20. mája 2024

Začína sa konfrontácia, akú sme v histórii nikdy nevideli. Prečo je Čína nebezpečná pre Západ. Andrej Fursov.

2

Začína sa konfrontácia, akú sme v histórii nikdy nevideli. Prečo je Čína nebezpečná pre Západ. Andrej Fursov.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Zaujímam sa o Čínu z pohľadu mojich profesionálnych záujmov – analýzy globálneho boja o moc, informácie a zdroje. Čína, ktorá je nútená byť mocnosťou s globálnymi ambíciami, musí byť prítomná na maximálnom počte globálnych a regionálnych platforiem a zachytiť čo najviac priestoru. Toto je princíp čínskej hry „Wei Qi“, ktorá je vo svete známa ako japonská hra „Go“; Úlohou je umiestniť svoje „kamene“ do rôznych častí hracej plochy, spojiť ich do „reťazí“ a obklopiť súpera. Nebeská ríša „odhalila“ mnoho svojich „kameňov“ v Afrike, na Blízkom východe a v Latinskej Amerike.

Zaujímam sa o Čínu z pohľadu mojich profesionálnych záujmov – analýzy globálneho boja o moc, informácie a zdroje.

Dnes hrá čínska elita veľmi komplikovanú hru. Na jednej strane objektívne vedie politickú, hospodársku a finančnú ofenzívu proti postaveniu Spojených štátov vo svete, zatiaľ čo jej hospodárske úspechy vytvárajú vážne sociálne problémy súvisiace s krehkou sociálnou štruktúrou, demografiou a ekológiou. Na druhej strane, čínska elita robí všetko pre to, aby sa vyhla vojenskému stretu so Spojenými štátmi, zatiaľ čo množstvo vznikajúcich problémov bude čoraz ťažšie vyriešiť nevojenskými prostriedkami. Takáto situácia si bude vyžadovať vrchol zručnosti a virtuozity od čínskej vládnucej elity.

Vladimir Putin prijal pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na návštevu Číny. Návšteva ruského vodcu sa uskutoční v októbri. Zúčastní sa fóra „Jeden pás, jedna cesta“.

V roku 2008 prišla kríza a západné elity veľmi dobre pochopili, že kapitalizmus sa musí veľmi rýchlo zmeniť, a čo je najdôležitejšie, bolo potrebné vytvoriť priamu kontrolu nad zónou lacnej energie – Ruskom a lacnou pracovnou silou – Čínou. „Ale keďže Čína a Rusko sú veľmoci, ktokoľvek bol pri moci na oboch miestach, ľudia nechceli, aby im odhryzli hlavy. Preto sa v roku 2012 Putin vracia. Si Ťin-pching presadzuje svoju agendu. A táto konfrontácia začína. Zároveň čínski aj ruskí vodcovia veľmi dobre pochopili čiernu značku

Vo všeobecnosti treba povedať, že súčasná konfrontácia medzi čínskymi (východoázijskými) a západnými elitami, organizovanými do klubov, lóží a sieťových štruktúr (predovšetkým ich anglo-americko-židovského jadra), je najzaujímavejším a doteraz bezprecedentným procesomPo prvýkrát bola západná elita konfrontovaná s protivníkom, ktorý, hoci predstavoval nezápadnú civilizáciu, bol globálnym hráčom; až doteraz bol globálny iba kapitalistický Západ, ktorý sa pri svojej expanzii spoliehal na geokultúru osvietenstva.

Konfrontácia medzi Západom a ZSSR a medzi západnými a sovietskymi elitami bola konfrontáciou medzi personifikátormi dvoch verzií geokultúry osvietenstva; sovietsky projekt bol variantom Veľkého ľavicového projektu secesie – jakobínov; Boj sa začal v rámci európsko-kresťanského priestoru.

Nehovoriac o tom, že protielity, ktoré uskutočnili revolúciu v Rusku a zosobňovali prvú, „medzinárodnú“ fázu (1917-1927-29) revolúcie v Rusku, ako aj tí, ktorí zohrali aktívnu úlohu v druhej, „národnej“ (1927/29-1939) fáze, boli buď priamo vytvorení Západom, alebo prešli dobrým západným výcvikom. Boli do značnej miery spojení so západnou elitou (financie, politika, spravodajské služby); spojili sa predovšetkým so svetom, a nie s ruskými procesmi; tu je tiež vhodné pripomenúť Trockého frázu, že skutoční revolucionári sedia na Wall Street, a úlohu, ktorú Wall Street zohrala v revolúcii a občianskej vojne v Rusku.

Zaujímam sa o Čínu z pohľadu mojich profesionálnych záujmov – analýzy svetového boja o moc, informácie a zdroje.

Eliminácia „westernoidného“ ľavicovo-globalistického segmentu sovietskej elity bola nevyhnutnou podmienkou eliminácie možnosti premeny Ruska na „kefu pre svetovú revolúciu“ a/alebo na surovinový prívesok Západu, nevyhnutnou podmienkou prechodu od stratégie „svetovej revolúcie“ k stratégii „červenej ríše“ a nakoniec transformácie Ruska/ZSSR na superveľmoc. Zároveň, ako hovoria Anglosasi, každá akvizícia je stratou a každá strata je akvizíciouZmena elít počas národnej fázy revolúcie, príchod k moci predstaviteľov širokých vrstiev obyvateľstva, nižších tried, bol jedným z faktorov, ktoré viedli k poklesu úrovne sovietskej vládnucej elity (nedostatok spojenia s predrevolučnou tradíciou a tradíciou 1920. rokov), ktorá sa prejavila po Stalinovej smrti, najmä počas obdobia Brežneva, ktoré bolo navonok (a v mnohých ohľadoch v skutočnosti) vrcholom rozvoja ZSSR.

V skutočnosti ZSSR prehral v bitke elít: časť jeho vládnucej vrstvy prešla na stranu hlavného nepriateľa, zatiaľ čo druhá, oponenti, sa ukázala ako nedostatočná a neudržateľná.

Situácia v Číne je úplne iná.

Po prvé, napriek revolúcii, ktorá je podľa čínskej tradície prvkom dynastickej trhliny, ktorej bolo v čínskej imperiálnej histórii veľa (medzi Han a Tang, medzi Tchangom a Piesňou; víťazstvo komunistov v roku 1949 len korunovalo a ukončilo ďalšie storočie chaosu), čínska elita sa spolieha na <> rokov energetických technológií a stratagemov. V prvom rade existujú dobre zavedené mechanizmy interakcie medzi centrom a regiónmi, ako aj mechanizmy prenosu moci. Mimochodom, ruská a najmä sovietska vládnuca elita sa nikdy nemohla pochváliť ani jedným z nich.

Po druhé, za posledné štvrťstoročie získala čínska elita, najmä jej stredná a mladšia generácia, značné skúsenosti s hraním na svetovej scéne. Čas ukáže, či to bude stačiť na úspech.

Zaujímam sa o Čínu z pohľadu mojich profesionálnych záujmov – analýzy svetového boja o moc, informácie a zdroje.

Pokiaľ však ide o skúsenosti zo svetového boja, čínska elita je nižšia ako moderná západná elita, ktorá začala svoju formáciu pred 300-400 rokmi ako svetová ekonomika v súvislosti s formovaním svetového trhu, ktorý, ako poznamenal Marx, bol vytvorený kapitalizmom v rovnakom rozsahu, ako ho vytvoril. Pokiaľ ide o historickú zložitosť, západná vládnuca elita nemá žiadne analógie a táto viaczložková povaha, ktorá však tvorí jeden celok, je sama o sebe silnou geohistorickou zbraňou.

Historicky západná elita absorbovala mnoho tradícií a víťazných: rímske, rímsko-germánske, anglosaské, židovské, benátske, tradície spojené s katolíckou cirkvou a zároveň s rôznymi herézami a protestantizmom.

Každá tradícia mala svoje vlastné formy organizácie – skryté a otvorené, často – štruktúry poriadku. V 18. a 19. storočí boli pridané slobodomurárske a paraslobodomurárske formy a v 19. a 20. storočí klubové formy (od Rhodes a Milner Society po Bilderbergers a Trilateral Commission) alebo dokonca neo-order formy. Väčšina týchto organizácií mala spočiatku nadnárodný charakter alebo ho získala. V 20. storočí sa ukázalo, že sú úzko spojené so špeciálnymi službami a akademickou obcou.

Cirkulácia elít v „pentagrame“ „nadnárodných štruktúr – biznis – vládne agentúry – špeciálne služby – akademická obec“ vychovala zručnú, dokonca by som povedal, sofistikovanú elitu. Neidealizujem alebo nepreceňujem ľudí ako Arnold Toynbee Jr., bratia Dullesovci, Kissinger a Brzezinski, ale nie je možné si predstaviť podobné postavy v ruskej alebo sovietskej realite, nieto ešte v postsovietskej realite.

Počas niekoľkých storočí kapitalistickej éry vyvinula západná elita mnoho efektívnych mocenských, informačných a finančných technológií, asimilovala sociálno-strategické skúsenosti Benátčanov a židovských komunít a integrovala ich a ich nositeľov. Zložitosť je silou západnej elity. Môže sa však ukázať aj ako slabina. Západná elita nie je neporaziteľná. Musíme sa naučiť, ako premeniť taktické víťazstvá na strategické, ale to je iný príbeh.

Čínska elita nemá takúto vnútornú zložitosť.

Na rozdiel od západného, ktoré vzniklo v neustále sa meniacom prostredí revolúcií a medzištátnych vojen, sa vyvíjalo v relatívne homogénnom, jednorovinovom imperiálnom prostredí. Čína je impérium, nie systém štátov, a nie je náhoda, že z čínskeho pohľadu je celá história Západu históriou chaosu. Ale práve táto zložitá história vytvára víťazov. Zložitosť a sofistikovanosť čínskej vládnucej elity spočíva v niečom inom, predovšetkým v schopnosti využívať úspechy aj slabosti nepriateľa (35. stratagem – „reťaze“).

Zaujímam sa o Čínu z pohľadu mojich profesionálnych záujmov – analýzy svetového boja o moc, informácie a zdroje.

Napriek neustálym vnútorným bojom, národným rozporom a tak ďalej, západná elita nasledovala cestu posilňovania vnútornej súdržnosti a organizácie, a to sa opäť dialo na nadnárodnej úrovni. Dosiahlo sa to dvoma spôsobmi.

Prvým spôsobom je použiť staré nadnárodné formy (slobodomurári, ilumináti atď.) a naplniť ich novým obsahom; ako aj prienik do starých foriem (Vatikán), plus vytváranie nových nadnárodných foriem, ktoré sa zintenzívnili po skončení prvej svetovej vojny a najmä po druhej v podmienkach studenej vojny.

Druhým spôsobom je vytvorenie príbuzenských väzieb medzi elitnými rodinami. Dôležitým míľnikom je tu smrť kráľovnej Viktórie, horlivého odporcu manželstiev medzi aristokratmi a „obchodníkmi“ (t. J. Finančníkmi, priemyselníkmi atď.). Rok po smrti kráľovnej sa európska aristokracia stretla a rozhodla, že manželstvá medzi aristokratmi a zástupcami „finančného a priemyselného sektora“, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, sú celkom prípustné. Na tom istom „kongrese“ bolo de facto prijaté rozhodnutie o druhu „deľby práce“ v novej aristokraticko-finančnej triede. Z dlhodobého hľadiska to napríklad pre Habsburgovcov znamenalo jedno, pre niektorých Grimaldisov to znamenalo inú, menej čestnú, ale nevyhnutnú pre západnú elitu, ktorá sa rýchlo menila na svetovú elitu.

