27. júla 2024

Pravidla volieb do euro parlamentu

ČO TRÁPI SLOVÁKA A KTO VYHRÁ EUROVOĽBY?

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Príďte voliť sú to veľmi dôležité voľby, zbavme sa progresívnej chobotnice ktorá vládne v EÚ parlamente Voľby do Európskeho parlamentu sú dôležitým demokratickým procesom, kde občania majú možnosť ovplyvniť zloženie EP

Voľby do Európskeho parlamentu predstavujú základný kameň demokracie v Európskej únii, kde občania majú možnosť ovplyvniť budúci smerovanie politiky a legislatívy na kontinentálnej úrovni. Každých päť rokov majú voliči príležitosť vyjadriť svoje názory prostredníctvom hlasovacích lístkov, čím sa zabezpečuje, že ich hlas má priamy vplyv na výber tých, ktorí budú Európu reprezentovať a formovať jej politiku. Tento proces je nielen vyjadrením občianskych práv, ale aj povinnosťou každého, kto chce prispieť k demokratickému a prosperujúcemu spoločenstvu.

Voľby sú tiež príležitosťou pre politické strany a kandidátov predstaviť svoje programy a vízie pre Európu, a pre voličov, aby sa informovali o rôznych politických návrhoch a rozhodli, ktoré najlepšie zodpovedajú ich očakávaniam a hodnotám. Významným aspektom volieb do Európskeho parlamentu je aj to, že umožňujú občanom EÚ voliť nie len vo svojej domovskej krajine, ale aj v krajine, v ktorej momentálne žijú, čo odráža mobilitu a integráciu, ktoré sú charakteristické pre modernú Európu. Výsledky volieb majú dlhodobý dopad na politickú orientáciu EÚ a na rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú každodenný život jej občanov, od ekonomických politík až po sociálne programy a environmentálne iniciatívy. Preto je dôležité, aby sa každý volič zapojil a využil svoje právo hlasovať, aby mal hlas v rozhodujúcich otázkach, ktoré formujú budúcnosť Európy.

Voľby do Európskeho parlamentu sú dôležitým demokratickým procesom, kde občania Európskej únie volia svojich zástupcov. Tieto voľby sa konajú každých päť rokov a nasledujúce sa uskutočnia 6. – 9. júna 2024. Občania EÚ môžu voliť vo svojej krajine pôvodu, v zahraničí alebo v krajine EÚ, v ktorej žijú. V niektorých prípadoch sa môže vyžadovať registrácia pred voľbami.

Európsky parlament je jediné priamo volené nadnárodné zhromaždenie na svete a jeho poslanci zastupujú záujmy občanov EÚ na európskej úrovni. Poslanci spolu so zástupcami vlád krajín EÚ tvoria a rozhodujú o nových zákonoch, ktoré ovplyvňujú rôzne aspekty života v Európskej únii.

Na Slovensku neexistuje zákonná povinnosť zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu. Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa volieb do Európskeho parlamentu, môžete kontaktovať kontaktné miesta Európskej únie1.

Poslanci Európskeho parlamentu sú volení na základe systému pomerného zastúpenia, ktorý zabezpečuje, že počet zvolených členov každej strany závisí od podielu volebných hlasov, ktoré strany získali. Na Slovensku sa používa preferenčné hlasovanie, kde voliči majú možnosť uviesť svoje preferencie v rámci hlasovacieho lístka strany, ktorú volia. Volič môže použiť maximálne dva preferenčné hlasy na hlasovacom lístku. Kandidáti, ktorí dostanú väčšinu preferenčných hlasov, sa môžu dostať pred kandidátov, ktorí sú na zozname vyššie.

V roku 2024 budú voliči na Slovensku voliť 15 poslancov do Európskeho parlamentu, čo je o jedného viac ako vo voľbách v roku 20191. Voľby sa budú konať v sobotu 8. júna 2024, a právo voliť majú všetci občania EÚ s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v termíne konania volieb dovŕšili 18 rokov1.

Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete viac informácií, môžete navštíviť oficiálnu stránku Európskych volieb 2024

Ako voliť na Slovensku

[monsterinsights_popular_posts_widget]



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *