7. júla 2024

M. Šimkovičová: STVR bude odpolitizovaná a nezávislejšia

M. Šimkovičová: STVR bude odpolitizovaná a nezávislejšia

Zdielajte

Martina Šimkovičová: Tieto zmeny majú za cieľ modernizovať verejnoprávne vysielanie a lepšie reflektovať potreby slovenskej spoločnosti.

  • Depolitizácia a Nezávislosť: Slovenská televízia a rozhlas (STVR) sa zameriava na depolitizáciu a zvýšenie nezávislosti oproti predchodcovi RTVS.
  • Zákonné Zmeny: Martina Šimkovičová: Nový zákon prináša reformy ako povinnosť vysielať programy pre Slovákov v zahraničí a rozvoj regionálnej tvorby.
  • Transparentnosť a Nezávislosť: Reformy reagujú na volania po transparentnosti a nezávislosti verejnoprávnych médií.
  • Kultúrna Hodnota: STVR podporuje pôvodnú slovenskú tvorbu a zvyšuje diverzitu obsahu.

Slovenská televízia a rozhlas (STVR), ktorá nahradila Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) po vstupe nového zákona do platnosti 1. júla, sa zameriava na depolitizáciu a zvýšenie nezávislosti v porovnaní s jej predchodkyňou. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v rozhovore pre TASR TV zdôraznila, že tento krok je súčasťou širších reforiem, ktoré majú posilniť verejnoprávne vysielanie na Slovensku.

Nový zákon prináša významné zmeny, vrátane zavedenia povinnosti vysielať programy zamerané na Slovákov žijúcich v zahraničí

Čím sa posilňuje povedomie o „krajanstve“. Zároveň sa rozširuje povinnosť vysielania prostredníctvom regionálnych štúdií, čo podporuje rozvoj regionálnej tvorby, najmä v Banskej Bystrici a Košiciach. Tieto reformy sú reakciou na dlhodobé volania po väčšej transparentnosti a nezávislosti verejnoprávnych médií, ktoré by mali slúžiť všetkým občanom bez ohľadu na politické zameranie.

Zmeny tiež zahŕňajú predĺženie funkčného obdobia generálneho riaditeľa z piatich na šesť rokov, čo by malo prispieť k stabilite a kontinuite vedenia. Umelecké súbory a telesá zriadené STVR budú podporovať pôvodnú slovenskú tvorbu, čím sa zvyšuje kultúrna hodnota a diverzita ponúkaného obsahu. Autonómnejšie postavenie získavajú aj riaditelia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu, ktorí budú mať väčšiu slobodu pri tvorbe programov a strategickom plánovaní.

Spôsob, akým fungovala RTVS, podľa nej nebol z ekonomického hľadiska dlhodobo udržateľný, dramaturgia diskusných relácií bola tendenčná a ostala takou aj po výmene vlády. „To, čo sme videli predchádzajúce štyri roky, bolo pretláčanie jedného názorového spektra. Iné názorové spektrum nebolo rešpektované,“ tvrdí Šimkovičová. Viac čítajte tu: https://www.teraz.sk/publicistika/m-s…

Tieto zmeny sú dôležitým krokom k modernizácii a zlepšeniu kvality verejnoprávneho vysielania na Slovensku. Čo by malo prilákať späť divákov a poslucháčov, ktorí sa v minulosti obrátili na iné mediálne platformy. S novým zákonom sa očakáva, že STVR bude lepšie reflektovať potreby a záujmy slovenskej spoločnosti.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading