6. októbra 2024

Video: Prídu k Huliakovi ďalší traja nespokojní poslanci z Hlasu?

Roman Michelko: Prídu k Huliakovi ďalší traja nespokojní poslanci z Hlasu?

Zdielajte....
  • Prídu k Huliakovi ďalší traja nespokojní poslanci z Hlasu?: Traja poslanci za Národnú koalíciu požadovali rozšírenie názvu klubu a podporu kandidáta Hlasu na post predsedu parlamentu.
  • Konsolidácia: Koalícia schválila nepopulárne politické rozhodnutie s názvom Konsolidácia, ktoré prešlo 79 hlasmi.
  • Zníženie DPH: SNS dosiahla zníženie DPH na gastro, ubytovanie a knihy.
  • Možné zmeny: Avizovaný príchod troch nespokojných poslancov z Hlasu môže zásadne zmeniť politickú situáciu.

Veľmi nepopulárne politické rozhodnutie, ktoré dostalo sumárny názov Konsolidácia, prešlo 79 koaličnými hlasmi. Svedčí to o tom, že koalícia, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že je rozhádaná, či plná rivalít a sporov, ak ide o vážne veci, je jednotná. A to je podstatné. Nazeranie do politickej, či koaličnej kuchyne, nemusí byť nič vábne, ale podstatné sú výsledky, ktoré koalícia doručuje. Tento výsledok bol veľmi nepríjemný, ale o to viac potrebný. Veľa vecí sa zmenilo, ešte priamo v parlamente pri prerokovávaní – za SNS to bolo zníženie DPH na gastro, ubytovanie a knihy. Iné koaličné strany si našli tiež svoje priority, ale balíček, ako celok prijatý nakoniec bol – a to sa ráta.

Veľmi nepopulárne politické rozhodnutie, ktoré dostalo sumárny názov Konsolidácia

Zároveň koaličnú verejnosť znepokojilo vystúpenie trojice poslancov za Národnú koalíciu, ktorí požadovali rozšírenie názvu klubu na SNS – Národná koalícia a nezávislé osobnosti. To bola požiadavka, o ktorej by sa dalo rokovať, bola pochopiteľná a dala sa logicky obhájiť, ak by sa to neurobilo spôsobom, akým sa to urobilo. Teda postavením partnera pred hotovú vec. Druhá požiadavka však znamenala prekročenie povestnej červenej čiary – to bola verejne deklarovaná podpora kandidátovi Hlasu na post predsedu parlamentu. Aj o tejto požiadavke sa dalo diskutovať, ale predovšetkým doma v kuchyni, za zatvorenými dverami a vtedy, keď problém nastal, teda hneď po prezidentských voľbách. Vtedy bol ten správny čas diskutovať o tom, ako vnímajú tento nárok voliči SNS a ďalších strán na kandidátke, či to nevysiela signál, že tu ide viac o posty, než o napĺňanie programu a či to v konečnom dôsledku strane, resp. poslaneckému klubu, vážne neškodí.

Nikto nebude poslancov z NK vyhadzovať z klubu SNS

V čase, kedy spory v podstate utíchli, kedy stanovisko premiéra, čoby mediátora, bolo nasledovné: dohodnite sa, alebo ostáva status quo, to znelo priam nepatrične, účelovo a nedávalo to celkom logiku. Vráťme sa však k tomu, čo toto vystúpenie trojice poslancov za Národnú koalíciu môže znamenať. V krátkodobom horizonte, okrem značného naštrbenia osobných vzťahov osobitne medzi Dankom a Huliakom to nemusí mať zásadnejšie politické konzekvencie. Nikto nebude poslancov z NK vyhadzovať z klubu SNS a ak aj druhá strana udrží emócie na uzde, samotní poslanci nemajú prečo odísť.

Druhá vec je strednodobý horizont. Z politického hľadiska je pre Huliaka a spol. kľúčové dostať rovnocenné miesto pri koaličnom stole. S troma poslancami a proti odporu klubu, ktorí nateraz disponuje siedmymi poslancami, to nemusí byť celkom ľahké. Aj keď v prospech Huliaka hovoria koaličné počty, koalícia ma väčšinu štyroch hlasov, to znamená, že vládnuť bez podpory troch z nich je extrémne ťažké. Hru však môže zásadne zmeniť avizovaný možný príchod troch nespokojných poslancov z Hlasu. Ak by sa to naozaj udialo, to môže zásadne zmeniť hru a nastala by strategicky podstatne iná situácia. Bez zaručenej a vypočítateľnej podpory šiestich zákonodarcov sa naozaj efektívne vládnuť nedá. To by teda zásadne menilo pravidlá hry. Uvidíme, či sa avizované zmeny dokonajú a podľa toho budeme potom sledovať, ako sa mení koaličná politická mapa na Slovensku.

Roman Michelko YT



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.