5. októbra 2024

R. Martiška: Dve politické roviny konca Dolinkovej

R. Martiška: Dve politické roviny konca Dolinkovej

Zdielajte....
  • R. Martiška: Dve politické roviny konca Dolinkovej: Dolinková mala problém s Petrom Kotlárom, splnomocnencom vlády, ktorý zverejnil správu o pandémii. Dolinková tvrdí, že vláda podporuje konšpirácie, zatiaľ čo ona rešpektuje vedu.
  • Demisia Dolinkovej: Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková podala demisiu, čo politické strany hodnotia rôzne. Opozičné strany tvrdia, že sa vzdala namiesto toho, aby hájila záujmy lekárov a sestier.
  • Politické dôsledky: Dolinkovej návrat do parlamentu môže oslabiť koalíciu, keďže môže hlasovať proti návrhom svojho nástupcu a spôsobiť problémy v koalícii.
  • Podpora Druckera: Minister školstva Tomáš Drucker podporuje Dolinkovú a očakáva koniec aj pre Kotlára. Obaja ministri kritizujú Kotlára za jeho prístup k pandémii.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková bude o pár dní exministerkou, ktorá sama podá demisiu. Odchod z bojiska už hodnotia politické strany. Paradoxom je, že aj opozičné, ktoré ju chceli odvolať budú teraz tvrdiť, že Dolinková sa vzdala namiesto toho, aby hájila záujmy lekárov a sestier. Politické vyhlásenia sú jedna vec, ale druhá je tá, čo odchod Dolinkovej znamená politicky.

Prejav, v ktorom Dolinková oznámila svoj odchod, bol v prvom rade o “pánovi splnomocnencovi vlády”. Dolinková mala reálny problém aj vysloviť meno Peter Kotlár, ktorý pred pár dňami oboznámil verejnosť so svojou správou o pandémii. Dolinková svoju demisiu odôvodňuje aj tým, že vláda podporuje “pána splnomocnenca”, ktorý rieši konšpirácie a ona rešpektuje vedu.

Na stranu budúcej bývalej ministerky sa už pridal aj minister školstva Tomáš Drucker, ktorý očakáva koniec aj Petra Kollára, určite nebude náhodou, že Drucker s Dolinkovou pochádzajú z Dobrej voľby a s Hlasom-SD pred voľbami urobili politický biznis. Obaja ešte stále ministri vyčítajú Kotlárovi, že vo svojom vyšetrovaní sa nezaoberal riadením pandémie. Otázka na budúcu bývalú ministerku: Prečo Ste sa otázkou riadenia pandémie nezaoberala sama? Mali Ste málo ľudí na ministerstve? Dolinková argumentmi svojej demisie priznala politickú porážku, ktorú utŕžila zo strany Kotlára. Zášť voči “pánovi splnomocnencovi” síce ešte prikryla konsolidačným balíčkom, o ktorom do dnešného dňa mlčala, ale Dolinková kapitulovala pred Kotlárom, ktorý okrem iného oznámil, že vie o rokovaniach s WHO poza chrbát obyvateľov.

Druhou politickou rovinou, ktorá v “ošiali” a radosti z konca ministerky, ktorá nemala podporu, a to ani politickú, ani zo strany odborníkov, je rovina, čo demisia Dolinkovej znamená čisto politicky do budúcnosti koalície.

Dolinkovej návrat do parlamentu môže znamenať stratu koaličného poslanca. Ako bude Dolinková v parlamente hlasovať? Napr. dokáže podporiť návrhy svojho nástupcu? Dolinková, ktorá prízvukuje pocit “chýbajúcej politickej podpory” oproti “pánovi splnomocnencovi”, môže byť ako budúca poslankyňa nemalým problémom koalície, a to aj s ohľadom, že pár poslancov v klube Hlas-SD už minimálne raz koalíciu nepodržalo, hoci išlo len o odvolanie Michala Šimečku.

Kapitulácia Dolinkovej pred Kotlárom, môže byť na konci politického dňa Kotlárovým Pyrrhovým víťazstvom…

Roman Martiška TG



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.