2. júla 2024

Pirošíková:“WHO zlyhala! Je nešťastné dávať jej teraz právomoci,“

Pirošíková:“WHO zlyhala! Je nešťastné dávať jej teraz právomoci,"

Zdielajte

Článok obsahuje návrhy na zlepšenie fungovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a vyjadrenia expertky na ľudské práva, Marice Pirošíkovej, ktorá kritizuje WHO za zlyhanie počas pandémie a varuje pred posilňovaním jej kompetencií bez riadneho vyšetrenia pandemických udalostí.

  • Kritika WHO: Marica Pirošíková tvrdí, že WHO zlyhala počas pandémie a nemala by získavať viac právomocí bez dôkladného preskúmania.
  • Transparentnosť a Zodpovednosť: WHO by mala zabezpečiť transparentnosť a zodpovednosť vo svojich rozhodnutiach.
  • Rýchle Reakcie na Krízy: Organizácia by mala mať efektívny mechanizmus pre rýchlu reakciu na krízy, ako je pandémia.
  • Zlepšenie Komunikácie: WHO by mala zlepšiť komunikáciu s verejnosťou a investovať do výskumu a vývoja nových liekov a vakcín.

“WHO zlyhala! Je nešťastné dávať jej teraz silné právomoci,“ hovorí Marica Pirošíková. Expertka na ľudské práva upozorňuje, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) počas pandémie zlyhala a posilňovanie jej kompetencií bez riadneho vyšetrenia pandemických udalostí nie je namieste.

Marica Pirošíková vyjadrila svoje obavy ohľadom posilňovania kompetencií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) počas pandémie. Jej stanovisko zdôrazňuje potrebu dôkladného vyšetrenia pandemických udalostí pred akýmkoľvek rozšírením právomocí tejto organizácie. Je dôležité, aby sa pri takýchto rozhodnutiach zohľadnili všetky relevantné faktory a následky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) by mohla zlepšiť svoje fungovanie nasledujúcimi spôsobmi:

  1. Transparentnosť a Zodpovednosť: WHO by mala zabezpečiť transparentnosť vo svojich rozhodnutiach a zodpovednosť za svoje kroky. To by zahŕňalo verejné zverejňovanie dôkazov, ktoré podporujú jej odporúčania a rozhodnutia.
  2. Rýchle Reakcie na Krízy: WHO by mala mať efektívny mechanizmus na rýchlu reakciu na krízy, ako je pandémia. To zahŕňa včasné varovanie, koordináciu medzinárodných opatrení a spoluprácu so všetkými krajinami.
  3. Zlepšenie Komunikácie: WHO by mala zlepšiť komunikáciu s verejnosťou, aby ľudia lepšie pochopili jej odporúčania a opatrenia. To by mohlo zahŕňať jednoduchšie a jasnejšie správy.
  4. Posilnenie Výskumu a Vývoja: WHO by mala investovať do výskumu a vývoja nových liekov, vakcín a terapií. To by pomohlo rýchlejšie reagovať na nové hrozby.
  5. Spolupráca s Inými Organizáciami: WHO by mala úzko spolupracovať s inými medzinárodnými organizáciami, vládami a neziskovými organizáciami. Tým by sa zabezpečila koordinovaná reakcia na globálne problémy.

Zlepšenie WHO je komplexný proces, ale tieto kroky by mohli pomôcť organizácii lepšie plniť svoju úlohu v ochrane zdravia svetovej populácie.

TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme