16. septembra 2024

Reakcia podporovateľa UA a Čaputovej na film o vrahovi – MIKI

Foto: SITA/Martin Medňanský/ čermák

Zdielajte....
  • Film o vrahovi: Diskusia o filme o Mikulášovi Černákovi, ktorý je kontroverzný kvôli glorifikácii násilného chovania.
  • Podpora vlády: Film bol podporený bývalou ministerkou kultúry Milanovou sumou 400 000 €.
  • Kritika načasovania: Film je kritizovaný za uvedenie v čase, keď Černák žiada o predčasné prepustenie.
  • Názory autora: Autor nesúhlasí s glorifikáciou Černáka a považuje to za nevhodné v súčasnej napätej dobe.

Reakcia podporovateľa banderovského režimu a Čaputovej na film o vrahovi – MIKI, ktorý za minulej vlády pod taktovkou Čaputovej, podporila bývalá Min. kultúry Milanová čiastkou 400 000 €. S týmto článkom je možno len súhlasiť, ale zabudol povedať za akých okolností vznikol a prečo. To je také typicky progresívne, kritizovať niečo, čo sami zapríčinili. Rudy


Maroš Hečko: Robiť zo zabijáka, ktorý má na krku pravdepodobne viac ako 30 vrážd, je stále nažive, sedí v Leopoldove a navyše, žiada o predčasné prepustenie HRDINU FILMU je v dnešnej pohnutej dobe veľmi nešťastné.

Od úplného začiatku, keď som sa dozvedel, že sestry Mistríkové idú von s látkou o MIKULÁŠOVI ČERNÁKOVI, to bol pre mňa veľmi rizikový krok. História kinematografie nám totiž ukázala, že o takýchto ľuďoch sa filmy počas ich života nesmú robiť, pretože silne ubližujú pozostalým a glorifikujú násilné chovanie filmového hrdinu.

O zabijákoch sa natočilo veľa filmov. Lenže producenti si veľmi dobre uvedomujú, že o národných zabijakoch môže vzniknúť film iba po ich smrti! Iné východisko neexistuje. Filmy, ktoré vznikli počas života vrahov (aj takéto sú príklady k dispozícii, hlavne to boli dokumenty), vytvorili v spoločnostiach hotovú pohromu! Spomeňme si na nedávny film francúzskeho tvorcu Jean-Francois Richeta – Mesrin, verejný nepriateľ číslo 1. Bol nám od začiatku sympatický a inak to s hlavným hrdinom ani nejde. Lenže práve preto bol natočený 50 rokov po Mesrinovej smrti. Hoci robil šialené veci, divák mu ako hrdinovi držal palce a celý čas v kine mu prial, nech ten systém trochu dobehne a unikne spravodlivosti. Je to základná premisa filmového umenia, že sme na strane hlavného predstaviteľa, aj keď je to vrah a vedel by som dať desiatku ďalších príkladov.

Z Černáka urobili hlavného hrdinu!

Problém je vlastne len jeden. Že z Černáka urobili hlavného hrdinu! A prečo ho nazývam hrdinom, napriek tomu, že som film nevidel? Ak by totiž naplno v 1. dieli (druhá časť by mala prísť do distribúcie v roku 2025) tvorcovia ukázali pravú tvár Černáka, nikto by na to nechodil, nedalo by sa na tie surovosti totiž pozerať a všetky sedadlá v kinách by boli ovracané. A to, že ide tento film do distribúcie v čase, kedy žiada o prepustenie, mi naozaj dráždi niektoré receptory a napriek tomu, že mám sestry Mistríkové rád a vážim si ich prácu, musel som toto napísať, hoci som ešte v živote na prácu niektorého zo svojich kolegov otvorene takto na sieťach nereagoval. Dokonca ani na csfd nehodnotím české a slovenské filmy, ktoré sa mi nepáčia. V anonymite to považujem za zbytočné a zbabelé a radšej to tvorcom poviem pri osobnom stretnutí.

Lenže z tohoto mi je tak trochu špatne. Uvedomili si vôbec toto tvorcovia filmu, o ktorom mi priatelia, ktorí boli na premiére, hovoria, že to oslavná óda na Černáka skutočne je a ja sa tomu nečudujem, pretože sa tomu nedá vyhnúť? Dalo by sa, ale Černák by nesmel byť hlavným hrdinom a príbeh by musel byť rozprávaný cez vyšetrujúceho policajta, sudcu, suseda alebo novinára… lenže to by nebol taký ťahák pre divákov a film by sa nemohol volať MIKI (ach, táto vášeň v zjednodušovaní mien, ešte že nepoužili zdrobnelinu toho mena)! Áno, táto kontroverznosť bude pomáhať návštevnosti, ale to je asi tak všetko. Takže nech sa páči, choďte do kina a držte hlavnému predstaviteľovi palce! Ja to neurobím, pretože nesúhlasím s tým, aby sme film o tomto človeku vypúšťali v napätej dobe, kedy je celé slovenské prostredie extrémne naladené a náchylné k násilnostiam a jednoduchým riešeniam.

Maroš Hečko FB



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.