7. júla 2024

Ospravedlní sa Čaputová, opozícia a médiá ?

Ospravedlní sa Čaputová, opozícia a médiá ?

Zdielajte

  • Politická diskusia: Článok sa zaoberá kontroverznou politickou diskusiou na Slovensku, kde Robert Fico žiada ospravedlnenie od prezidentky Zuzany Čaputovej, opozície, médií a mimovládnych organizácií.
  • Ústavný súd: Rozhodnutie Ústavného súdu potvrdilo, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, ale niektoré časti nie.
  • Legislatívne zmeny: Koalícia opravila prijatú novelu trestného zákona po kritike, vrátila premlčacie lehoty na 20 rokov pre násilné trestné činy.
  • Spoločenský dopad: KDH tvrdí, že zákon neprispeje k zušľachteniu spoločnosti, zatiaľ čo vláda môže pokračovať v práci na ďalších problémoch.

Ospravedlní sa Čaputová, opozícia a médiá ? Veľké sklamanie musia prežívať všetci tí, pre ktorých otázky týkajúce sa zmien v trestnom zákone boli otázkami kľúčovými. Ešte aj moderátori hlavných správ Markízy boli nemilo prekvapení a zaskočení. Aspoň taký som z nich mala pocit. Čo potom musia cítiť politici typu Márie Kolíkovej? Robert Fico žiada ospravedlnenie za “prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov” v súvislosti s vládnym návrhom zákona, ktoré sa neskôr zmenili na prezidentskú kampaň Ivana Korčoka. Premiér žiada ospravedlnenie od Zuzany Čaputovej, opozície, médií i mimovládok.

Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje nález Ústavného súdu, ktorý v prevažnej časti nekonštatoval protiústavnosť novely trestných kódexov. Na sociálnej sieti zdôraznila, že napadnutím novely na Ústavnom súde SR len vecne realizovala svoju ústavnú právomoc. Vecná kritika je podľa nej súčasťou zdravej demokracie¹². Ústavný súd rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, hoci niektoré jej časti súd označil za protiústavné⁵.

Dočká sa ho? Tipujem, že skôr nie. Ústavný súd, na ktorý takisto mnohí útočili, nakoniec potvrdil, že si dobre vykonáva svoju prácu. Rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Je potešiteľné, že koalícia ešte vo februári opravila prijatú novelu po kritike opozície a verejnosti. Parlament vrátil premlčacie lehoty späť na 20 rokov pri násilných trestných činoch vrátane znásilnenia. Reakcií je mnoho, KDH napríklad tvrdí, že zákon neprispeje k zušľachteniu spoločnosti. Čas a prax ukážu.

Záverom možno povedať, že je len škoda, že vláda namiesto riešenia iných problémov začala práve úpravou TZ a ešte k tomu v skrátenom konaní , keďže ide o záležitosti ďaleko presahujúce jedno volebné obdobie. Mohli sme si ako spoločnosť ušetriť kopec nervov. Ale chvalabohu, už to máme za sebou a vláda môže pracovať ďalej . Opäť ďalšia pozitívna kvapka do rozbúreného mora.

Autor: luna5

Zdroj:
(1) Exprezidentka Čaputová rešpektuje nález Ústavného súdu v …. .
https://www.ta3.com/clanok/947489/caputova-respektuje-nalez-ustavneho-sudu-vecna-kritika-je-sucastou-demokracie-reaguje-na-ficovu-vyzvu-k-ospravedlneniu.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading