8. septembra 2024

EU komisia poslala Muskovi tajnú ponuku. Zverejnil ju

Európska komisia poslala Muskovi tajnú ponuku

Zdielajte....

  • Tajná ponuka: Európska komisia údajne ponúkla sociálnej sieti Elona Muska X (predtým Twitter) tajnú dohodu na cenzúru výmenou za zrušenie pokút.
  • Porušenie zákona: Komisia tvrdí, že Muskova X porušuje zákon o digitálnych službách v oblastiach transparentnosti reklamy, prístupu výskumníkov k údajom a zavádzania používateľov.
  • Modré označenie: Kritika sa týka aj modrého označenia „overených účtov“, ktoré môže byť zavádzajúce pre používateľov.
  • Možné pokuty: Ak sa zistenia potvrdia, Muskova X môže čeliť pokute až do výšky 6% svojho celkového globálneho ročného obratu.

Sociálna sieť X (predtým Twitter) dostala od Európskej komisie „nezákonnú tajnú ponuku“

, podľa jej majiteľa Elona Muska, ktorý ju vyzval, aby tajne zaviedla cenzúru výmenou za záruky, že nedostane pokutu. „Ostatné platformy túto dohodu prijali. X to neprijal,“ povedal Musk o údajnej tajnej ponuke po tom, čo Komisia oznámila, že X by mohol čeliť pokute až do výšky 6% svojho celkového globálneho ročného obratu za možné porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). „Tešíme sa na verejnú bitku na súde, aby ľudia v Európe poznali pravdu,“ povedal Musk o kampani Komisie proti jeho sieti.

Sedem mesiacov po začatí vyšetrovania sociálnej siete amerického podnikateľa a vynálezcu Elona Muska Komisia vo svojom predbežnom stanovisku uviedla, že X porušuje zákon o digitálnych službách v oblastiach súvisiacich s transparentnosťou reklamy, prístupom výskumníkov k údajom a zavádzaním používateľov.

„Transparentnosť a zodpovednosť vo vzťahu k moderovaniu obsahu a reklame sú jadrom aktu o digitálnych službách.

Na základe hĺbkového vyšetrovania, ktoré okrem iného zahŕňalo analýzu interných dokumentov spoločnosti, rozhovory s odborníkmi, ako aj spoluprácu s národnými koordinátormi digitálnych služieb, Komisia vydala predbežné zistenia o nedodržaní troch sťažností,“ informovala Európska komisia s tým, že jej vadí napríklad modré označenie „overených účtov“.

Podľa Komisie je to práve modrá „značka začiarknutia“ označujúca „overené účty“, ktoré možno kúpiť, ktorá nie je v súlade s obchodnou praxou a zavádza používateľov. Keďže ktokoľvek sa môže prihlásiť na prijímanie takéhoto statusu „overené“, negatívne to ovplyvňuje schopnosť používateľov slobodne a informovane rozhodovať o pravosti účtov a obsahu, s ktorým interagujú. Existujú dôkazy, že motivovaní zlomyseľní aktéri zneužívajú ‚overený účet‘ na oklamanie používateľov,“ uviedol Brusel.

Po druhé Komisia X vytýka, že „nedodržal požadovanú transparentnosť reklamy tým, že neposkytol spoľahlivý archív reklamy, ktorý by sa dal vyhľadať, ale namiesto toho zaviedol dizajnové prvky a prekážky prístupu, ktoré robia úložisko nevhodným na účely transparentnosti pre používateľov“. „Predovšetkým to neumožňuje požadovaný dohľad a výskum vznikajúcich rizík, ktoré predstavuje šírenie online reklamy,“ povedala.

Po tretie, Európska komisia zažalovala X za údajné „neposkytnutie prístupu výskumníkom k svojim verejným údajom v súlade s podmienkami stanovenými v DSA“.

Spoločnosť X zakazuje oprávneným výskumníkom nezávislý prístup k svojim verejným údajom, napríklad prostredníctvom škrabania, ako sa uvádza v jej podmienkach poskytovania služieb. Okrem toho sa zdá, že prax X pri poskytovaní prístupu oprávneným výskumným pracovníkom k svojmu aplikačnému programovaciemu rozhraniu (API) odrádza výskumných pracovníkov od realizácie ich výskumných projektov alebo im nedáva inú možnosť, ako platiť neprimerane vysoké poplatky,“ dodáva Komisia pri zasielaní svojich predbežných zistení X.

X teraz môže uplatniť svoje právo na obhajobu tým, že preskúma dokumenty nachádzajúce sa vo vyšetrovacom spise Komisie a písomne odpovie na predbežné zistenia Komisie. Varuje, že ak sa stanovisko potvrdí, Komisia prijme rozhodnutie, ktoré by mohlo viesť k uloženiu pokuty až do výšky 6 % celkového svetového ročného obratu spoločnosti, a nariadi jej napraviť situáciu.

„Modrý znak začiarknutia pre overenie účtu znamenal dôveryhodný zdroj informácií. Teraz, v prípade X, podľa nášho predbežného názoru, klame používateľov a porušuje akt o digitálnych službách,“ povedal Thierry Breton, francúzsky komisár pre vnútorný trh. „Ak sa náš názor potvrdí, uložíme pokuty a budeme požadovať výrazné zmeny,“ dodal.

Musk reagoval na informácie Európskej komisie a tvrdí, že jeho sieť mala zavádzať používateľov, pričom uviedol, že „dezinformácia“ je samotná DSA EÚ. Tvrdí tiež, že poslal svojej sieti ponuku na tajné zavedenie cenzúry výmenou za zrušenie pokút. „Európska komisia nám ponúkla nezákonnú tajnú dohodu: ak budeme ticho cenzurovať prejavy a nikomu to nepovieme, nedostaneme pokutu,“ napísal Musk. Ostatné platformy dohodu prijali, povedal, ale X bol proti.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.