Celé 1949. storočie bolo obdobím ďalšej konsolidácie západnej elity, napriek národným a korporátnym konfliktom a niekedy aj napriek nim, jej aktívnemu využívaniu „upstartov“ charakteristických pre éru masovej spoločnosti (tzv. „demokracia“) – príkladom sú Trockij, Mussolini, Hitler. Západná elita má strategický charakter, plánuje mnoho desaťročí (je to aristokracia, ktorá myslí z hľadiska línie, ako výstižne poznamenal americký sociológ Edward Banfield), jedným z najvýraznejších potvrdení je program Lyautey. V roku 50 bol prijatý neurčitý program boja proti ZSSR, prvé priebežné výsledky sa mali zhrnúť za 2 rokov. Je iróniou, že sa ukázali ako konečné: 3. – 1989. decembra <> Gorbačov formalizoval kapituláciu ZSSR západnému vedeniu počas stretnutia na Malte (symbolické miesto, koniec koncov, medzi západnými elitami existuje geohistorický vkus a humor).

Zaujímam sa o Čínu z pohľadu mojich profesionálnych záujmov – analýzy svetového boja o moc, informácie a zdroje.

Na rozdiel od západnej elity, Rusi („v ruskej politike posledného polstoročia neexistoval ani plán, ani postupnosť“ – Wrangel starší o Rusku v druhej polovici 1920. storočia – začiatok 1950. storočia) a Sovieti (s výnimkou obdobia od polovice <>. do polovice <>. rokov) nemali žiadnu stratégiu. Ale čínski súdruhovia to majú, otázkou je, ako rýchlo a úspešne ho prenesú na globálnu úroveň.

„Nepotrebujeme distribúciu čínskych filmov v iných krajinách kvôli peniazom, máme dlhodobejšie plány. Je pre nás dôležité, aby sa zahraniční diváci zoznámili s čínskou kinematografiou a čoraz viac si zvykli na čínsku realitu, čínsku kinematografiu a čínsku kultúru. Našou hlavnou myšlienkou je propagácia čínskej kultúry. Mnoho čínskych spoločností o tom teraz premýšľa a snaží sa natáčať s ohľadom na globálne publikum. Čínska vláda má špeciálne oddelenie, ktoré poskytuje podporu čínskym filmárom, ktorí propagujú čínsku kultúru v zahraničí.“ Viceprezident čínskeho filmového štúdia As One Production pre uvedenie filmu „Zmizol vo hviezdach“ (založený na sovietskom filme „Pasca pre osamelého muža“).

Rozvíjajúca sa konfrontácia medzi západnou elitou, predovšetkým jej anglosasko-židovským jadrom, a čínskou elitou je bezprecedentným fenoménom v dejinách svetového boja, je to fascinujúci obraz, kde na nás čaká mnoho prekvapení. V mnohých ohľadoch je to práve tento boj, ktorý určí budúcnosť – postkapitalistickú aj všeobecne. Musíme sa pokúsiť zabrániť tomu, aby sa tento boj zmenil na Veľký lov, o ktorom Kiplingov boa konstriktor Kaa povedal, že „po tomto love už nebude žiadny človek ani vlčie mláďa, zostanú len holé kosti“. Toto je minimálny program. Maximálny program: podľa princípu opice sledujúcej tigrí boj, alebo v plnom súlade s čínskymi stratagemami, napríklad 5. alebo 14., alebo získať maximálny úžitok z konfrontácie medzi levom a drakom.

Andrej Fursov Strojový preklad , na iný nemáme…..

Zdroj


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


2 thoughts on “Začína sa konfrontácia, akú sme v histórii nikdy nevideli. Prečo je Čína nebezpečná pre Západ. Andrej Fursov.

    1. Áno viem že preklad nieje nič moc, lebo je to strojový preklad, ale prekladateľ stojí peniaze, a ty čo tá stránka generuje nepokryjú bohužiaľ ani prevádzku. Dôležité je informovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *