28. septembra 2024

Komedianti a knihy? Veď ti ani nevedia poriadne po slovensky,

Komedianti a knihy? Veď ti ani nevedia poriadne po slovensky,

Zdielajte....
  • Knihársky mafiáni: Autor kritizuje ľudí, ktorí sa tvária ako knihomoli, ale v skutočnosti nečítajú knihy a nevedia odpovedať na otázky o ich obsahu.
  • Kto kupuje knihy?: Autor sa zamýšľa nad tým, kto dnes vlastne kupuje knihy, a spomína rôzne profesie, ktoré podľa neho knihy nekupujú.
  • Symbolika knihy: Kniha bola kedysi symbolom múdrosti a rozumu, najmä počas komunistického režimu, keď bola lacná a dostupná.

Predstavte si, že farizeji sa rozhodli pre zmenu obliecť sa do rúch knihomoľov. Ako by to asi vyzeralo? Každý z nich by mal pod pazuchou knihu s takým hrubým chrbtom, že by mohla slúžiť ako obranný štít proti otázkam o obsahu. „A čo to tam máš?“ spýtate sa s úsmevom, a oni sa začnú potiť viac ako študent pred skúškou z matematiky. „No, to je… ehm… veľmi hlboká kniha, vieš?“ odpovedia s vážnou tvárou, zatiaľ čo ich oči kričia „SOS“. A keď ich pritlačíte k múru s otázkou na poslednú prečítanú knihu, začnú sa vykrúcať ako červíci na rybárskom háčiku. „To bolo… to bolo… no, určite niečo s veľkými písmenami na obálke!“ Ale nebojte, ich knižná polica je plná najnovších vydání „Ako sa stať expertom na všetko bez toho, aby ste niečo museli čítať“.

Komedianti a knihy & Prebúdzajú sa „knihársky mafiáni“?

Prosím vás, kto v dnešnej dobe kupuje knihy? Kto? Robotník na stavbe, nezamestnaný, roľník, pilot lietadla, dôchodca športovci ? No kto dnes kupuje knihy ? Ako vidieť, zase sa prebúdza „knihársky mafiáni Kultúrnici. Herci ? veď ti nevedia poriadne po slovensky, a to najmä v SND. U nich sa knihy nedočkáte ak tak iba nejaká cigareta, borovička. Politici ? A kedy by čítali, nepoviete mi ? Tí majú iné záujmy. „Želežničáři“, pekári. Predavači, tí sú radi, že sa dostanú na WC-ko. Prídu domov a letia hajušať, lebo sú strhaní.v práci. A nie knihy kupovať. Stoľári ? jak by smet.

Ale idú sa farizeji hrať na knihomoľov, a keď sa spýtate čo práve čítajú alebo čo naposledy čítali nevedia si za ten svet spomenúť alebo evidentne klamú.

Kniha bola symbolom múdrosti a rozumu ak tak za komančov. Vtedy bola kniha v úcte, bol mesiac knihy, kniha bola lacná a bolo viac kníhkupectiev ako dnes lekárni. Ľudia nažili ako psy. A predávali sa výborne knihy. Predávali ich vyštudovaní odborní – kníhkupci.

PS : niečo pre nečítavých :

Pri podstatnom mene pes sa uprednostňujú podoby slova zakončené na -y a tiež v odbornej literatúre sa používajú iba tvary psy (napr. nakŕmené psy, poľovné psy, strážne psy).

Spojenia ako nakŕmení psi, poľovní psi, strážni psi sú takisto spisovné a používajú sa väčšinou v beletrii alebo v hovorovom štýle na zdôraznenie bližšieho vzťahu človeka a zvieraťa (t. j. napríklad keď niekto hovorí o svojich psoch).

Autor: politolog/Rudy



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.