7. júla 2024

Český vojak je súdený za službu v UA vojsku a rabovanie v Buči

Filip Siman v súdnej sieni Mestského súdu v Prahe, 3. júla 2024, Praha. Obžaloba ho obviňuje z nezákonnej služby v ukrajinskej armáde a rabovania v dejisku vojenských operácií. CTK/Šulová Kateřina

Zdielajte

Základné informácie o článku, ktoré sumarizujú situáciu okolo Filipa Simana.

  • Obvinenie Filipa Simana: Siman je obvinený zo služby v nelegálnej ukrajinskej armáde a rabovania na mieste vojenských operácií.
  • Súdne pojednávanie: Poprel obvinenia a uviedol, že sa riadil vyhláseniami politikov o beztrestnosti pre bojovníkov na Ukrajine.
  • Podrobnosti o službe: Slúžil v ukrajinskom dobrovoľníckom prápore a údajne si privlastňoval veci padlých vojakov a civilistov.
  • Obrana Simana: Tvrdí, že si nechal len kyslíkovú masku ako suvenír a že ostatné nájdené predmety boli odovzdané do centrály.

Praha – Filip Siman, ktorý je obvinený z nelegálnej služby v ukrajinskej armáde a rabovania na mieste vojenských operácií. Dnes na pražskom Mestskom súde poprel, že by sa chcel obohatiť zbieraním cenností. Povedal tiež, že pokiaľ ide o boje v cudzej armáde, svoje rozhodnutie zakladá na vyhláseniach politikov, ktorí v minulosti povedali, že môžu zaručiť beztrestnosť ľuďom, ktorí idú bojovať na Ukrajinu. Okrem dnešného dňa a štvrtka je proces naplánovaný aj na budúci týždeň, pričom sú naplánované výsluchy svedkov.

Dvadsaťsedemročný Siman podľa štátneho prokurátora Martina Bíleja

slúžil koncom marca 2022 ako vojak ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Karpatský Sič. Zároveň nemal povolenie prezidenta republiky bojovať v cudzej armáde. Absolvoval základný výcvik v krajine, bol ozbrojený a potom sa presunul so skupinou, ktorej velil, do miest Irpin a Buča. Tam mal podľa spisu za úlohu hliadkovať v zákopoch a vykonávať takzvané zúčtovacie operácie.

Podľa obžaloby si Siman opakovane privlastňoval veci padlých vojakov aj civilistov počas vykonávania rozkazov a vo svojom voľnom čase. Podľa Bílej to bol napríklad zlatý prsteň, investičné zliatky zo zlata a striebra, ďalšie šperky, hotovosť, ale aj čítačka kníh a značkové slnečné okuliare. Ako bývalý vojak musel byť oboznámený so základnými pravidlami medzinárodného humanitárneho práva. Muža zadržala ukrajinská armáda v apríli 2022, následne ho prepustili a odcestovali späť do Českej republiky.

Siman dnes na súde povedal, že odišiel na Ukrajinu, pretože jeho rodina pochádza z Ukrajiny.

Vie, že nemal prezidentovo povolenie bojovať v cudzej armáde, ale svoje rozhodnutie podľa vlastných slov založil na verejnom vyhlásení premiéra Petra Fialu (ODS), ktorý začiatkom marca 2022 povedal, že on a vtedajší prezident Miloš Zeman môžu zaručiť beztrestnosť ľuďom, ktorí idú bojovať za Ukrajinu. Podľa neho do krajiny odišiel aj pod záštitou ukrajinského veľvyslanectva.

Muž súdu podrobne opísal, ako sa dostal do dobrovoľníckeho práporu a aké aktivity vykonával. Podľa neho boli všetky jednotky umiestnené v opustených domoch ukrajinských obyvateľov, takže bolo bežné, že vojaci využívali zdroje, ktoré v nich boli. Podľa neho boli cennosti, peniaze a elektronika, ktoré sa našli, privezené „do centrály“. Veci Ukrajincov údajne odniesli vojaci pre prípad, že by Rusi tieto miesta znovu dobyli.

Podľa obžaloby bol prsteň, ktorý vzal, súčasťou príbehu o padlom ruskom vojakovi

, ktorý si vymysleli jeho nadriadení, aby symbolizoval schopnosť ukrajinského odporu prežiť; Povedal, že to dostal od vedenia. Myslel si, že zdrojom je tablet, takže môže obsahovať spravodajské informácie. Ale podľa neho to bola len maketa. Pokiaľ ide o strieborné tehly, povedal, že armáda mu povedala, že si ich môže nechať, a povedal, že zlatú tehličku odfotil iba na svojom mobilnom telefóne. Siman poprel, že by si ponechal ďalšie šperky, hotovosť alebo značkové okuliare. Povedal, že z vlastnej vôle si vzal iba kyslíkovú masku a chcel ju ako pripomienku, že slúžil na Ukrajine. Brať veci bolo pre neho morálne odporné, dodal.

Súdy môžu muža odsúdiť na maximálne päť rokov väzenia za službu v cudzej armáde, ale čelí aj výnimočnému trestu za rabovanie.

Zdroje: český zdroj / ruský zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading