je Trump jasným favoritom v súboji o Biely dom,“ napísal na sociálnych sieťach.

Bloomberg poznamenal, že hoci Trump povedal veľa klamstiev, priniesol do debaty energiu a postavil Bidena do defenzívy. „Bidenov katastrofálny výkon v diskusii urýchľuje debaty o legitimite jeho kandidatúry,“ uviedla agentúra. Ak Biden vsádzal na to, že debata s Trumpom zvýši jeho šance na obhajobu jeho úradu, potom podľa agentúry Bloomberg táto úvaha úplne zlyhala.

„Unavený prezident naozaj vyzeral na 81 rokov. Namiesto toho, aby ukázal voličom, že bude schopný zostať vo funkcii ďalšie štyri roky, pokazil všetko, čo by sa mohlo pokaziť,“ uviedla agentúra Bloomberg.

Biden údajne niekedy nesprávne pracoval s údajmi, keď Trump zaútočil, prezident len hľadel niekde do diaľky a dokonca nečakane zamrzol počas jednej zo svojich odpovedí.

Biden však dal jasne najavo, že má v úmysle pokračovať v pretekoch o Biely dom

a má v úmysle poraziť Trumpa. Z jedného jednoduchého dôvodu: „Tento chlapík nemá zmysel pre americkú demokraciu,“ povedal Biden o Trumpovi počas diskusie o útoku zo 6. januára 2021.

Bleskový prieskum CNN ukázal, že Donald Trump bol jasným víťazom prezidentskej debaty. Väčšina opýtaných divákov uviedla, že Trump prekonal Bidena a že Biden nemá dostatok sily na ďalšie prezidentské obdobie, ale uviedla, že debata mala malý vplyv na ich rozhodnutie o tom, koho voliť v novembri. Iba 3 percentá Trumpových priaznivcov a 3 percentá Bidenových priaznivcov naznačujú, že ich príklon k jednému alebo druhému kandidátovi môže zmeniť ich výkon v tejto diskusii.

Pokiaľ ide o čísla, 67 percent ľudí uviedlo, že víťazom debaty je Trump. Pre 33 percent divákov bol víťazom Biden. V roku 2020 pozorovatelia debát vnímali Bidena v oboch svojich prezidentských debatách ako lepšieho ako Trumpa.

Deväťdesiatšesť percent priaznivcov republikánskeho kandidáta Trumpa verí, že debatu vyhral.

Medzi demokratmi si 69 percent voličov myslí o Bidenovi to isté. Medzi republikánmi 85 percent divákov verí, že Trump zvládne ďalšie prezidentské obdobie. V prípade Bidena si to podľa prieskumu CNN myslí iba 53 percent priaznivcov Demokratickej strany.

Agentúra Reuters poukázala na to, že bezprostredne po debate sa Bidenovi priaznivci snažili čo najviac napraviť škody spôsobené Bidenovým slabým výkonom v debate. Jeden z Bidenových podporovateľov, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, povedal, že Bidenov výkon bol v podstate „diskvalifikujúci“.

Jeden z popredných demokratických stratégov povedal, že by bolo bezprecedentné, keby úradujúci prezident odstúpil tak neskoro vo volebnom cykle. Kalifornský guvernér Gavin Newsom – ktorý by mohol byť vedúcou demokratickou alternatívou, ak by Biden odstúpil – odmietol myšlienku, že by Biden mohol byť nahradený.

Viceprezidentka Kamala Harrisová pripustila, že Biden mal „pomalý začiatok“, ale dodala, že jeho kroky počas 3,5-ročného prezidentovania prekonajú jeho výkon v jednej 90-minútovej debate.

Bývalý prezidentský kandidát v roku 2020 Andrew Yang však bije na poplach

, že prezident Biden je „v roku 2024 inou osobou“. „Pozrite sa, v roku 2020 som s Joeom debatoval sedemkrát,“ napísal Yang v príspevku na sociálnych sieťach X. „V roku 2024 je to iný človek.“

„Je to významný a úspešný prezident. Viedol som za neho kampaň v roku 2020. Podporil som ho,“ povedal Jang o Bidenovi na predvolebnom zhromaždení Phillipsa v januári 2024. „Je to dobrý človek, skutočná verejná osobnosť a veľký Američan. Pred štyrmi rokmi bol správnym kandidátom. Nie je však tým správnym kandidátom na rok 2024.“

O Jangových slovách informovala televízia Fox News.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *