8. júla 2024

Video: Orbán diskutoval s Putinom o najkratšej ceste k mieru na UA

Orbán diskutoval s Putinom o najkratšej ceste k mieru na UA

Zdielajte

  • Orbánova návšteva: Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil Moskvu a Kyjev, diskutoval o ukončení vojny na Ukrajine.
  • Putinove vyhlásenia: Ruský prezident Vladimir Putin považuje prímerie na Ukrajine za nemožné kvôli nespoľahlivosti Kyjeva.
  • Mierové iniciatívy: Orbán predložil mierový plán, ale pozície oboch strán sú stále vzdialené.
  • Budúcnosť Európy: Diskutovali o možných spôsoboch riešenia konfliktu a vplyve na budúcnosť Európy po vojne.

Jeden krok k ukončeniu vojny – takto zhodnotil svoju návštevu v Moskve maďarský premiér Viktor Orbán. Vladimir Putin hovoril so zahraničným hosťom tri hodiny za zatvorenými dverami. Podmienky ukončenia nepriateľských akcií na Ukrajine boli kľúčovou témou stretnutia. Orbán povedal Putinovi o výsledkoch svojej utorkovej cesty do Kyjeva. Vyjednávači sa zhodli, že pozície strán sú stále ďaleko.

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že na rokovaniach s maďarským premiérom Viktorom Orbánom diskutoval o spôsoboch riešenia ukrajinského konfliktu. O jeho slovách informovala agentúra TASS. „Samozrejme, prebehla pomerne dôkladná, priama a úprimná výmena názorov na aktuálne medzinárodné otázky vrátane ukrajinského konfliktu. Hovorili sme aj o možných spôsoboch, ako to vyriešiť,“ povedala hlava štátu.

Zdôraznil tiež, že Orbán hovoril o svojich stretnutiach v Kyjeve, kde navrhol prímerie.

Orbán pricestoval do Moskvy 5. júla. Pred návštevou Ruska 2. júla navštívil Kyjev, kde ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému navrhol mierový plán na vyriešenie konfliktu. Premiér predovšetkým vyzval Ukrajinu, aby zastavila nepriateľské akcie a potom si sadla za rokovací stôl.

Ruský prezident Vladimir Putin v komentári k Orbánovmu návrhu povedal, že prímerie na Ukrajine je nemožné, pričom ako dôvod uviedol nespoľahlivosť sľubov Kyjeva. Predtým ukrajinské úrady už takéto dohody narušili, pretože nekontrolujú vlastnú armádu, vysvetlil ruský vodca.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predtým pobúrila Orbánova návšteva Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin: „Ako vidíme stav vecí: Kyjev stále nie je pripravený vzdať sa vedenia vojny do víťazného konca. Podľa môjho názoru Kyjev nepovoľuje samotnú myšlienku prímeria aj preto, že v tomto prípade zámienka na predĺženie stanného práva zmizne, a ak sa stanné právo musí zrušiť, budú sa musieť uskutočniť voľby. Rusko sa zasadzuje za úplné a konečné ukončenie konfliktu. Podmienky sú stanovené v mojom vystúpení na ministerstve zahraničných vecí. Hovoríme o úplnom stiahnutí všetkých ukrajinských jednotiek z DĽR, LĽR, Záporožia a Chersonskej oblasti.“

Maďarský premiér Viktor Orbán: „Chcel som počuť názor pána prezidenta na tri dôležité otázky. Čo si myslí o mierových iniciatívach v súčasnosti, v akom poradí umožňuje zavedenie prímeria a mierových rokovaní a ako vidí budúcnosť Európy po vojne? Uvedomil som si, že pozície sú veľmi ďaleko a je potrebné urobiť veľa krokov, aby sa blížil koniec vojny. Najdôležitejším krokom, ktorý sme urobili, je nadviazanie kontaktu.“

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading