5. októbra 2024

NAKA definítivne končí, prichádza ÚBOK

NEZMYSELNÉ RONENIE SĹZ NA HROBE NAKA

Zdielajte....
  • Zánik NAKA: Národná kriminálna agentúra (NAKA) bude zrušená k 31. augustu 2024.
  • Vznik ÚBOK: Od 1. septembra 2024 prevezme jej úlohy Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK).
  • Nové jednotky: ÚBOK bude mať protikorupčnú jednotku, protizločineckú jednotku, jednotku finančnej polície, jednotku finančného vyšetrovania a analytických činností, a národnú protidrogovú jednotku.
  • Presuny policajtov: Približne 700 policajtov z NAKA bude presunutých na iné útvary.

Po dvanástich rokoch činnosti bude Národná kriminálna agentúra (NAKA) definitívne zrušená. V súčasnej forme by mala skončiť už za niekoľko týždňov a jej úlohy prevezme Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK).

Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa po dvanástich rokoch zmení. Plánovaný koniec špecializovaného policajného útvaru je k 31. augustu tohto roka. Od prvého septembra bude pokračovať pod staronovou hlavičkou ako Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). Tento nový útvar sa bude deliť na protikorupčnú jednotku, protizločineckú jednotku, jednotku finančnej polície a jednotku finančného vyšetrovania a analytických činností.

Okrem toho by mala fungovať aj národná protidrogová jednotka. Zmeny však môžu ovplyvniť aj ďalší útvar, ktorý nahradí súčasnú Národnú centrálu osobitných druhov kriminality (NCODK). Tá sa zaoberá envirokriminalitou, finančným vyšetrovaním a počítačovou kriminalitou. Celkovo sa týmto krokom plánuje optimalizácia a efektívnejšie riešenie organizovanej trestnej činnosti.

Významná časť policajtov sa z NAKA presunie na iné prezidiálne útvary alebo krajské a okresné policajné riaditeľstvá. Podľa posledných informácií sa presuny mali dotknúť približne 700 policajtov.

Vznikne päť samostatných jednotiek

ÚBOK sa po novom bude deliť na protikorupčnú jednotku, protizločineckú jednotku, jednotku finančnej polície a jednotku finančného vyšetrovania a analytických činností, píšu Aktuality.

Ďalej by mala fungovať národná protidrogová jednotka. Každá jednotka by mala mať tri expozitúry – a to na východe, v strede a na západe Slovenska.

Informáciu o zániku NAKA zverejnil aj Juraj Šeliga z mimoparlamentnej strany Demokrati, ktorý ju považuje za účelovú.

Podľa jeho slov to, čo bolo pod jednou strechou a dobre fungovalo, keď mala polícia rozviazané ruky, dnes bude rozkúskované na viac odborov.

Zdroje:
(1) NAKA má zaniknúť o niekoľko týždňov, nahradí ju Úrad boja ….
(2) NAKA zanikne koncom augusta. Nahradí ju Úrad boja proti organizovanej ….



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.