20. mája 2024

Ruskú ropu skupujú vo veľkom šejkovia. Potom ju s obrovským ziskom predávajú do Európy

0

RUSKO: Aj napriek trvajúcim sankciám zo strany západných krajín sa Rusku stále darí predávať ropu aj jej produkty. Podľa najnovších štatistík sa medzi významných odberateľov radia okrem iného aj krajiny Perzského zálivu, ktoré ich spolu s Čínou či Indiou následne predávajú aj na Západ. Rusko síce za predané palivá utŕži menej ako predtým, objemy ropy sú ale podobné ako pred vojnou.

Nákupy ruskej ropy zostávajú v mnohých štátoch po celom svete stále legálne, a to aj napriek trvajúcej vojne na Ukrajine. Spojené štáty a Európska únia síce na ňu postupne zaviedli cenový strop a znemožnili niektorým spoločnostiam jej prepravu, ak by bola nakúpená za cenu vyššiu ako 60 dolárov za barel, niektoré krajiny sa to ale snažia využívať vo svoj prospech. Informoval o tom portál Markets Insider.

Reč je hlavne o Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii. Tie totiž podľa niektorých analytikov nakupujú zľavnenú ruskú ropu aj jej produkty vo veľkom, a aj napriek vlastným vysokým zásobám ju využívajú na svoju spotrebu. Podľa analytikov sa krajina Perzského zálivu zároveň snaží vlastnú ropu predávať za hranice, a to za trhové ceny.

Podľa najnovších správ sa ruská ropa momentálne na trhoch predáva so zľavou vo výške 60 dolárov za tonu. V praxi ju teda kupci môžu prípadne zohnať za zhruba 25 amerických dolárov, čo pre Spojené arabské emiráty aj Saudskú Arábiu v rámci arbitráže znamená nemalý finančný výnos.

Perzský záliv ako dôležitý uzol
Podľa odborníkov sa zároveň obe krajiny stali pre ruskú ropu aj pohonné hmoty kľúčovým skladovacím a obchodným uzlom. Najrôznejšie firmy ich najprv do krajín v Perzskom zálive dovážajú a následne vyvážajú napríklad do Pakistanu, na Srí Lanku alebo do štátov vo východnej Afrike, ako uvádza správa denník Wall Street Journal.

Podľa údajov spoločnosti Kpler sa vývoz ruskej ropy do Spojených arabských emirátov v minulom roku viac ako strojnásobil, a to celkovo až na 60 miliónov barelov. Saudská Arábia medzitým z Ruska dováža asi 100-tisíc barelov ropy za deň aj napriek tomu, že ešte pred vypuknutím vojny na Ukrajine bol takýto export skoro na nulových hodnotách.

Americkí predstavitelia sa voči rozvíjajúcim sa obchodným vzťahom medzi Ruskom a krajinami v Perzskom zálive už ohradili. Vo chvíli, keď sa ale ruská ropa Urals obchoduje s asi 30-percentným cenovým rozdielom voči referenčnej cene ropy Brent, sú také obchody pre šejkov viac než atraktívne.

Rusko hľadá nových obchodných partnerov
Moskve sa tak naďalej darí bojovať s nástrahami západných štátov a pozvoľna mení svoje obchodné schémy. Dokázala totiž zvýšiť objem vývozu svojej ropy nad úroveň, ktorú dosiahla pred inváziou na Ukrajinu. V prvom štvrťroku tohto roka išlo v súhrnnom meradle o 3,5 milióna barelov ropy za deň, zatiaľ čo v tom predchádzajúcom išlo o 3,35 milióna barelov.

Najväčší objem ruskej ropy aktuálne mieri už niekoľko mesiacov hlavne do Číny a Indie, podľa údajov spoločnosti Kpler by malo ísť až o 90 percent. Každá z týchto krajín odoberá asi 1,5 milióna barelov ropy za deň. Ruské príjmy z oblasti fosílnych palív sa však na druhú stranu znížili, ku koncu minulého roka bol tento pokles medziročne asi 43-percentný.

Podľa analytikov fínskeho strediska pre výskum energií a životného prostredia je ale situácia ešte dramatickejšia. Západné krajiny totiž počas dvanástich mesiacov od začatia ruskej invázie na Ukrajinu vo finále zvýšili dovoz ruskej ropy, a to práve cez rafinérie v štátoch ako je Čína, Turecko, India, Spojené arabské emiráty alebo Singapur.

„Podľa fínskej štúdie tieto rafinérie masívne skupujú lacnú ruskú ropu a po jej spracovaní vyváža výsledný produkt ako napríklad motorovú naftu na Západ. S veľkým ziskom. Produkty z lacnej ruskej ropy totiž predávajú za cenu, akoby žiadnym sankciám nepodliehala,“ myslí si ekonóm Lukáš Kovanda.


Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *