3. júla 2024

Slovenská televízia a rozhlas je od dnešného dňa realitou

Slovenská televízia a rozhlas je od dnešného dňa realitou

Zdielajte

  • Nová inštitúcia: Slovenská televízia a rozhlas (STVR) je odteraz realitou, vďaka podpisu prezidenta SR Petra Pellegriniho a zverejneniu nového zákona.
  • Legislatívny proces: Zákon o STVR prešiel dlhým a komplexným procesom, ktorý zahŕňa zásadné zmeny v štruktúre a fungovaní verejnoprávnych médií.
  • Riadenie a financovanie: Generálneho riaditeľa bude voliť sedemčlenná rada, financovanie STVR bude zabezpečené nárokovateľným príspevkom zo štátneho rozpočtu.
  • Význam pre spoločnosť: Vznik STVR posilňuje princípy verejnoprávneho vysielania a reaguje na výzvy mediálneho priestoru, čím prispieva k transparentnosti a modernizácii mediálneho sektora na Slovensku.

Slovenská televízia a rozhlas je od dnešného dňa realitou. Podpisom prezidenta SR Petra Pellegriniho a zverejnením nového zákona v Zbierke zákonov SR bol zavŕšený niekoľkomesačný náročný proces. Napriek tomu, že mnohí sa snažili skresľovať realitu a fakty, tým jediným je, že vznikla nová inštitúcia, ktorá bude spĺňať všetky atribúty verejnoprávneho média. Ďakujem všetkým, ktorí sa na príprave zákona podieľali a podporili ho.

Slovenská televízia a rozhlas (STVR) predstavuje novú kapitolu v histórii verejnoprávneho vysielania na Slovensku.

Tento zákon, ktorý bol nedávno schválený a podpísaný prezidentom SR Petrom Pellegrinim, je výsledkom dlhého a komplexného legislatívneho procesu. Nový právny rámec, ktorý bol zverejnený v Zbierke zákonov SR, prináša zásadné zmeny v štruktúre a fungovaní verejnoprávnych médií. Podľa informácií zverejnených na ministerstve vnútra SR, nový zákon o STVR komplexne nanovo upravuje právne postavenie, poslanie, ako aj orgány tejto inštitúcie.

Zavádza programovú radu, ktorá má zodpovedať za dodržiavanie verejnoprávneho charakteru vysielania a zabezpečovať objektívnosť, nezávislosť a pluralitu v tvorbe a vysielaní. Generálneho riaditeľa bude voliť a odvolávať sedemčlenná rada, pričom troch členov rady vymenúva a odvoláva minister kultúry a štyroch členov rady volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky. Financovanie STVR bude zabezpečené prostredníctvom nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu, ktorý sa poskytuje každoročne a predstavuje najmenej 0,12% z HDP SR.

Tento krok je významný nielen pre samotnú inštitúciu, ale aj pre celú slovenskú spoločnosť, keďže posilňuje princípy verejnoprávneho vysielania a zároveň reaguje na moderné výzvy mediálneho priestoru. Vznik STVR je dôkazom snahy o transparentnosť, demokratizáciu a modernizáciu mediálneho sektora na Slovensku. Tento historický moment je výsledkom práce mnohých jednotlivcov a skupín, ktorí sa podieľali na príprave a schválení zákona, a zaslúži si uznanie za svoju odhodlanosť a prínos k budovaniu silnej a nezávislej verejnoprávnej mediálnej inštitúcie.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *