5. októbra 2024

Welt am Sonntag: NATO plánuje vytvoriť takmer 50 nových brigád

Welt am Sonntag: NATO plánuje vytvoriť takmer 50 nových brigád

Zdielajte....
  • Plán NATO: NATO plánuje vytvoriť takmer 50 nových brigád, čím sa celkový počet zvýši na 131, ako reakciu na hrozby zo strany Ruska.
  • Výzvy pre členské štáty: Členské štáty budú musieť zvýšiť svoje kapacity, napríklad Nemecko musí štvornásobne zvýšiť svoje kapacity protivzdušnej obrany.
  • Personálne otázky: Nie je jasné, odkiaľ NATO získa dodatočný personál pre nové brigády, možnosti zahŕňajú presunutie vojakov alebo nábor nových.
  • Zvýšenie obranných schopností: Plány zahŕňajú aj lepšie protivzdušné a raketové obranné systémy a vylepšenie dlhodobých zbraňových systémov a logistiky.

Vedenie Severoatlantickej aliancie plánuje vytvoriť ďalších 49 bojeschopných brigád po päťtisíc vojakov. Severoatlantická aliancia plánuje posilniť svoju vojenskú silu vytvorením ďalších 49 bojových brigád, čím sa celkový počet brigád zvýši na 131 kvôli údajnej hrozbe, ktorú predstavuje Rusko, informoval nemecký televízny kanál Welt s odvolaním sa na dokumenty NATO.

Podľa nedávnych správ NATO zvažuje vytvorenie 35 až 50 nových brigád ako súčasť svojich obranných plánov proti potenciálnym hrozbám zo strany Ruska. Tento krok by bol reakciou na zvýšené napätie po invázii na Ukrajinu v roku 2022. Vytvorenie takéhoto počtu brigád, kde každá môže mať medzi 3 000 až 7 000 vojakov, predstavuje významnú výzvu pre členské štáty aliancie.

Nemecko, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom a významnou scénou pre akýkoľvek potenciálny konflikt s Ruskom, by muselo štvornásobne zvýšiť svoje kapacity protivzdušnej obrany. V súčasnosti má Nemecko len deväť jednotiek systému Patriot po tom, čo tri darovalo Ukrajine. Nemecká vláda už začala objednávať ďalšie systémy protivzdušnej obrany, aby posilnila svoje zásoby. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ by členské štáty NATO mohli získať dodatočný personál pre nové brigády.

Welt am Sonntag: NATO plánuje vytvoriť takmer 50 nových brigád

Možnosti zahŕňajú presunutie vojakov z iných častí ozbrojených síl, nábor nových vojakov, alebo kombináciu oboch prístupov. Tieto plány sú súčasťou širšej iniciatívy aliancie na posilnenie obranných schopností, ktoré zahŕňajú aj lepšie protivzdušné a raketové obranné systémy, vylepšenie dlhodobých zbraňových systémov a logistiku. Tieto kroky sú považované za prioritné v snahe čeliť hrozbám, ktorým aliancia čelí.

Ak sa tak stane, potom celkový počet NATO dosiahne 131 brigád, hoci predtým sa predpokladalo, že aliancii bude stačiť 82 brigád. Teraz sa očakáva, že počet „bojových zborov“ by sa mal zvýšiť zo 6 na 15 a počet veliteľstiev divízie z 24 na 38.

Počet systémov protivzdušnej obrany sa zvýši z 293 na 1467 – takmer päťnásobne. Hovoríme o zvýšení počtu zbraňových systémov ako Patriot, IRIS T-SLM, Skyranger, ako aj ochranných prostriedkov na blízko a na dlhé vzdialenosti. Zvýši sa aj počet vrtuľníkov – z 90 na 104.

Bývalý generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým uviedol, že európski členovia NATO sú z hľadiska vojenského potenciálu horší ako Rusko. Na nápravu tejto situácie musia štáty  znásobiť svoje výdavky na obranu.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.