2. júla 2024

“Sudca nemá trpieť mesiášskym komplexom,” hovorí Peter Šamko

“Sudca nemá trpieť mesiášskym komplexom,” hovorí Peter Šamko

Zdielajte

  • Sudcovský komentár: Sudca Peter Šamko kritizuje postupy predsedu trestného senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde.
  • Európsky súd: Ocenenie nadpráce sudcu Juraja Klimenta a priznanie odškodného Denise Cvikovej.
  • Politika a súdnictvo: Rozhovor s Ankou Žitnou o rizikách prepájania politiky a trestných konaní.
  • SEO a sociálne siete: Nástroje a funkcie pre optimalizáciu vyhľadávania a sociálne siete na webovej stránke.

“Sudca nemá trpieť mesiášskym komplexom,” hovorí Peter Šamko. “Zdá sa mi nenormálne, aby sťažnostný súd hovoril prokurátorovi, čo ďalšie má ešte stíhať,” komentuje postupy predsedu trestného senátu 5T Juraja Klimenta na Najvyššom súde jeho kolega a člen súdnej rady Peter Šamko.

Európsky súd pre ľudské práva ocenil nadprácu sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta na 19 500 eur. Odškodné v tejto výške priznal sudkyni Denise Cvikovej, ktorá skončila v roku 2020 v kolúznej väzbe v súvislosti s kauzou Búrka. Špecializovaný trestný súd ju prikázal z väzby prepustiť, prokurátor ÚŠP sa odvolal a trestný senát 5T Juraja Klimenta z Najvyššieho súdu SR jej prepustenie zamietol.
Dôvodom pre takéto zamietnutie bol dôkaz, ktorý si sudca Kliment iniciatívne zadovážil. Išlo o list, v ktorom bola stratégia obhajoby Denisy Cvikovej, ktorá paradoxne, s daným prípadom ani nesúvisela. Na tento moment upozornil aj ESĽP, ktorému vadilo, že väzba ďalej pokračovala z úplne iných dôvodov.

O tom, koľko nás budú stáť chybné rozhodnutia senátu Juraja Klimenta, ale aj o rizikách prepájania politiky a trestných konaní hovoril v relácii TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou sudca Peter Šamko.

TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *