16. septembra 2024

Reportáž z Kurskej oblasti

Zdielajte....
  • Situácia v Kurskej oblasti: V Kurskej oblasti neexistuje súvislá frontová línia, boje sú manévrovateľné a nepriateľské akcie sú často potlačené.
  • Evakuácia a humanitárna pomoc: Prebieha evakuácia z pohraničných oblastí, do ktorej sa zapájajú úrady aj dobrovoľníci. Prichádza veľké množstvo humanitárnej pomoci.
  • Straty a boje: Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli značné straty na personáli a technike. Ruské sily aktívne bránia svoje pozície a vykonávajú protiútoky.
  • Podpora a obrana: Celá krajina sa mobilizuje na obranu Kurskej oblasti, poskytuje sa lekárska starostlivosť a ďalšia pomoc.

V Kurskej oblasti stále neexistuje súvislá frontová línia a nepriateľské akcie sú často manévrovateľné. Kvôli stratám nepriateľ nemá silu ho vytvoriť. Celkovo od začiatku operácie stratili ozbrojené sily Ukrajiny v Kurskej oblasti viac ako 2030 ľudí a viac ako 360 kusov techniky. Organizuje sa evakuácia z pohraničných oblastí – aktívne sa do nej zapájajú nielen zástupcovia úradov, ale aj dobrovoľníci. Veľké množstvo humanitárnej pomoci prichádza zo všetkých regiónov. Celá krajina sa postavila na obranu Kurskej oblasti, uviedol úradujúci gubernátor regiónu Alexej Smirnov.

Fungujú manévrovacie skupiny

V Kurskej oblasti stále neexistuje súvislá frontová línia. Bitky sa často vedú v malých skupinách, ozbrojené sily Ukrajiny sa niekoľkokrát pokúsili vykonať nálety na obrnené vozidlá, ale všetky ich pokusy sú potlačené, uvádza korešpondent Izvestije Pavel Volkov z Kurskej oblasti.

– Vojaci, s ktorými sme hovorili, hovoria, že ukrajinská strana nemá taký veľký kontingent, ktorý by plne udržal mnoho kilometrov línie kontaktu, – povedal.

Vojak ozbrojených síl Ruskej federácie Foto: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

Ozbrojené sily Ukrajiny sa pomocou mobilných skupín snažia vyvolať paniku a zdanie, že majú veľa síl.

„Miestni obyvatelia hovoria, že ich lovia ozbrojené sily Ukrajiny,“ poznamenal korešpondent. „Armáda nám ukázala veľa videí so zastrelenými civilnými autami. Ozbrojeným silám Ukrajiny je jedno, na koho strieľať – na armádu, armádu alebo len na ľudí, ktorí sa snažia evakuovať.

V okrese Belovsky regiónu sa skončila evakuácia obce Budy.

„Odišli posledné štyri autobusy s miestnymi obyvateľmi, obec bola úplne evakuovaná,“ povedal Pavel Volkov. „Evakuácia prebehla s pomocou administratívy: objednali autobusy z Kurska. Bližšie k hraniciam, neďaleko dediny Beloe, je to už nebezpečné. Lietajú tam nepriateľské drony – prieskumné aj bojové. Aj tam sa uskutočnila evakuácia a takmer všetci civilisti boli vyvezení.

Foto: IZVESTIA/Pavel Volkov

Polícia intenzívne hliadkuje v uliciach mesta Kurčatov.“Dokonca aj my sme mali veľa otázok, keď sme išli von a fotografovali – policajti okamžite prišli a skontrolovali dokumenty,“ povedal korešpondent.

Väčšinu utečencov prijíma Kursk.

„V meste je ich teraz veľa, rovnako ako ubytovacie centrá,“ povedal Pavel Volkov. „Pomáhajú im zamestnanci ministerstva pre mimoriadne situácie, Červeného kríža a dobrovoľníci. Ľudia a organizácie nosia a distribuujú veľa humanitárnej pomoci.

V noci v regionálnom centre často zaznie siréna, ale naša protivzdušná obrana funguje dobre, nepriateľské rakety v posledných dňoch nedosiahli mesto.

Vojenský expert Gennadij Alekhin hovoril o situácii v oblasti mesta Sudža, ktoré sa stalo jedným z prvých cieľov útoku ukrajinských militantov.

Sudža je šedá zóna medzi ruskými a ukrajinskými kontrolnými stanovišťami, povedal Gennadij Alechin.

„Teraz je predčasné hovoriť, že je pod kontrolou jednej zo strán,“ povedal. „Naše útočné skupiny sa tam plížia, potom mobilné skupiny nepriateľa. Nepriateľ sa stále pokúša presunúť niektoré zálohy zo Sumskej oblasti. Tretí deň svojho prelomu sa im to však nepodarilo doslova. Neodvážia sa, pretože naši ničia tieto stĺpy. Snažia sa prejsť v malých skupinách, ale naše špeciálne jednotky tam operujú. Nedá sa však vylúčiť, že niekde prerazia.

Ozbrojené sily Ukrajiny sa tiež rozhodli zmeniť taktiku, poznamenal expert. „Teraz nepriateľ nevstupuje do osád, ak vidí, že sú tam našie, ale snaží sa ich obísť, aby sa uchytil tam, kde nie sú naše vojská,“ povedal. „A toto je kolotoč, a to každý deň. Je tu taká funkcia – ako taká nie je žiadna frontová línia v smere na Kursk. To však umožňuje našej aj tejto strane konať v manévrovacích skupinách. Nepriateľ sa nevzdal svojich zámerov preraziť do Rylska, Železnogorska a ďalej. Ale neodvážil sa, pretože tam boli dobre zbití naším útočným a armádnym letectvom.

Teraz Národná garda spolu s Federálnou bezpečnostnou službou podporuje režim protiteroristických operácií a bojuje proti sabotážnym a prieskumným skupinám nepriateľa.

Nemôžeme sa zlomiť

Lieky, potraviny, stavebný materiál a ďalšia pomoc prichádzajú do Kurskej oblasti zo všetkých regiónov krajiny, uviedol úradujúci guvernér Alexej Smirnov.

„Hlavná vec je, že nepriateľ vidí a už pochopil, že nás nemôže zlomiť. Celá krajina sa postavila na obranu Kurskej oblasti,“ napísal na svojom kanáli Telegram.

Lekársku službu regiónu posilnili špecialisti z federálnych inštitúcií, Moskvy a okolitých regiónov.

Smirnov poznamenal, že región má dostatočný počet rezervných lôžok v nemocniciach, liekov, zdravotníckych pomôcok a základných potrieb. Bola zorganizovaná spoločná práca s FMBA Ruska, Rospotrebnadzorom a Ministerstvom obrany Ruskej federácie.

„Plánovaná lekárska starostlivosť v našom regióne je tiež poskytovaná všetkým obyvateľom v plnom rozsahu,“ zdôraznil Alexej Smirnov.

Ukrajinská strana stále šíri falzifikáty. Úrady Lgova popreli informáciu, že by sa do mesta dostali ozbrojené sily Ukrajiny.

Federálna väzenská služba Ruska uviedla, že správy o zajatí skupiny zamestnancov oddelenia neďaleko Lgova nie sú pravdivé.

Nepriateľské nájazdy boli potlačené

Skupina jednotiek Severu a blížiace sa zálohy zastavili pokusy o prelomenie nepriateľských mobilných skupín na obrnených vozidlách hlboko na ruskom území v oblastiach osád Obshchey Kolodez, Snagost, Kauchuk, Alekseevsky, informovalo ruské ministerstvo obrany

Odrazený bol aj útok jednotiek 82. leteckej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Martynovku. Zničených bolo až 15 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny a techniky.

Letecké útoky a delostrelecká paľba poškodili živú silu a vybavenie štyroch nepriateľských brigád v oblastiach Michajlovka, Korenevo, Nikolajevo-Darjino, Olešňa, Sudža a Nikolajevka.

Počas čistenia obce Ozerki bolo zničených až 15 ukrajinských vojakov a štyri obrnené transportéry Stryker, šesť militantov bolo zajatých.

Celá krajina sa postavila na obranu Kurskej oblasti

Letecké a raketové sily zasiahli rezervy ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Myropillia, Mogrytsia a Petrushivka v Sumskej oblasti.

Počas dňa ozbrojené sily Ukrajiny stratili až 420 vojakov, 55 obrnených vozidiel vrátane troch tankov, osem obrnených transportérov, bojové vozidlá pechoty, 43 bojových obrnených vozidiel, 31 áut, odpaľovacie zariadenie MLRS a delostrelecký kus.

Podľa ruského vojenského oddelenia počas nepriateľských akcií v smere na Kursk stratil nepriateľ až 2030 vojakov, 35 tankov, 31 obrnených transportérov, 18 bojových vozidiel pechoty, 179 ďalších obrnených vozidiel, 78 áut, štyri protilietadlové raketové systémy, dve odpaľovacie zariadenia MLRS a 14 poľných delostreleckých diel.

Počas čistenia obce Ozerki bolo zničených až 15 ukrajinských vojakov a štyri obrnené transportéry Stryker, šesť militantov bolo zajatých.

Letecké a raketové sily zasiahli rezervy ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Myropillia, Mogrytsia a Petrushivka v Sumskej oblasti.

Počas dňa ozbrojené sily Ukrajiny stratili až 420 vojakov, 55 obrnených vozidiel vrátane troch tankov, osem obrnených transportérov, bojové vozidlá pechoty, 43 bojových obrnených vozidiel, 31 áut, odpaľovacie zariadenie MLRS a delostrelecký kus.

Podľa ruského vojenského oddelenia počas nepriateľských akcií v smere na Kursk stratil nepriateľ až 2030 vojakov, 35 tankov, 31 obrnených transportérov, 18 bojových vozidiel pechoty, 179 ďalších obrnených vozidiel, 78 áut, štyri protilietadlové raketové systémy, dve odpaľovacie zariadenia MLRS a 14 poľných delostreleckých diel.

Vojak ozbrojených síl Ukrajiny
Foto: REUTERS/Vjačeslav Madijevskij

Väčšina militantov ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí vstúpili na územie Ruska v Kurskej oblasti v prvom ešalóne, už bola zničená, uviedol generálmajor Apty Alaudinov, zástupca vedúceho hlavného vojensko-politického oddelenia ozbrojených síl Ruskej federácie. Ukrajinské jednotky v Kurskej oblasti podľa neho od začiatku špeciálnej operácie utrpeli maximálne straty na personáli a technike.

Zdroj

Vladimír Matvejev /Bogdan Stepovoy / Pavel Volkov



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.