2. júla 2024

Video: Kvikot českých kaviarní. Babiš a Orbán menia smer

Orbánov blok Patrioti pre Európu, ukazuje silu. Zatial bez Smeru

Zdielajte

  • Nová politická frakcia: Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán zakladajú v Európskom parlamente novú frakciu s názvom „Patriots for Europe“.
  • Ciele frakcie: Zdôrazňujú národnú suverenitu, slobodu a mier, pričom sa odkláňajú od federalizmu a vojny.
  • Kritika: Frakcia čelí kritike za proruské postoje a obavy z oslabenia spolupráce a záujmov EÚ.
  • Reakcie: Rôzni politici a komentátori vyjadrujú obavy, že frakcia bude slúžiť národným politikom a nie záujmom EÚ, pričom ju označujú za „piatu ruskú kolónu“ v EÚ.

Česká ANO, maďarský Fidesz a rakúska Strana slobody zakladajú v Európskom parlamente novú frakciu. Privítame aj ďalších, vyzvali lídri strán Kickl, Babiš a Orbán. Piata kolóna Ruska v Európe. Spolupracovníci v Európe. Následne sa ozvali aj hlasy komentujúce založenie novej frakcie.

„Dnes sme v Európskom parlamente založili novú skupinu Patriots for Europe. Zmeníme európsku politiku, aby opäť slúžila národom a našim ľuďom. Uprednostníme národnú suverenitu pred federalizmom, slobodu pred velením a mier pred vojnou,“ pochválil sa líder hnutia ANO Andrej Babiš na svojom X profile na spoločnej fotografii s Herbertom Kicklom a Viktorom Orbánom.

Zdieľal tiež vlastenecký manifest pre budúcnosť Európy. „My, vlastenecké sily Európy, sa zaväzujeme vrátiť európskym občanom budúcnosť nášho kontinentu tým, že si vezmeme späť naše inštitúcie a presmerujeme európsku politiku tak, aby slúžila ľuďom a našim ľuďom. Uprednostňovanie suverenity pred federalizmom, slobody pred príkazmi, mieru pred vojnou: to je manifest Patriots for Europe,“ uzatvára text.

„Babišova svadba ‚vlastencov‘ vo Viedni. Jediné, čo chýba, je Putin ako svedok. Rusko, všetko pre vás,“ komentoval Alexandr Vondra, europoslanec za Občiansku demokratickú stranu (ODS).

„Zlúčenie vytvára nacionalistickú frakciu, ktorá sa nebude snažiť presadiť nič v Európe, ale vzniká kvôli záujmom národných politikov doma. Kto sa bojom proti všetkému z EÚ pokúsi bodovať predovšetkým na domácej politickej scéne. To bude jeho účelom. Pre nich bude EÚ len nástrojom na ich definovanie. Navrhnú veci, ktoré nemajú šancu prejsť, ale doma budú znieť dobre. A ak neprejdú, o to viac sa definujú proti EÚ. Ich aktivity budú zamerané na oslabenie spolupráce a EÚ. Je to proti národným záujmom všetkých štátov EÚ. Je to však v záujme Ruska,“ povedal o novovznikajúcom zoskupení europoslanec STAN Jan Farský.

Svoj názor vyjadrila aj senátorka Miroslava Němcová z ODS.

„Babiš vytiahol svojich europoslancov z prozápadnej EÚ. Bezohľadne kopol a zradil záujmy Českej republiky a chce spochybniť našu pozíciu u našich hlavných spojencov (EÚ, NATO). Spoluvytvára proruskú milíciu v EÚ a plánuje urobiť to isté s celou Českou republikou,“ povedala.

„Teraz by mala zmiznúť z mysle. Schôdze Poslaneckej snemovne. 1. Hlavná opozičná sila oklamala voličov sloganom „Česko, všetko pre vás“ a vytvára v EP proruskú frakciu. Je to extrémna hrozba pre bezpečnosť a záujmy našej krajiny. 2. AB rokovala s prezidentom o podpore zahraničnej politiky a opäť všetkých zradila,“ dodala. „Andrej Babiš a Viktor Orbán prehlbujú svoje spojenectvo. Nikto nemôže poprieť, že Andrej Babiš je inšpirovaný Orbánovým autoritárstvom a pomocou Kremľa. Patrioti pre Európu sú piatou ruskou kolónou v EÚ,“ povedala predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Kritická bola aj komentátorka Fóra 24 Johana Hovorková.

Podľa nej by sa nová skupina v Európskom parlamente mala volať Collaborators Against Europe.

„K Orbánovi, Kicklovi a Babišovi sa v najbližších dňoch pripoja rovnako zmýšľajúci politici z iných krajín. A ich hlavným programom bude to, čo už dobre poznáme: klamstvá, šírenie paniky, ďalšie vyprázdnenie slova konzervativizmus, s ktorým vlastne nemajú nič spoločné, a nakoniec tlak na zradu Ukrajiny,“ povedala.

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *