18. októbra 2024

Video: Krym, Ukrajina, Rusko – KAMENSKÝ a BANÁŠ

Krym, Ukrajina, Rusko - KAMENSKÝ a BANÁŠ

Zdielajte....
  • Krym, Ukrajina, Rusko – KAMENSKÝ a BANÁŠ: Krymský polostrov má bohatú históriu, od starovekých gréckych osád, cez stredoveké obdobie, až po moderné politické zmeny vrátane anexie Ruskom v roku 2014.
  • Geografia: Krym sa nachádza na severnom pobreží Čierneho mora a je rozdelený na tri hlavné časti: Rovinný Krym, Krymské vrchy a Kerčský polostrov.
  • Kultúrna rozmanitosť: Región je domovom mnohých národov, vrátane Krymských Tatárov, Ukrajincov a Rusov, čo odráža jeho zložitú historickú mozaiku.
  • Prírodné krásy: Krym ponúka jedinečnú prírodu, od stepí a lesostepí na severe po subtropické pásmo a Krymské vrchy na juhu.

Krymský polostrov, známy pre svoju bohatú históriu a rozmanitú geografiu, je fascinujúcim miestom, ktorého príbehy sú hlboko zakorenené v dejinách Európy. Geograficky sa polostrov nachádza na severnom pobreží Čierneho mora a je spojený s kontinentálnou Európou úzkou Perekopskou šíjou. Tento región bol svedkom mnohých historických udalostí, od starovekých gréckych osád až po moderné politické zmeny. V antike bol Krym známy ako Tauridský Chersonézos a v stredoveku ako Taurida. V 18. storočí bol obsadený Ruskom za vlády Kataríny Veľkej a stal sa súčasťou Ruského impéria. V 19. storočí bol miestom krvavej Krymskej vojny, kde Rusko čelilo koalícii západných mocností. V roku 1954 bol Krym prevedený z Ruskej SFSR do Ukrajinskej SSR, čo bolo symbolickým gestom, ktoré malo posilniť väzby medzi Ruskom a Ukrajinou.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa Krym stal súčasťou nezávislej Ukrajiny, pričom mu bola priznaná určitá miera autonómie. V roku 2014 však došlo k jeho anexii Ruskom, čo vyvolalo medzinárodné napätie a bolo široko odsúdené medzinárodným spoločenstvom. Napriek tomu, že niektoré krajiny uznali túto anexiu.

Krym je tiež známy svojou jedinečnou prírodou a geografiou. Severná časť polostrova je pokrytá stepou a lesostepou, zatiaľ čo južná časť je známa svojím subtropickým pásmom, ktoré je vtesnané medzi pobrežie Čierneho mora a Krymské vrchy. Tieto vrchy sa tiahnu pozdĺž pobrežia a sú domovom najvyššieho bodu Krymu, vrchu Roman-Koš, ktorý dosahuje výšku 1 545 metrov nad morom. Geomorfologicky sa Krym delí na tri hlavné časti: Rovinný Krym na severe, Krymské vrchy na juhu a Kerčský polostrov na východe, ktorý má ráz pahorkatiny s vyvýšeninami do 100 metrov nad morom.

Krymský polostrov je taktiež miestom s bohatou kultúrnou a etnickou rozmanitosťou. Domovom je pre mnohé národy, vrátane Krymských Tatárov, Ukrajincov a Rusov, čo odráža jeho zložitú historickú mozaiku. Tento región ponúka návštevníkom nielen pohľad do minulosti, ale aj príležitosť objaviť jeho prírodné krásy a kultúrne dedičstvo. Od antických ruín po moderné letoviská, Krym je destináciou, ktorá fascinuje a inšpiruje.

KRYM, CRIMEA, Крым, UKRAJINA, RUSKO – KAMENSKÝ a BANÁŠ Západoslovenská TV

Krymský polostrov, známy pre svoju strategickú polohu v Čiernom mori, má bohatú a komplexnú históriu. Pôvodne osídlený starovekými Grékmi, neskôr ovládaný Zlatou hordou a Krymským chanátom, bol Krym anektovaný Ruským impériom v roku 1783. Po ruskej občianskej vojne sa stal súčasťou RSFSR av roku 1954 bol prevedený do Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky, čo bolo 4 .V 90. rokoch sa Krymský parlament snažil o nezávislosť, ale nakoniec získal len určitú mieru autonómie. Dnes je Krym považovaný za súčasť Ruska.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.