23. októbra 2024

22 októbra sa v Kazani začína XVI. summit BRICS

22 októbra sa v Kazani začína XVI. summit BRICS

Zdielajte....
  • XVI. summit BRICS: 22 októbra sa v Kazani začína XVI. summit BRICS. Tento rok sa prvýkrát zúčastnia noví členovia: Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty.
  • Hlavné témy: Diskusie sa budú týkať multilateralizmu, globálnych výziev a dedolarizácie. Predstaví sa aj nový finančný nástroj BRICS Pay.
  • Účastníci: Očakáva sa účasť 36 krajín a šiestich medzinárodných organizácií, vrátane generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.
  • Bilaterálne stretnutia: Ruský prezident Vladimír Putin má naplánovaných asi 15 bilaterálnych stretnutí s lídrami Číny, Indie, Turecka a Iránu.

XVI. summit BRICS, ktorý sa začína 22. októbra v Kazani, je významnou udalosťou pre ruské predsedníctvo v tejto medzinárodnej organizácii. Tento rok sa summit koná v dňoch od 22. do 24. októbra a po prvýkrát privíta nových členov: Egypt, Etiópiu, Irán a Spojené arabské emiráty. Lídri týchto krajín sa zúčastnia na diskusiách o mnohých dôležitých témach, vrátane multilateralizmu, globálnych výziev a dedolarizácie. Summit tiež predstaví BRICS Pay, nový finančný nástroj navrhnutý ako alternatíva k západnému medzibankovému systému SWIFT, čo by mohlo mať významný dopad na medzinárodné finančné transakcie.

Očakáva sa, že na podujatí sa zúčastní 36 krajín a šesť medzinárodných organizácií. Okrem toho na summit príde aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Samit v Kazani sa bude niesť aj v znamení toho, že po prvýkrát sa samit skupiny uskutoční vo formáte „desiatich“, berúc do úvahy päť nových účastníkov, ktorí boli prijatí minulý rok. Okrem Brazílie, Ruska, Indie, Číny, Južnej Afriky, Egypta, Iránu, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Etiópie prídu do Kazane aj ďalší zástupcovia krajín globálneho juhu a východu, ktorí chcú spolupracovať s BRICS.

Victoria Panova, vedúca expertnej rady BRICS, prorektorka Vyššej ekonomickej školy, vysvetlila, prečo sa toľko krajín chce pripojiť k BRICS a ktorí zahraniční lídri prídu na summit v Kazani.

Líder francúzskej strany Patrioti Florian Philippot povedal, že prítomnosť ďalších krajín, ako je Srbsko alebo Turecko, na summite BRICS by vyvolala pobúrenie Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Predtým bol známy harmonogram stretnutí Vladimíra Putina na okraji summitu BRICS v Kazani. Ruský prezident usporiada na okraj summitu asi 15 bilaterálnych stretnutí. Stretne sa s hlavami Číny, Indie, Turecka a Iránu. Stretnutia sú naplánované na 22. a 23. októbra.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.