8. septembra 2024

Aká je realita so slovenskými dodávkami zbraní na Ukrajinu

Aká je realita so slovenskými dodávkami zbraní na Ukrajinu

Zdielajte....

  • Predvolebné sľuby: Strana Smer-SD sľúbila, že Ukrajine neposkytne ani guľku, ale situácia sa po voľbách zmenila.
  • Súkromné subjekty: Premiér Fico a minister obrany Kaliňák umožňujú súkromným subjektom posielať zbrane na Ukrajinu.
  • Dodávky lietadiel: Slovensko darovalo Ukrajine 13 lietadiel MiG-29 a dostane 14 lietadiel F-16 z USA.
  • Výroba munície: Slovensko plánuje zvýšiť výrobu veľkokalibrovej munície na 200 000 kusov v budúcom roku.

Slovenská strana Smer-SD na čele s Robertom Ficom vyhrala jesenné parlamentné voľby s prísľubom, že Ukrajine neposkytne ani guľku. Po víťazných voľbách sa však situácia zmenila. Premiér Fico a minister obrany Robert Kaliňák dali jasne najavo, že nebránia súkromným subjektom posielať zbrane na Ukrajinu.

Agentúra Bloomberg upozornila, že napriek predvolebným sľubom Slovensko naďalej posiela vojenskú techniku na Ukrajinu. Súčasný premiér Robert Fico a súčasný minister obrany Robert Kaliňák zároveň v lete minulého roka sľúbili, že po víťazstve Směru-SD nepôjde na Ukrajinu ani jedna guľka.

Predchádzajúca dočasná vláda, ktorú zriadila bývalá prezidentka Zuzana Čaputová, vyslala na Ukrajinu okrem iného aj svoje stíhačky Mi-29. Kyiv Independent pripomenul, že Slováci darovali Ukrajine 13 lietadiel MiG-29.

A napriek Ficovým predvolebným sľubom naďalej prúdi vojenská technika zo Slovenska na Ukrajinu.

Slováci dostanú lietadlá F-16 z USA. Dva stroje už prišli. Na slovenskej pôde ich privítal okrem iného aj nový prezident Peter Pellegrini. Ďalších 12 stíhačiek F-16 bude na Slovensku do konca roka, uviedla v tlačovej správe spoločnosť Lockheed Martin, ktorá lietadlo vyrába.

„Stíhačka F-16 poskytuje úplne iné schopnosti, ktoré MiG-29 ako taký nebol schopný poskytnúť. Či už to bolo kvôli roku jeho výroby alebo samotnej avionike. F-16 poskytuje najmodernejšiu techniku, od radaru cez systémy sebaobrany až po nové zbraňové systémy,“ uviedol podľa TASR veliteľ slovenskej letky Peter Gregor. Vyhlásenie prevzal aj server Pravda.sk.

A napriek Ficovým predvolebným sľubom naďalej prúdi vojenská technika zo Slovenska na Ukrajinu. A spomínaný Robert Kaliňák chce zvýšiť objem výroby kaziet. „Stredoeurópska krajina sa snaží zvýšiť výrobu veľkokalibrovej munície na 200 000 v budúcom roku zo 125 000 v tomto roku,“ napísala agentúra Bloomberg.

Kaliňák verí, že zvýšenie výroby nábojov a ich následný predaj ďalším subjektom posilní HDP našich východných susedov.

Kyiv Independent dodal, že vláda v Bratislave odmieta posielať zbrane zo štátnych zásob, ale nebráni súkromným subjektom posielať zbrane na Ukrajinu, ktorá sa ruskej invázii bráni už takmer 2,5 roka.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.