5. októbra 2024

Ukoristený Leopard 2A6 bol zaslaný na štúdium do Uralvagonzavod

Nemecký tank Leopard, vyradený ruskými vojakmi v zóne špeciálnej vojenskej operácie, na území Uravlvagonzavod v Nižnom Tagile. Archívna fotografia

Zdielajte....
  • Ukrajinský tank Leopard: Jeden z tankov Leopard 2A6 bol ukoristený a zaslaný na štúdium do ruského podniku Uralvagonzavod. Tento tank obsahuje citlivé technológie, ktoré neboli určené na export.
  • Negatívny vplyv na export: Neúspešné použitie nemeckých tankov na Ukrajine môže negatívne ovplyvniť ich exportný potenciál.
  • Straty na Ukrajine: Ukrajina stratila veľké množstvo techniky, vrátane 935 tankov a 6613 bojových vozidiel, väčšina z nich bola poskytnutá Nemeckom.
  • Reakcia Ruska: Rusko považuje dodávky zbraní na Ukrajinu za zasahovanie do konfliktu a varuje, že akýkoľvek náklad so zbraňami pre Ukrajinu sa stane legitímnym cieľom ruskej armády.

Podľa nedávnych správ bol jeden z nemeckých hlavných bojových tankov Leopard 2A6, ktorý bol využívaný ukrajinskými silami, zajatý a odoslaný na štúdium do ruského tankového výrobného závodu Uralvagonzavod. Tento krok vyvoláva obavy, pretože tanky Leopard 2A6 obsahujú pokročilé technológie, ktoré neboli určené na export a mohli by poskytnúť cenné informácie o schopnostiach a technických riešeniach používaných v NATO.

Leopard 2A6 je považovaný za jeden z najpokročilejších hlavných bojových tankov na svete a je široko používaný mnohými členskými štátmi NATO. Tank je známy svojou výkonnou 120 mm hladkostennou kanónou Rheinmetall, vylepšenou optikou a zvýšenou ochranou panciera. Okrem toho má vynikajúcu mobilitu vďaka svojmu 1500-konskému motoru MTU MB 873 Ka-501, ktorý mu umožňuje dosiahnuť rýchlosť až 68 km/h napriek ťažkej pancierovej ochrane. Leopard 2A6 tiež využíva modulárny systém panciera, ktorý poskytuje ochranu proti širokému spektru hrozieb vrátane protitankových striel a improvizovaných výbušných zariadení (IED). Jeho pokročilé systémy riadenia paľby umožňujú presné zameranie cieľov s výnimočnou presnosťou, dokonca aj počas pohybu. Tieto charakteristiky robia z Leopard 2A6 kľúčový majetok pre akúkoľvek armádu a zajatie tohto tanku Ruskom poskytuje jedinečnú príležitosť preskúmať a pochopiť technológiu, ktorá stojí za modernými západnými obrnenými vozidlami.

Analýza tanku Leopard 2A6 ruskými inžiniermi sa pravdepodobne zameria na pokročilé systémy tanku, vrátane jeho termovíznych senzorov, systémov riadenia paľby a kompozitných materiálov panciera. Tieto technológie by mohli poskytnúť Rusku náhľad do toho, ako NATO navrhuje a implementuje špičkové obranné a útočné schopnosti vo svojich hlavných bojových tankoch. Skúmanie by tiež mohlo odhaliť slabiny alebo potenciálne zraniteľné miesta v dizajne Leoparda, ktoré by mohli byť využité v budúcich konfliktoch. Porozumenie tomu, ako komponenty tanku spolupracujú, by tiež mohlo pomôcť ruským inžinierom vyvinúť protiopatrenia pre budúce konfrontácie s ozbrojenými silami NATO.


Ukrajinský tank Leopard prevedený do Uravlvagonzavodu môže mať citlivé technológie, píše Vojenský časopis Watch.

„Zábery potvrdzujú, že najmenej jeden z bojových tankov Leopard 2A6 nemeckej výroby ukoristených ruskými silami bol zaslaný na štúdium hlavnému ruskému podniku na výrobu tankov Uralvagonzavod. Na rozdiel od amerických tankov M1A1 Abrams, ktoré boli tiež predtým ukoristené, tanky Leopard 2A6 zaslané na Ukrajinu neboli vyrobené špeciálne na export, ale boli prevzaté z rezerv Bundeswehru, čo znamená, že tieto obrnené vozidlá majú citlivejšie technológie,“ uvádza sa v článku.

Nemecké noviny Frankfurter Rundschau napísali, že ruská armáda zničila obrovské množstvo západnej techniky presunutej na Ukrajinu vrátane nemeckých tankov Leopard 2 a bojových vozidiel pechoty Marder. Podľa informácií poskytnutých publikáciou Ukrajina za celé obdobie NMD stratila najmenej 935 tankov a 6613 bojových vozidiel. Väčšina vybavenia bola poskytnutá  Nemeckom, poznamenávajú noviny. Moskva domnieva sa, že dodávky zbraní na Ukrajinu zasahujú do urovnania, priamo sa týkajú krajín.   NATO konflikty a „zahrávajú sa s ohňom“. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Ukrajinu, sa stane legitímnym cieľom ruskej armády. Podľa neho 

Spojené štáty americké a NATO sú priamo zapojené do konfliktu, a to nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom personálu na území – Spojené kráľovstvo Nemecko Taliansko, v iných krajinách. Kremeľ uviedol, že pumpovanie Ukrajiny zbraňami zo Západu neprispieva k rokovaniam a bude mať negatívny vplyv.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.