18. októbra 2024

Krajčí odmieta zodpovednosť za nákup vakcín

Krajčí odmieta zodpovednosť za nákup vakcín

Zdielajte....

  • Nákup vakcín:Krajčí odmieta zodpovednosť za nákup vakcín Slovensko nekupovalo vakcíny priamo od výrobcov, ale cez Európsku komisiu, s výnimkou vakcíny Sputnik .
  • Netransparentnosť: Najvyšší kontrolný úrad poukázal na netransparentný proces obstarávania vakcín a nadmerné objednávky.
  • Krízové riadenie: Slovensko nebolo pripravené na pandémiu a muselo budovať krízové riadenie od základov.
  • Postup pri objednávkach vakcín: Ministerstvo zdravotníctva postupovalo podľa odporúčaní expertov a sledovalo informácie o registrácii, účinnosti, cene a kapacitách vakcín.

Ministerstvo zdravotníctva pri objednávkach vakcín proti COVID-19 postupovalo podľa odporúčaní expertov v oblasti epidemiológie, infektológie a vakcinológie. Sledovalo tiež informácie o očakávanom termíne registrácie vakcín, ich účinnosti, cene a výrobných kapacitách. Bývalý minister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí z hnutia OĽANO to uviedol ako reakciu na nedávne zistenia Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktoré poukázalo na to, že väčšina štátov EÚ mala objednaných viac dávok vakcín, než bolo nevyhnutné.

„Slovensko nekupovalo vakcíny priamo od výrobcov. Zmluvy s výrobcami vakcín za celú Európsku úniu uzatvárala Európska komisia, čo nám umožnilo získať vakcíny súčasne s ostatnými krajinami EÚ. Bolo jasné, že samostatné rokovania by znamenali príchod vakcín na Slovensko oveľa neskôr,“ vysvetlil Krajčí.

Dodal, že jediná výnimka bola vakcína Sputnik V, ktorá sa nakupovala na základe bilaterálnych rokovaní s Ruskom. Tiež poukázal na to, že Slovensko nebolo v roku 2020 pripravené na pandémiu. „V roku 2020, po ôsmich rokoch vlády strany Smer, sme našli krajinu bez odborníkov na krízové riadenie,“ zdôraznil. Podľa neho sa muselo počas pandémie krízové riadenie na ministerstve budovať úplne od základov.“

Netransparentný nákup vakcín

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) poukázal na to, že proces obstarávania vakcín proti COVID-19 pôsobil netransparentne a že zmluva, ktorú uzavrela Európska komisia, bola výhodná len pre súkromnú spoločnosť. Kontrolóri tiež zistili, že väčšina členských štátov EÚ mala zazmluvnené viac dávok vakcín, než bolo nevyhnutné. NKÚ ďalej upozornil, že slovenské ministerstvo zdravotníctva počas pandémie nemalo adekvátne postupy a stratégie, nedokázalo správne určiť potrebné množstvo vakcín a nakoniec ich objednalo viac, než bolo potrebné

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na Slovensku preveril nákup, skladovanie a likvidáciu vakcín proti ochoreniu COVID-19. Poukázal na to, že účet za pandémiu mal byť vysoký. Kontrolóri upozornili na neverejnú zmluvu medzi Európskou komisiou a spoločnosťou Pfizer, ktorá sa podľa nich javí ako nevýhodná pre Slovensko¹²³. Taktiež zistili, že väčšina členských štátov EÚ mala zazmluvnené viac dávok vakcín, než bolo nevyhnutné. Slovenské ministerstvo zdravotníctva počas pandémie nemalo adekvátne postupy a stratégie, a nedokázalo správne určiť potrebné množstvo vakcín, čo nakoniec viedlo k objednaniu väčšieho množstva vakcín, než bolo potrebné.

Zdroj:
(1) Kontrola zameraná na vakcíny proti COVID-19 – NKU – SR.
(2) Najvyšší kontrólny úrad preverí manipuláciu s vakcínami na ….
(3) DOMOV – NKU – SR – Slovensko.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.