6. októbra 2024

Maďarský premiér Orbán po návšteve Číny odletel do Washingtonu

Maďarský premiér Orbán po návšteve Číny odletel do Washingtonu

Zdielajte....

  • Orbánova cesta: Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil Čínu a stretol sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, následne odletel do Washingtonu.
  • Mierová misia: Orbán pokračuje vo svojej „mierovej misii“. A verí, že koniec konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou závisí aj od USA, EÚ a Číny.
  • Reakcie na návštevu Ruska: Orbánova návšteva Ruska vyvolala kritiku zo strany Ukrajiny a európskych lídrov. Pretože Maďarsko blokovalo iniciatívy EÚ na pomoc Ukrajine[^1^][1].

Orbán verí, že koniec konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou závisí nielen od týchto krajín, ale aj od Spojených štátov, Európskej únie a Číny. Pokračuje vo svojej „mierovej misii“. EÚ varovala, že Maďarsko nemôže konať v mene pridruženia

Maďarský premiér Viktor Orbán po ceste do Pekingu a stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom odchádza do Spojených štátov. Politik zverejnil záber vzlietajúceho lietadla v príbehu na Instagrame (vo vlastníctve spoločnosti Meta, ktorej aktivity sú v Rusku považované za extrémistické a zakázané) a podpísal ho: „Ďalšia zastávka: Washington.“

Orbán na svojom Facebooku (ktorý vlastní aj spoločnosť Meta) napísal, že ukončenie vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou závisí nielen od týchto dvoch krajín, ale aj od „troch svetových mocností – Spojených štátov, Európskej únie a Číny“. Peking nazval „kľúčovou silou pri vytváraní podmienok pre mier“

Orbán označil svoju cestu do Číny za pokračovanie „mierovej misie“, v rámci ktorej začiatkom júla prišiel do Kyjeva a Moskvy. Na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vyzval Kyjev, aby zvážil možnosť okamžitého prímeria s Ruskom. Ukrajinský líder odpovedal, že krajina „mala v minulosti podobnú neúspešnú skúsenosť“, ale sľúbil, že o tejto myšlienke premýšľa.

Orbán vyjadril podobnú iniciatívu ako ruský prezident Vladimir Putin. V reakcii na to označil za zrejmé, že skutočné rokovania sa nemôžu uskutočniť bez účasti oboch strán konfliktu, povedal maďarský premiér a dodal, že Rusko je pripravené diskutovať o bezpečnostnom pláne pre Európu po skončení nepriateľských akcií.

Orbánova návšteva Ruska vyvolala odsúdenie zo strany Ukrajiny a európskych lídrov

, keďže Maďarsko opakovane blokovalo iniciatívy EÚ na pomoc Kyjevu a uvalenie sankcií proti Moskve. Šéf Európskej rady Charles Michel varoval, že Budapešť nemá mandát na kontakty s Moskvou v mene združenia (Maďarsko predsedá najvyššiemu politickému orgánu EÚ od 1. júla). Spojené štáty tiež vyjadrili znepokojenie nad stretnutím Orbána s Putinom. Podľa hovorkyne Bieleho domu Karine Jean-Pierreovej cesta „neprispeje k cieľu nastolenia mieru. A je kontraproduktívna pre posilnenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny“.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na kritiku uviedol. Že „neodrádza ani neodrádza“ Budapešť, ktorá bude pokračovať vo svojej mierovej misii. Vyzval politikov v Európe, aby si „zapli bezpečnostné pásy a sledovali správy“.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.