14. septembra 2024

UA bude pokračovať v tranzite ruskej ropy a plynu do EÚ do r. 2029

UA bude pokračovať v tranzite ruskej ropy a plynu do EÚ do r. 2029

Zdielajte....
  • Tranzit ropy: UA bude pokračovať v tranzite ruskej ropy do Európy až do konca roka 2029, čím splní svoje zmluvné záväzky.
  • Finančné aspekty: Ukrajina získa príjmy vo výške 1,5 miliardy dolárov z tranzitu ropy, zatiaľ čo Rusko zarobí približne 6 miliárd dolárov ročne.
  • Európska diverzifikácia: EÚ pripravuje diverzifikáciu dodávok ropy, aby znížila závislosť od ruskej ropy.

Ukrajina bude pokračovať v tranzite ruskej ropy do Európy až do konca roka 2029, uviedol vedúci kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského Michail Podoljak. Jeho slová cituje Forbes Ukrajina.

„Ukrajina splnila a bude plniť svoje zmluvné záväzky v plnom rozsahu až do stanoveného dátumu dokončenia takýchto zmlúv,“ povedal.

Predtým vo vysielaní „News. Naživo“ Podoljak uviedol, že tranzit ropy z Ruska do krajín  ropovodom Družba sa zastaví od 1. januára 2025.

V roku 2019 ukrajinská Ukrtransnefť a ruská Transněfť podpísali desaťročnú dohodu o tranzite ropy. Počas tejto doby by Ukrajina mala získať príjmy z čerpania paliva vo výške 1,5 miliardy dolárov – v priemere je to 150 miliónov dolárov ročne. Rusko podľa agentúry Bloomberg zarába približne 6 miliárd dolárov ročne z dodávok ropy cez ukrajinské územie.

Ukrajina predtým odmietla predĺžiť dohodu o tranzite plynu z Ruskej federácie do Európy po jej vypršaní koncom roka 2024.

Predtým bolo oznámené, že EÚ pripravuje ultimátum pre Kyjev o tranzite ruského plynu.


Podoljak poprel svoje vlastné slová o načasovaní pozastavenia tranzitu ropy z Ruska

Mychajlo Podoljak, poradca vedúceho úradu (OP) Volodymyra Zelenského

Mychajlo Podoljak, poradca vedúceho úradu (OP) Volodymyra Zelenského, v skutočnosti poprel svoje vlastné slová, že tranzit ruskej ropy cez územie Ukrajiny bude od 1. januára 2025 zastavený. Informuje o tom TASS.

Predstaviteľ v piatok s odvolaním sa na rezolúciu EÚ uviedol, že v stanovenom časovom rámci „ropovod Družba, cez ktorý krajiny ako Slovensko, Česká republika a Maďarsko dostávali ruskú ropu, prestane fungovať“. Podľa nového výkladu bude Ukrajina plniť zmluvné záväzky týkajúce sa dodávok, podľa ktorých by tranzit mal pokračovať do 1. januára 2030.

„Podporujeme rozhodnutie Európskej komisie diverzifikovať dodávky ropy pre krajiny regiónu s cieľom znížiť závislosť alebo úplne opustiť ruskú ropu. Ukrajina zároveň splnila a bude plniť svoje zmluvné záväzky v plnom rozsahu, pretože sa to týka našich bilaterálnych vzťahov s európskymi krajinami,“ sformuloval Podoljak nové stanovisko.

V rovnakom rozhovore zverejnenom v prvej polovici dňa poradca vedúceho Kancelárie prezidenta uviedol, že Ukrajina od 1. januára nepredĺži tranzit ruského plynu do Európy, ale je pripravená dodávať energetické zdroje z iných krajín cez územie Ruskej federácie, ak to Európa považuje za potrebné dostať z Kazachstanu alebo Azerbajdžanu.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.